Дар'я Горошко: У Сан-Ремо на вулиці мені кричали «Беліссімо!» та просили автограф

Українка здобула першу премію на престижному пісенному конкурсі в Італії.

Особистий архів Дар'ї Горшко

9-річна одеситка Дар'я Горошко повернулася з Італії, де вона здобула першу премію на пісенному конкурсі «Сан-Ремо-junior». Це вже не перша перемога дівчинки у міжнародних конкурсах. Раніше вона неодноразово займала перші місця на конкурсах краси та спортивних змаганнях з фігурного катання.

На конкурс до Італії Даша вирушила у супроводі мами, педагога з вокалу Тетяни Верді. Очолив українську делегацію на конкурсі продюсер Влад Багінський. Влад також є керівником національного відбору на конкурс Сан-Ремо-junior.

- Дашо, а чому ти для себе обрала саме цей конкурс?

– Ми хотіли подати заявку на « Голос країни », але через карантин цього року його не проводили. Ми почали шукати інших пісенних конкурсів для дітей. Знайшли «Сан-Ремо-Junior» і вирішили взяти участь. Мама разом із моєю вчителькою по вокалу відправили на конкурс моє відео. І потім нас запросили на відбірковий конкурс, що проходив у Києві. Внаслідок цього відбору за оцінками журі я виграла право представляти Україну на конкурсі у Сан-Ремо.

– Як ти готувалася до конкурсу?

– займалася вокалом. Добирала пісню. Готували сценічні костюми. На конкурс мама мені купила костюм для хлопчика і його перешили для мене. А сукню на нагородження пошила дизайнерка Тетяна Палій.

- Чи не страшно було виходити на велику сцену?

– У мене вже є досвід. Я займаюся фігурним катанням. І там також треба виходити на лід перед глядачами. Крім цього, я вже двічі виступала на сцені такого великого концертного залу, як Палац «Україна». А там набагато більше людей, аніж у залі Сан-Ремо. Але на сцені «України» було легше виступати, бо співала під музичну фонограму. А у Сан-Ремо мені довелося виступати під акомпанемент живого оркестру. Це набагато складніше, бо музика звучить трохи інакше. І не дуже зрозуміло, коли вступати. Я мала репетицію з оркестром, і я про себе навчилася вважати такти, щоб вчасно вступити.

– Які відчуття у тебе були на сцені під час виступу в Італії?

- Я трохи боялася перед цим, але моя вчителька з музики сказала, що у залі нікого не буде, окрім журі. І ось я виходжу на сцену, а там – повна зала! Я спочатку почала переживати, але взяла себе в руки і уявила, що стою просто на уроці в класі і репетирую пісню. Коли почала співати, всі мої хвилювання кудись зникли.

- Тебе хтось навчав у такий спосіб боротися із хвилюванням?

– Ні. Це я сама вигадала.

– А як ти підбирала пісні для конкурсу?

– Мені в цьому дуже допоміг керівник відбору в Україні Влад Багінський. Ми з ним познайомились під час конкурсу у Києві. І потім погоджували пісню, з якою я мала представляти нашу країну в Італії. Мама йому скинула через інтернет записи пісень у моєму виконанні, але Влад сказав, що все це не підходить, тому що пісні не повністю розкривали мій голос. Потрібно було вибрати яскравий світовий хіт. В результаті ми зупинилися на пісні Titanium з репертуару Sia.

- Як зал реагував на твій виступ?

- Мені все плескали. А коли ми виходили з будівлі, де проходив конкурс, до мене підходили місцеві дівчатка і казали: «Ла прима!», «Беліссімо!», деякі просили автографи та фотографувалися, співали мою пісню.

- А на конкурсі ти з кимось потоваришувала?

- З багатьма із Казахстану, Італії, Франції. Але найбільше із дівчинкою Софією з Узбекистану. Вона теж дуже гарно співає.

- Ви спілкувалися англійською?

- Крім української та російської, я не володію іншими мовами. Тому ми пояснювалися або жестами, або через перекладачів. Діти з колишніх країн Радянського Союзу розмовляли російською. Увечері, після конкурсу, ми збиралися внизу у готелі. Там був великий гарний рояль і ми виконували під нього різні пісні.

- Чому ти взагалі вирішила співати?

- З раннього дитинства мені дуже подобався музичний фільм «Мама», в якому грала Людмила Гурченко. Я весь час співала пісні із цього фільму. Там ще герої катаються на ковзанах, тож у три роки попросила маму записати мене на фігурне катання. Потім коли ми з мамою поїхали на конкурс краси до Праги, я підготувала пісню «Мама». Усім дуже сподобалося, як співаю цю пісню. Я посіла перше місце на конкурсі краси. А коли ми повернулися додому, мама взяла мені педагога з вокалу, і я почала займатися.

- Адже перемоги надихають. Що ти тепер плануєш робити?

- Хочу взяти участь у «Голосі країни» та подати заявку на дитяче «Євробачення ».