Володимир Зеленський поклав квіти до могили Невідомого солдата у День вигнання з України нацистських загарбників

Офіційна назва свята – День визволення України від фашистських загарбників.

President.gov.ua

Володимир Зеленський поклав квіти до могили Невідомого солдата у День визволення України від фашистських загарбників. У повідомленні Офісу президента свято названо Днем вигнання з України нацистських загарбників.

"У 77-ті роковини вигнання з України нацистських загарбників президент Володимир Зеленський взяв участь у вшануванні пам'яті воїнів, які віддали своє життя за визволення рідної землі під час Другої світової війни", - сказано на сайті глави держави.

Президент поклав квіти до могили Невідомого солдата у парку Вічної слави у Києві. На церемонії також були керівник Офісу президента Андрій Єрмак, прем'єр-міністр Денис Шмигаль та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

"Роки нацистської окупації України – жахливий, чорний період нашої історії. Її наслідками стали понад 700 зруйнованих міст та містечок, близько 30 тисяч українських сіл. Сотні сіл були спалені разом із жителями. Тисячі зруйнованих лікарень та шкіл… Мільйони жертв. Мільйони остарбайтерів..." – цитує Зеленського прес-служба.

Президент сказав, що своїм героїзмом співвітчизники зробили неоціненний внесок у встановлення миру та стали прикладом для нового покоління українських захисників і захисниць, які наразі захищають Україну на сході країни.

День визволення України від фашистських загарбників з'явився в Україні указом президента Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 року.

Український інститут національної пам'яті ще за колишнього глави Володимира В'ятровича закликав використовувати термін «вигнання нацистських окупантів з України» замість словосполучення «звільнення України від фашистських загарбників», оскільки після 28 жовтня 1944 року Україна не стала вільною державою, “а опинилася під іншим пануванням”. В'ятрович назвав тезу про звільнення продовженням радянських пропагандистських кліше, якими користується Росія. Свободу ж український народ здобув 24 серпня 1991 року.