Ніжки у сливовому соусі
ТРЕБА (на 3 порції):
- 1 кг курячих гомілок
- 400 г слив (переважно угорка)
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 1/2 ч. ложки чебрецю
- 1/2 ч. ложки солі
- чорний перець
- гілочки розмарину.
ГОТОВИМО:
- Сливи миємо, видаляємо кісточки, додаємо чебрець і трохи перцю, пробиваємо у блендері.
- Суміш виливаємо в сотейник, доводимо до кипіння і гасимо на середньому вогні 5 хвилин, постійно помішуючи.
- Заливаємо соусом гомілки та залишаємо на 2 години для маринування.
- Перекладаємо гомілки у форму, присолюємо і заливаємо соусом, що залишився. Додаємо розмарин.
- Випікаємо 1:00 при 180 °С. Подаємо з будь-яким гарніром (рис, картопля, гречка).
Курка каччіаторе
ТРЕБА (на 4 порції):
- 1,5 кг курячих стегон зі шкірою або гомілок (можна обробити і цілу курку)
- 400 г печериць
- 1 банка томатів у власному соку (400 г)
- 1 солодкий перець
- 2 черешка селери
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1 банка маслин без кісточок
- 3 ст. ложки оливкової олії
- 130 г сухого білого вина
- 1/2 склянки курячого бульйону чи води
- невеликий пучок петрушки
- щіпка орегано
- 1 перець чилі
- сіль
- перець.
ГОТОВИМО:
- Стегна, гомілки або шматки курки обсмажуємо на оливковій олії до рум'яної скоринки та прибираємо зі сковороди.
- У ту ж сковороду додаємо нарізані цибулю, гриби, солодкий перець та селеру. Смажимо 5 хвилин.
- Додаємо розчавлений часник, смажимо хвилину.
- Повертаємо на сковороду куряче м'ясо, додаємо бульйон, томати, вино, подрібнений чилі, солим-перчим. Якщо томати кислуваті, додаємо трохи цукру. Гасимо на повільному вогні 30 хвилин.
- Маслини ділимо навпіл, ріжемо петрушку і додаємо в сковороду. Посипаємо орегано та перемішуємо. Вимикаємо вогонь та даємо страві постояти 5 хвилин під кришкою.
- Подаємо з пастою чи рисом.
Тікка масалу
ТРЕБА (на 3 порції): 4 курячих філе.
Для маринаду:
- 250 г несолодкого йогурту
- сіль
- перець
- 2 ч. ложки зіри
- 1 ч. ложка приправи гарам масалу
- 1 ст. ложка сухого імбиру
- 2 ч. ложки меленого перцю гострого.
Для соусу:
- 250 мл вершків
- 250 г томатів у власному соку
- 2 ч. ложки зіри
- 2 ч. ложки солодкої паприки
- 1/2 ч. ложки куркуми
- 1 ч. ложка приправи гарам масалу
- сіль
- 2 ст. ложки арахісової олії
- пучок кінзи.
ГОТОВИМО:
- Маринад для філе: змішуємо йогурт, спеції для маринаду та імбиру. Трохи солимо.
- Філе ріжемо на великі шматки, заливаємо маринадом і перемішуємо. Залишаємо на 4 - 5 годин у холодильнику.
- Деко застилаємо пергаментом, викладаємо шматки філе і трохи запікаємо в духовці при 180 °С.
- На сковороді підсмажуємо на олії подрібнений часник, додаємо всі спеції для соусу, томати, вершки та рештки маринаду. Доводимо до кипіння і гасимо на тихому вогні 10 хвилин, поки соус не почне густіти.
- Кладемо в соус шматочки курки і гасимо ще 10 хвилин.
- Подаємо з рисом.
Крильця в глазурі
Скрасять навіть найнуднішу футбольну трансляцію.
ТРЕБА (на 4 порції) :
- 1 кг крилець
- 125 мл соєвого соусу
- 125 мл меду
- 3 зубчики часнику
- 10 г свіжого імбиру
- суміш спецій для курки
- сіль
- перець
- трохи кунжуту для подачі.
ГОТОВИМО:
- Крильця промиваємо, видаляємо тонкі фаланги, сушимо паперовими рушниками.
- Солимо, перчимо, перемішуємо.
- У сотейник наливаємо соєвий соус, додаємо мед, спеції, тиснемо часник, подрібнений імбир і прогріваємо на вогні, помішуючи. Знімаємо з вогню, щойно з'явилися перші ознаки кипіння.
- Викладаємо крильця на лист, застелений фольгою. Кулінарним пензлем наносимо глазур.
- Запікаємо в духовці 10 хвилин, виймаємо лист, ще раз наносимо глазур, знову запікаємо 10 хвилин. Виймаємо, фінально глазуруємо, запікаємо ще 10 хвилин. Посипаємо кунжутом і подаємо з|із| соусом барбекю.
Ніжки бакхендль по-віденськи
Традиційні страви австрійської кухні.
ТРЕБА (на 2 порції):
- 4 курячі гомілки
- 1 ст. ложка лимонного соку
- олія для смаження
- 3 ст. ложки борошна
- 1 яйце
- 5 ст. ложок панірувальних сухарів
- сіль
- перець
- половинки лимона для подачі.
ГОТОВИМО:
- Гомілки сухим паперовим рушником, збризкуємо лимонним соком, солимо, перчимо, перемішуємо і залишаємо маринуватися на півгодини.
- Мариновані гомілки обвалюємо в борошні, потім занурюємо у збите яйце і присипаємо сухарями.
- Розігріваємо масло на сковороді, обсмажуємо гомілки з усіх боків до рум'яної скоринки.
- Перекладаємо обсмажені гомілки на лист і запікаємо в духовці 25 хвилин при 180 °С.
- Подаємо з скибочкою лимона, на гарнір - салат зі свіжих овочів або картопля фрі.