У НКРЕ розповіли, чому тариф на доставку газу не зростатиме цього року

Плани облгазів підняти тарифи у деяких регіонах у 4 рази нацкомісія спростовує.

Пихалова Юлія.

Нацкомісія, що регулює сфери тарифів та енергетики (НКРЕКП), спростувала інформацію ЗМІ, яка напередодні розбурхала українців, про те, що українські облгази планують підвищити тарифи на доставку газу вчетверо.

- Повідомлення про підвищення тарифів на розподіл природного газу, що тиражуються у засобах масової інформації, не відповідають дійсності. Згідно з чинним законодавством, тарифи на послуги розподілу природного газу на наступний рік затверджуються НКРЕКП щорічно, як правило - у грудні попереднього року. Тож жодних рішень про затвердження таких тарифів на наступний рік не приймалося, - йдеться у повідомленні НКРЕКП у вівторок, 26 жовтня.

Також у Нацкомісії наголосили, що гіпотетичне коригування тарифів на доставку газу наступного року в середньому по Україні не повинно перевищувати рамки інфляційних процесів.

- Наміри окремих операторів газорозподільних мереж (облгазів) надзвичайно суттєво підвищити тарифи на розподіл природного газу не означають, що такі наміри можуть бути реалізовані. У проектах розрахунків, які публікують оператори газорозподільних мереж (облгази) на своїх офіційних сайтах у жовтні цього року, пропонується зростання тарифів на розподіл природного газу на 2022 рік від 61% (ВАТ Кіровоградгаз) до 443% (АТ Луганськгаз). Оператори пояснюють такі проекти розрахунків переважно різким зростанням ринкової ціни на природний газ, - сказано в повідомленні НКРЕКП.

Крім того, регулятор запевнив, що займеться ретельними перевірками облгазів, оскільки, судячи з досвіду минулих років, тарифи на розподіл природного газу затверджуються в розмірах, значно нижчих за попередньо розраховані облгазами.

30 вересня Володимир Зеленський пообіцяв, що тарифи на тепло та гарячу воду до кінця опалювального сезону не зростатимуть, цього ж дня Нафтогаз, регіональна влада та Кабмін підписали відповідний меморандум.

Через два тижні після цього кілька областей України оголосили надзвичайну ситуацію через брак газу для опалення. В Офісі президента у відповідь заявили, що причин для паніки немає, і газу вистачить.

Наразі населення України платить за газ за двома позиціями: одна – власне вартість спожитого палива, друга – ціна доставки. Мабуть, зіткнувшись із мораторієм на першу позицію, постачальники газу намагаються "відігратися" на другій.