Михайло Федоров пригрозив авторам лже-"Дії" електронним «паспортом ув'язненного»

Покупці фейкового додатку також можуть потрапити під статтю "Підробка документів".

FB \Михайло Федоров.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров відреагував на створення фейкового додатку Дія. Ідеолог справжнього сервісу заявив, що покупці подібних сервісів можуть потрапити під статтю "Підробка документів", ну а розробники підробки - тим більше. Про це міністр написав 25 жовтня в своєму телеграм-каналі.

- Тут одні умільці для Android зробили фейкову копію програми з документами в дизайн стилі Дії, яка встановлюється за посиланням, ні з Google Play (формат apk). Мета - створювати підробки ковідних сертифікатів, фейкових паспортів для покупки алкоголю неповнолітнім, - написав він.

Федоров зазначив, що згенеровані в підробці документи, звичайно ж, не валідуються через QR. Тобто, на око - не відрізняються, але при перевірці сканером фейк тут же розкриється.

- Для тих, хто купує подібні «сервіси» - будьте обережні, можна потрапити під статтю «підробка документів», - попередив глава Мінцифри.

Творців фейкової "Дії" вже напевно намагаються вирахувати кібер-фахівці. Міністр тонким натяком змалював їх найближче майбутнє.

- Поставив завдання команді розробити новий електронний документ «паспорт ув'язненого», організаторам даного шахрайства приготуватися стати першими бета-тестувальниками, - передав привіт шахраям Михайло Федоров.

25 жовтня стало широко відомо про телеграм-канал, через який шахраї рекламують і продають підроблений додаток "Дія". Програма дозволяє редагувати особисті дані, що дає можливість підліткам виставити потрібну дату народження і, наприклад, вільно купувати алкоголь і сигарети. У додатку є "справжній" зелений COVID-сертифікат, водійські права і ряд інших документів. На телеграм-канал "лже-Дії" підписано понад 4 тисячі осіб, кількість завантажень додатка невідома. Додаток продають по 120 грн.