Плани Верховної Ради на 22 жовтня: Держбюджет-2022 і вхід до парламенту тільки для вакцинованих

П'ятничне пленарне засідання Верховної Ради 22 жовтня традиційно розпочнеться з години запитань до уряду.

Григорій Константінов

П'ятничне пленарне засідання Верховної Ради 22 жовтня традиційно розпочнеться з години запитань до уряду. У світлі погіршення епідеміологічної ситуації в країні, найбільше запитань очікується до міністра охорони здоров'я Віктора Ляшко.

Далі депутати продовжать розглядати поправки до проекту держбюджету-2022. Нагадаємо, 20 жовтня народні депутати прийняли проект держбюджету-2022 за основу.

Потім взялися розглядати правки народних депутатів. Таких більше 1500. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, депутати внесли правок- «хотєлок» на додаткові 86 трлн грн, що абсолютно неможливо реалізувати.

Імовірність того, що 22 жовтня народні депутати можуть проголосувати документ в першому читанні, самі парламентарії оцінюють вкрай низько.

- Наскільки я знаю, в ОПЗЖ ще близько сотні поправок, тому я думаю, що 22 жовтня, ми не встигнемо, тому що є ще поправки, які будуть вносити, в тому числі і фракція "Батьківщина". Тому я так оптимістично думаю, що прийняття проекту держбюджету може пройти у вівторок на наступному пленарному тижні (тобто 2 листопада, авт.), - спрогнозував спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Але якщо ж станеться диво і депутати зможуть прийняти в першому читанні головний кошторис країни на наступний рік, то тоді слуги народу візьмуться за звільнення міністра екології Романа Абрамовського. Чиновник раніше написав заяву про відставку за власним бажанням. Це питання депутати планували обговорити ще 21 жовтня, але через бюджетний процес не встигли.

Також депутати планували зробити більш жорсткими правила відвідування парламенту. Йдеться про прийняття постанови авторства Михайла Радуцького, якою дозволяється допуск в будівлю Верховної Ради України тільки для тих, хто має сертифікат про вакцинацію, результати негативного ПЛР-тесту або довідку про те, що перехворів на коронавірус.

В черговий раз в порядку денному Верховної Ради стоїть президентський законопроект про заснування в Україні свята - Дня державності (28 липня).