В "Нафтогазі" заявили, що Україна може відмовитися від імпорту газу протягом 5 років

Глава компанії Юрій Вітренко назвав три головні умови для газової незалежності.

Фото: Нафтогаз

Протягом п'яти років Україна зможе самостійно забезпечити себе газом і відмовитися від імпорту блакитного палива. Про це повідомляє прес-служба компанії " Нафтогаз ".

- Цій меті ми можемо досягти протягом 5 років. Успіх буде залежати від трьох чинників. Перший з них - нарощування видобутку газу. Ми маємо потенціал і приклади, які надихають, - заявив в ході Українського газового інвестиційного конгресу голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Як зазначив глава компанії, не менш важливим фактором є збільшення виробництва України біогазу. За його словами, Україна має величезний потенціал для виробництва біогазу.

- Україна - найбільша за територією країна в Європі. Земля значно дешевше, ніж в Західній Європі, тому у нас є великі можливості для побудови сонячних, вітрових електростанцій і виробництва біомаси. У нас розвинутий сільськогосподарський сектор, також важливо для виробництва біогазу, - підкреслив він.

Також Вітренко стверджує, що для самостійного забезпечення паливом Україні необхідно підвищити енергоееффектівность.

- Україна вдвічі менше енергоефективна, ніж середньостатистична країна Східної Європи. Можна було б сказати, що це добре для газової галузі - українці споживають багато природного газу. Однак для досягнення енергетичної незалежності України повинна працювати над зменшенням неефективних витрат енергії. Найдешевша і надійна енергія - це та, яку ви не витратили даремно, - підсумував він.

В ході конгресу "Нафтогаз" підписав меморандум про співпрацю з рядом компаній для розвитку газовидобутку, серед яких - Dragon Oil (ОАЕ), SOCAR AQS (Азербайджан), Helmerich & Payne, Inc. (США) і 3 Seas Energy (США).