Плани Верховної Ради на 20 жовтня: розгляд держбюджету-2022 і нове свято від Зеленського

20 жовтня народні депутати працюватимуть в пленарному режимі лише пів дня. Топтема - бюджетні питання.

Григорій Константінов

Зміни до бюджетного кодексу та кошторис країни -2022

Спочатку народні обранці внесуть зміни до Бюджетного кодексу (перше читання), які розкритикувала Асоціація міст України. В АМУ пояснюють, що урядовий законопроект дозволить Міністерству фінансів і місцевим держадміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад, а також з 2023 році ліквідувати бюджети розвитку.

- Ліквідація бюджетів розвитку міст призведе: до позбавлення органів місцевого самоврядування (ОМС) окремих доходів (плати за розміщення тимчасово вільних коштів); скорочення капітальних видатків місцевих бюджетів; до загрози додаткового навантаження на ОМС (зокрема, в сфері освіти, охорони здоров'я та соціального захисту); до позбавлення права ОМС на обслуговування коштів місцевих бюджетів в банках; встановлення нерівних умов для учасників бюджетного процесу в частині фінансової автономії, - сказано в листі АМУ. - Другою проблемою законопроекту є вилучення залишків освітньої субвенції з місцевих бюджетів на користь держбюджету. Це призведе до скасування оптимізації мережі навчальних закладів, позбавлення зекономленого фінансового ресурсу органами місцевого самоврядування та сприятиме формуванню неефективної мережі навчальних закладів.

Потім парламентарії в першому читанні розглянуть проект держбюджету на 2022 рік (детальніше тут ). Передбачається, що розгляд буде проходити за повною процедурою.

У другому читанні народні обранці планують розглянути законопроект, який передає Мінінфраструктурі від Мінрегіону повноваження з контролю за цінами на ремонт доріг. Також у другому читанні депутати хочуть прийняти законопроект, яким дозволять ОТГ здавати в оренду майно ліквідованих установ середньої освіти.

День державності і нова процедура отримання українського паспорта

Можливо, сьогодні депутати також встигнуть заснувати нове державне свято - День державності. Це ініціатива президента Володимира Зеленського. Якщо слуги народу підтримають її, то День державності відзначатимемо 28 липня.

У першому читанні парламентарії можуть розглянути законопроект про спрощене набуття громадянства України іноземцями, які брали участь у захисті територіальної цілісності нашої країни.

У порядку  денному Верховної Ради на 20 жовтня стоїть розгляд у другому читанні законопроекту «Про мультимодальні перевезення». Документ удосконалює існуючу законодавчу базу і регулює механізми для більш широкого використання мультимодальних/контейнерних вантажних перевезень в транспортній системі України. Автори законопроекту впевнені, що легалізація мультимодальних перевезень сприятиме захисту навколишнього середовища через переорієнтацію значної частини перевезень з автомобільних доріг на річку та інші екологічні види доставки, а також значно оптимізує час і витрати шляхом впровадження єдиного договору змішаного перевезення.

Мають намір депутати внести зміни до закону про поштовий зв'язок та узаконити поняття «фельд'єгерський зв'язок» в ЗСУ. Крім цього народні обранці планують спростити процедуру отримання реєстрації та переоформлення паспортів для українців, що живуть на тимчасово окупованих територіях.