Недієздатний: президента Чехії хочуть позбавити повноважень

Зараз він знаходиться в реанімації і не може виконувати свої обов'язки.

facebook.com/prezidentcr

У Чехії триває політична криза, викликана хворобою президента країни Мілоша Земана, який ось уже кілька тижнів перебуває в реанімації.

Відомо, що він страждає невропатією ніг. Через цю хворобу Земан перемістився в інвалідне крісло, а останнім часом, за даними ЗМІ, у нього спостерігалися серйозні проблеми з печінкою. Також він страждає на цукровий діабет.

Найближчим часом Земан не повернеться

"На думку Центрального військового госпіталю, президент Земан в даний час не може за станом здоров'я виконувати будь-які робочі обов'язки. З огляду на характер основного захворювання президента Земана, довгостроковий прогноз стану його здоров'я дуже невизначений, і тому можливість його повернення до роботи в найближчі тижні оцінюється як малоймовірна ", - заявив глава верхньої палати парламенту Чехії Мілош Вистрчіл.

[Quote_kp type = "inr_left" text = "Мілош Вістріч пояснив, що парламенту необхідно активувати конституційне положення, яке розподіляє обов'язки президента між іншими органами."]

Тому чеські парламентарії вважають, що оскільки глава держави не в змозі виконувати свої обов'язки, серед яких призначення після парламентських виборів прем'єр-міністра країни, то його повноваження слід перерозподілити.

[/Quote_kp]

Мілош Вистрчіл пояснив, що парламенту необхідно активувати конституційне положення, яке розподіляє обов'язки президента між іншими органами влади. Зокрема, мова йде і про повноваження призначення нового прем'єр-міністра після парламентських виборів 8-9 жовтня. "Немає іншого вибору, крім того, щоб активувати статтю 66 Конституції", - сказав він.

Госпіталізація Земана блокує формування нового уряду

Але вся справа в тому, ця стаття чеською конституцією на даному етапі створює певну правову колізію. Відповідно до неї, якщо президент країни з тієї чи іншої причини не може виконувати свої обов'язки, то вони розподіляються між прем'єр-міністром і спікером Палати депутатів. І проблема в тому, що зараз в Чехії формально немає прем'єр-міністра.

У країні пройшли парламентські вибори, на яких перемогу здобули опозиційні партії. Альянс «Разом» обійшов рух ANO чинного прем'єра Андрія Бабіша. Тепер право надати мандат на формування нового уряду і призначити його голову належить, за конституцією країни, президенту. І чинний прем'єр Андрій Бабіш, і висунутий від коаліції "Разом" лідер Громадянської демократичної партії Петро Фіалу висловили готовність очолити Кабмін.

Але їх немає кому представити на цей пост. Президент Земан хворий, а поки що чинний прем'єр Андрій Бабіш буде виконувати тільки обмежені функції президента і не має права висувати кандидатуру на пост прем'єра. Цю колізію повинен дозволити парламент Чехії, який складається з двох палат - Палати депутатів і Сенату. Представники керівництва Сенату зустрінуться з головами парламентських партій, щоб обговорити порядок передачі повноважень президента в період хвороби Земана. Парламент зможе не раніше початку листопада розглянути питання про позбавлення Земана повноважень президента.

Новим прем'єром може стати опозиціонер

Якщо в кінці кінців мандат на формування кабміну отримає опозиція, новим главою уряду стане лідер альянсу «Разом» Петро Фіала.

[Quote_kp type = "inr_left" text = "Влада в Росії він називав" авторитарним режимом, який розуміє тільки силу ", а потім необхідно" викликати у РФ почуття ізоляції і приниження гідності і тим самим змінити її поведінку "."]

На початку 2010 років політик займав пост міністра освіти Чехії, а до цього був професором політології. Опозиційні партії з альянсу «Разом» критично ставляться до політики Кремля, їх лідери критикували кабінет Бабіша за недостатньо, на їхню думку, послідовну політику в питанні про захист прав людини в Росії і захист Чехії та її союзників від гібридних загроз.

[/Quote_kp]

А сам Петро Фіала не просто підтримує антиросійські санкції - він дорікає західні країни в слабкості і непослідовності щодо Москви. Влада в Росії він називав «авторитарним режимом, який розуміє тільки силу», а тому необхідно «викликати у РФ почуття ізоляції і приниження гідності і тим самим змінити її поведінку». Якогось обмеженого співробітництва з Росією в майбутньому Петро Фіала не виключає, але спочатку Захід повинен провести щодо неї жорстку лінію, щоб зробити її більш договороспроможною.

Чим відомий Земан: відчуває "слабкість до Росії"

Президент Чехії в першу чергу відомий своєю різко проросійської спрямованості. Так, наприклад, він визнав російську анексію Криму і заявляв, що півострів не може бути повернутий Україні: «Я згоден з тим, що Хрущов зробив непрощенну дурість (передавши Крим Україні, - ред.) І світові політики усвідомлюють, що Крим не може бути повернутий Україні ».

Він запропонував Росії заплатити Україні і узаконити анексію Криму. «На мою думку, буде якась компенсація для України - або в фінансовій формі, або нафтою і газом»,

говорив чеський президент.

Після чого заявив, що не має наміру вибачатися за свої слова про "компенсації за Крим", навіть якщо його попросять. Президент Чехії ще в 2015 році виступав за зняття санкцій з Росії. Тоді ж він заявив, що «в довгостроковому майбутньому Російська Федерація буде членом Євросоюзу».

У тому ж 2015 року він відзначив свій 71-й день народження в знаменитому російською ресторані на Манхеттені "Марі Ванна". У Нью-Йорку тоді проходила ювілейна 70-а Генасамблея ООН. Чеські видання Lidovky і echo24.cz. тоді написали, що Земан відчуває "слабкість до Росії", тому і вибрав російський ресторан.

Відвідувачі ресторану встигли зняти, як президенту приносять торт із запаленими свічками під пісню "Нажаль, день народження, тільки раз на рік" з мультфільму про крокодила Гену.