Приз для вакцинованих - гра на виживання: отримай сертифікат і не зійди з розуму

Півроку тому вам було складно отримати щеплення? Це ви потім ще довідку про те, що вакциновані, не отримували.

Скріншот

Психотерапевти кажуть, що, лише долаючи труднощі, людина стає щасливою. Мовляв, якщо людині все дати готове, то вона перестане чогось прагнути і отримувати задоволення від життя. Якщо брати цей постулат за істину, то наші установи робили і продовжують робити все, щоб український громадянин не розслаблявся в дозвільній млості, а наполегливо ставав щасливіше і щасливіше, долаючи різноманітні перешкоди на шляху до отримання будь-якого папірця.

Останнім часом до цього додався ще й квест з отримання ковід-ваучера. Здавалося б, куди простіше: зробила щеплення - отримаєте довідку. Але, як виявилося, отримати довідку - це лотерея, в якій всі переможцями бути не можуть.

З першими труднощами я зіткнулася в спробі отримати паперовий міжнародний сертифікат. Система відчайдушно плювалася, пихкала і навідріз відмовлялася визнавати, що моє ім'я латиницею пишеться так, як в паспорті, а не так, як вона сама вважає за потрібне. І як ти бездушній машині доведеш, що з цією транслітерацією мене навіть в українських аеропортах не впізнають, не те, що в зарубіжних. Лише після пекельних і наполегливих спроб зламати уперту систему силами лікаря і медсестри потрібні букви вдалося поставити.

- Ах, ви так! - вирішила система. - Рано ви перемогу святкуєте!

У графі про вакцинацію «Дійсне до» - дату поставити рішуче було неможливо. Лікар з медсестрою чи не плакали, намагаючись мені пояснити, що тут вони нічого не можуть зробити. Що програмісти просто не передбачили, що потрібно буде заповнювати цю графу. Показували мені протоколи, в яких українським по білому було прописано, що вакцина діє протягом року. Біда в тому, що протоколи були у лікарів, а не в комп'ютері. Щоб я вже пішла і залишила їх у спокої, медпрацівники запропонували зайти через тиждень.

Через тиждень дата дії вакцини все ще не проставляється, а до захоплюючої пригоди під назвою «Отримай сертифікат» додалася ще одна перешкода. Тепер сам папірець розпечатували в одній поліклініці, а друк ставили в інший. До якої треба добиратися або годину пішки, або з двома пересадками в маршрутці. І чи буде на місці людина з печаткою - це ще невідомо. До слова, ця опція «люби і знай свій великий район» з літа в нашій поліклініці так і залишилася.

На щастя, в аеропорту на дату придатності вакцинації уваги не звернули. І випустили, і впустили назад. Але було прикро - у подруги, вакцинованої в іншому районі столиці, нехай і іншим препаратом, всі потрібні графи були акуратно заповнені тією самою системою, якак так мене незлюбила.

А потім почалася реклама «Дії». Міністерство цифрової інформації з кожної праски рекламувало, що ходити нікуди не треба, що натиснув кнопочку - і « Дія » автоматично сформує сертифікат у тебе в телефоні.

[Quote_kp type = "inr_left" text = "Через тиждень дата дії вакцини все ще не проставляється, а до захоплюючої пригоди під назвою« Отримай сертифікат »додалася ще одна перешкода."]

Я так зраділа - зручно-то як! Рано. З моменту реклами запустився довгий процес налагодження. Я чесно чекала, поки оновлення отримають більш просунуті - власники айфонів. Нарешті, настала черга і тих, у кого андроїд. І якийсь час «Дія» відповідала «почекайте, скоро все буде».

Потім реклама припинилася і про те, що треба отримати сертифікат в додатку, я забула під вантажем інших турбот.

[/Quote_kp]

Але ні! Державі мало, щоб ти була вакцинована. Державі треба, щоб ти не розслаблялася. І пішли новини про те, що в столиці під час карантину практично в усі громадські місця будуть пускати виключно за сертифікатом. А ще незадовго до цього в Мінцифрі згадали, що паперова версія не підійде. Потрібен тільки електронний варіант.

І я судорожно почала намагатися генерувати сертифікат в «Дії». А про проблеми з ідентифікацією в цьому додатку не говорив тільки ледачий. Пізнавати з першого разу вона вас не буде. Не буде - і все. Після сотої спроби повернути голову вліво-вправо-вниз-вгору-вона пише, що впізнати вас не може.

Загалом, підбирати зачіску і освітлення для ідентифікації в «Дії» мені довелося довше і більше, ніж на професійних фотосесіях. Після другої сотні спроб «Дія» мене признала і у відповідь на запит сертифіката радісно повідомила:

«Ваших даних в системі не виявлено. Зверніться до сімейного лікаря »...

[Quote_kp type = "inr_left" text = "Дивно, але через день після залишеної на сайті МОЗ скарги мені передзвонила сімейний лікар"]

Чат-боту підтримки проблему пояснити виявилося неможливо. Він вважав, що знає, які я задам питання, і сам вже заздалегідь на них відповідав. Правда, через якийсь час після нецензурного слова здався і видав рішення - «Напишіть скаргу в МОЗ» і люб'язно запропонував посилання для скарг в Міністерстві охорони здоров'я.

[/Quote_kp]

Дивно, але через день після залишеної на сайті МОЗ скарги мені передзвонила сімейний лікар: у тебе, говорить, немає ІПН в декларації з сімейним лікарем. Треба прийти і дописати. Чому не можна продиктувати ІПН по телефону - я так і не змогла домогтися відповіді. Ні, тільки особисто і тільки з оригіналом!

А треба сказати, що записатися до мого сімейного лікаря можна лише за два тижні. Ні, раніше не можна. Ніколи. Нізащо. Але мені пощастило, на наступний день після дзвінка вона була черговою і до неї можна було потрапити в порядку живої черги. (Звичайно ж, на оригінал ІПН вона навіть не подивилася і записувала номер з моїх слів.)

А в процесі отримання сертифікату я, звичайно, розповідала про свою біду знайомим і у відповідь отримувала їх страшилки. Комусь лікар неправильно внесла в базу номер партії вакцини (виправляти довелося через особистих знайомих в «Дії» - інакше ніяк). Хтось міняв сімейного лікаря через переїзд, і тепер система не бачить ні першого, ні другого. У когось вже згенерований в «Дії» сертифікат... пропав. Довелося проходити весь квест спочатку. Ще «Дія» генерує сертифікат у вигляді пдф і його можна роздрукувати, але з мобільною версією це неможливо. І я ще мовчу про проблеми тих, у кого взагалі немає смартфона. Або про тих, кому діти смартфон подарували, показали, яку кнопочку натискати для дзвінків - а далі як? Не зрозуміло. І перемежовувалося це все коментарями щасливчиків, у яких все вийшло з першого разу.

Наслухавшись цих та інших жахів, я вже боялася починати все заново. На чергову спробу підштовхнула заява уряду, що в міжобласний транспорт будуть пускати лише за сертифікатом. І оскільки я ризикувала застрягти через це в іншому місті, то після чергових безплідних спроб впізнання «Дією» обидва сертифікати зазеленіли в моєму телефоні. Для більшого збереження зробила скріншоти і зберегла в надійному місці.

Висновок: долати перешкоди, звичайно, захоплююче. І, звичайно, з'являється в кінці подих щасливого полегшення. Але, якщо чесно, я б долала інші складності, які допомогли б мені реально розвиватися і отримувати нові знання і вміння, а не даремно витрачати нерви на те, що повинно працювати гладко, як і віщають регулярно в Мінцифрі.

PS Тільки я зібралася відправляти текст на сайт, як прийшло повідомлення від «Дії»: «COVID-19 сертифікати не зайдено». Правда, в розділі «Документи» додатка сертифікати ще є. Але чи надовго? Мінцифри, що ти робиш, припини!