На роль Гітлера Леоніда Куравльова не взяли через занадто добрі очі

Зате в ролі Афоні Георгій Данелія бачив тільки його.

Кадр з фільму

Леонід Куравльов в кіно не знімається, з колегами не спілкується. Затворник, одним словом. 8 жовтня йому виповнилося 85 років. «Не знімаюся, тому що сценарії, які надсилають, огидні», - сказав одного разу Леонід В'ячеславович.

Своєю славою він ніколи не користувався. І взагалі як нібито її не помічав. Як сказав драматург Олександр Бородянський: «Секс-символом Куравльов завжди був тільки для своєї дружини Ніни». З Ніною Куравльов познайомився ще в школі. Коли йому було 16, на ковзанці в Москві він звернув увагу на дівчинку, яка була на три роки молодшою. Закохався. Довго зустрічалися. Одружилися в 1960-му, коли Куравльов закінчив ВДІК. Йому було 24 роки. Дружина працювала вчителькою англійської мови в школі. Вони прожили разом понад пів століття. У 2012 році Ніна Василівна померла. Після її відходу Леонід Куравльов як ніби втратив смак до життя. Він навіть заздалегідь вибив своє ім'я на надгробку на могилі дружини на Троєкуровському кладовищі.

[Quote_kp type = "inr_left" text = "Секс-символом Куравльов завжди був тільки для своєї дружини Ніни."]

Зараз актор живе з дочкою Катериною (їй 59 років). Є у нього і син - Василь, який має трьох синів шкільного віку: Гришу, Федіра і Степана. У колі дітей та онуків Леонід В'ячеславович і зустрів день народження.

[/Quote_kp]

- Батько відчуває себе не кращим чином. Нічого жахливого немає, але і порадувати вас нічим, - сказав Василь Куравльов. - Багато акторів, з якими він знімався, пішли з життя. Майже всі свої знамениті ролі батько зіграв давно. У кіно він грав веселунів, простаків, добрих, відкритих людей. У молодості ці риси - доброта, відкритість, життєрадісність - були йому притаманні. Але повної відповідності своїм героям, звичайно, ніколи не було. Зараз тато веде закритий спосіб життя. Це його рішення.

«Я зіграв Афоню і ще 250 ролей, серед яких є шедеври!» - зауважив одного разу Куравльов. Це шофер Паша Колокольников з фільму «Живе такий хлопець» (актор вважає цю роль своєю кращою). Він знявся у Шукшина в картині «Ваш син і брат» і в дипломній роботі «З Лебединого повідомляють». Василь Макарович збирався його і далі знімати в «Пічки-лавочки». Але Куравльову набридло грати простаків - він відмовився від ролі і запропонував Шукшину самому її зіграти.

З інших його чудових ролей можна згадати «фатального чоловіка» Аркадія (фільм Гліба Панфілова «Початок»), чарівного шахрая Жоржа Милославського ( « Іван Васильович змінює професію »), Хому Брута ( «Вій»), Шуру Балаганова ( «Золоте теля») і німецького офіцера Айсмана ( «Сімнадцять миттєвостей весни»). До речі, режисер Тетяна Ліознова пробувала Куравльова на роль... Гітлера, але з цієї затії нічого не вийшло: надто добрі у Куравльова очі. І тоді виник Айсман.

Куравльову дуже хотілося зруйнувати амплуа простого, доброго хлопця. І все-таки перш за все його пам'ятають за роллю народного героя, сантехніка Афоні. При цьому Леонід В'ячеславович жахливо ображається, коли журналісти розпитують його про Афоню: «Дався вам цей Афоня!»

- Коли я показав йому сценарій, Данелія сказав, що візьме на роль Афоні Льоню, - розповів Олександр Бородянський. - Але все одно проводив проби з іншими артистами. Хотів прикинути, як зміниться картина. Але в підсумку вирішив знімати за первісним задумом. Куравльов був нашою козирною картою...