Від інформаційної гігієни до біохакінга: 6 несподіваних книг з саморозвитку

Які книги допоможуть вам досягти внутрішніх (і зовнішніх) змін на краще.

Пікселі з Pixabay

Дофамінове покоління. Де межа между болем і задоволенням

Анна Лембке

Лабораторія, 2 021

Ціна: 199 грн

У сучасному світі отримати задоволення вкрай просто - лише руку простягнути. І ми звикаємо до того, що можна дуже швидко отримати дозу дофаміну, а за нею ще одну, ще одну - поки це не стане залежністю. Не важливо, від чого ми отримуємо дофамін, тобто задоволення: від лайків під нашим постом, спілкування в соціальних мережах, від читання любовних романів (як у випадку автора), від мастурбації, від фастфуду, новин, шопінгу або азартних ігор. Рано чи пізно потреба в дофаміні приводить нас до залежності.

А залежність - це не тільки постійне бажання отримати нову дозу задоволення. Це ще й руйнівна тривожність, депресія і навіть фізичне страждання. Залежна людина втрачає інтерес до інших аспектів життя, все більше і більше натискаючи на дофамінову кнопку. Але енергія задоволення пропадає марно, адже насправді у нашого організму немає потреби в такій кількості дофаміну. І в підсумку задоволення перетворюється в кару. А одна з причин, чому ми так прагнемо до насолоди, - це спроба уникнути якогось болю. Ми боїмося зустрітися з ним віч-на-віч - біль від розчарування, біль навіть від нудьги - адже так легко натиснути кнопку в смартфоні і забутися.

Анна Лембке - психотерапевт, співробітник клініки з дослідження залежності в Стенфордському університеті, каже, що від проблем залежності не захищений ніхто. І навіть якщо ви не знайшли ще свій наркотик, то це лише питання часу. Рано чи пізно інтернет вам його підсуне. І треба вчитися жити без постійного підживлення.

Подумайте ще раз. Сила знання про незнання

Адам Грант

МІФ, 2021

Ціна: в Україні - від 350 грн паперова, аудіокнига - від 152 грн

Сенс книги можна передати цитатою з неї ж: «Всі пишаються знаннями, досвідом і відданістю думок. У стабільному світі це доцільно і приносить свої плоди. Але в сучасних умовах, коли все змінюється з неймовірною швидкістю, переосмислювати позицію не менш важливо, ніж її сформувати. Переоцінка вимагає не тільки навичок, але й певного мислення. Для цього у нас вже є майже всі інструменти. Залишилося тільки дістати їх з сараю і очистити від іржі ».

Власне, як діставати і очищати ці інструменти, і піде мова в книзі. Впевненість дає якусь стабільність, сумніви часом вкрай незручні, тому що можуть змусити нас змінюватися. Але якщо знання - сила, то незнання може бути мудрістю, воно допомагає змінювати погляд на речі і в підсумку призводить нас до можливості навчитися чомусь новому. На жаль, нинішній світ абсолютно далекий від стабільності, і нам волею-неволею доводиться підлаштовуватися до нього. Розумова гнучкість цінніше іноді, ніж безглуздість послідовності і переконаності у своїй правоті. Загалом, вчитися, вчитися і ще раз вчитися, і не боятися змінювати погляди.

Адам Грант, професор Уортонської школи бізнесу (США), більш десяти років вивчав психологію взаємин, в тому числі таких великих корпорацій, як Google або і зовсім Військово-Повітряних сил США.

Як не стати овочем. Інструкція з виживання в інфопросторі

Оксана Мороз

Віват, 2021

Ціна: 199 грн

Українці все менше вірять інформації з офіційних авторитетних джерел. Найчастіше на власному досвіді вони переконалися, що їх постійно обманюють. Зате ось звичайним простим людям, навіть незнайомим, навіть в інтернеті (тут особливо) готові довіритися. Радять в групі від високого тиску ні в якому разі не пити таблетку, а намочити шкарпетки в оцті? Звичайно, це правильно, навіщо людям брехати? А онкологію треба лікувати соняшниковою олією - так-так, наші знайомі так зцілилися. Якщо цей пост про милого песика набере тисячу лайків, то песику знайдуть господарів. І т.п. і т.д. І українці вірять, лікуються чортзна-чим, замість того щоб піти до лікаря. Лайкають фото часто неіснуючої собачки і потроху перетворюються в жертв маніпуляторів. При цьому впевнені, що вже вони-то зможуть відрізнити правду від брехні. Але ні.

Овоч, вважає автор, це стан, коли людина нічого не хоче робити сама. Їй зручно, коли її ведуть доріжкою, вже протоптаною шахраями і маніпуляторами. Цікаво, що не завжди цей стан залежить від волі самої людини (наприклад, часто це обумовлено історичними причинами). Але якщо не дотримуватися інформаційної гігієни, не вчитися фільтрувати інформацію, яка ллється на нас звідусіль, особливо в інтернеті, то рано чи пізно маніпулятори заради своєї користі визначатимуть думки і дії людини. І щоб цього не сталося, автор Оксана Мороз зібрала в одній книзі приклади основних видів шахрайства і маніпуляцій: в фейсбуці та інших соціальних мережах, вайбері, Вікіпедії, гуглі і навіть в ЗМІ. Ну і розповідає, як вберегти персональні дані, за якими полюють шахраї (це не тільки пін-код вашої кредитки), як безпечно шукати відповіді на свої питання та ін.

Оксана Мороз і сама свого часу постраждала від недотримання правил інформаційної гігієни і поставила собі за мету - допомогти уникнути такої сумної долі іншим українцям. У неї вийшло вже дві книги з  теми «Нація овочів?" і "Боротьба за правду".

За межами порядку. Ще 12 правил життя

Джордан Пітерсон

Наш Формат, 2021

Ціна: 250 грн

Книга канадського професора психології «12 правил життя. Протиотрута від хаосу »вийшла досить скандальною, що не завадило їй (а може, і допомогло) піднятися в топи продажів. Автор писав про відповідальність, дисципліну і свободу в такому форматі, який багато хто вважає неприйнятним (автор допускав, що дітей можна бити, лаяв фемінізм і взагалі виступав своєрідним рупором патріархальності, ну і поради часто у нього були досить дивними - наприклад, «зустрінеш на вулиці кота - погладь його »). Проте понад 5 тисяч відгуків на Amazon зробили свою справу, читачі взахлин ділилися, як ці 12 правил-орієнтирів допомогли їм стати краще і змінити життя. Так що Джордан Пітерсон продовжив письменницьку діяльність і в березні 2021-го видав ще одну книгу на цю ж тему.

Тут він взявся розповідати про те, як уникнути небезпек, які пов'язані з надмірною безпекою і контролем. Тобто вже не боротися з хаосом (як в першій книзі), а навпаки, вчитися з ним існувати. Тому що надмірний контроль - це той самий тоталітаризм. І треба змиритися з тим, що є речі, які поза нашим контролем, більш того - поза загальноприйнятим порядком. І взагалі, хаос не тільки падіння і непередбачуваність, це і новизна, і трансформація.

Поради з області філософії і психології Пітерсон ілюструє прикладами з власного життя, не боячись оголювати найпотаємніше. І так, він як і раніше залишається неполіткоректним.

Біохакінг без фанатизму. Як прожити довге повноцінне життя

Ілля Мутовін

Ціна: в Україні продається за 628 грн.

Світ змінюється з шаленою швидкістю, і ми змушені пристосовуватися до цього неймовірного темпу. Здавалося б, радіти треба - он як тривалість життя збільшилася. І все ж нашому організму така швидкість приносить і шкоду. Наприклад, постійно болить шия і голова через те, що ми дивимося не  вперед, як задумано природою, а вниз, утикаючись в смартфон. Надмірне споживання легкодоступного цукру призводить до смертельних хвороб. Малорухливий спосіб життя вкупі з постійним недосипом призводить до ослаблення імунітету і т.п. і т.д.

Щоб звернути блага цивілізації собі на користь, необов'язково піддаватися хімічному біохакінгу і модифікації організму. Автор книги Ілля Мутовін - експерт по ЗСЖ (від їжі до правильних звичок), займається біохакінгом і вивченням роботи мозку більше 10 років. Книгу він структурував в п'ять блоків. У першій частині він аналізує 4 блоки - «фізична активність, харчування, медичні чек-апи та сон». І значно більше уваги він приділяє ментальному здоров'ю - вся друга частина присвячена його докладному розбору.

Автор не відкриває Америку і, як сам зізнається, не дає чарівної пігулки, яка в момент зробить нас щасливими, але допомагає усвідомити вже давно всю відому нам інформацію по ЗСЖ і структурувати різні прийоми, методи і способи щодо поліпшення життя. А ось уже застосування їх дійсно може привести до дивних змін.

Бонус: в книзі є QR-коди з посиланнями на всякого роду корисності - практичні рекомендації.

12 місяців. Рік сенсу: як знайти покликання й жити щасливо

Поліна Башкіна

Фабула, +2021

Ціна: 320 грн

Незвичайний експеримент провела над собою Поліна Башкіна. Кинула високооплачувану роботу в офісі заради того, щоб знайти своє покликання. І за рік 12 разів змінювала професію: працювала помічником в хоспісі і в цирку, астрономом в обсерваторії, гірським рятувальником, була послушкою в монастирі, зоозахисницею, співробітником музею і божевільні - божевільний набір, божевільний рік, який, за словами автора, допоміг їй впоратися з вигоранням на роботі. А ще знайшла 12 людей, які теж не побоялися кардинальним чином змінити життя: залишили звичну роботу, яка вже не приносила задоволення, і зайнялися тим, чим хотіли. Розповіді про цих людей також є в книзі.

Додатково Башкіна проводить невеликий тренінг, який допоможе визначитися: чи дійсно варто звільнятися з роботи і як знайти себе, не повторюючи експеримент автора.

До слова, сама Башкіна здобула юридичну освіту, працювала радіоведучою, очолювала пресслужбу Генпрокуратури. Потім зайнялася політичним піаром, потім бізнес-піаром, в результаті прийшла в маркетинг. І начебто скрізь була успішна робота, високі доходи, не було лише відчуття щастя і розуміння, заради чого ця вся кар'єра? Звільнилася. Після вищеописаного пошуку себе в підсумку відкрила швейний коворкінг, курси шиття, школу саморозвитку.