Зеленський звільнив Стефанчука з посади в Раді: він більше не представник президента

Але це всього лише підготовка до обрання спікером.

rada.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський звільнив першого заступника спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука від виконання обов'язків свого представника в парламенті. Про це йдеться в тексті указу глави держави №522/2 021 від 6 жовтня, опублікованому на сайті президента вранці 7 жовтня.

"Звільнити Стефанчука Руслана Олексійовича від виконання обов'язків представника президента України у Верховній Раді України", - сказано в документі.

Ймовірно, ця формальність пов'язана з наступним обранням Стефанчука спікером Ради замість Дмитра Разумкова, якого "Слуга народу" збирається відкликати з цього посту сьогодні, 7 жовтня. Як повідомлялося, депутатська фракція "Слуги народу" зібрала 175 підписів за ініціювання відкликання Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради при 150 необхідних і включила до порядку денного питання про відкликання Разумкова з займаної посади, а перед цим відсторонила його від ведення пленарних засідань на два дні.

Вважалося, що депутатська фракція "Слуги народу" розглядає Стефанчука єдиним кандидатом на посаду спікера парламенту в разі відставки Разумкова з цієї посади, а посаду першого віце-спікера, в свою чергу, може обійняти нині перший заступник глави фракції "Слуги народу" у Верховній Раді Олександр Корнієнко. Проте 6 жовтня Давид Арахамія заявив, що ряд депутатів фракції також хотіли б стати кандидатами на ці посади.