П'ять питань про субсидії напередодні опалювального сезону

Що потрібно зробити, щоб отримувати допомогу від держави, і кому не варто розраховувати на доплати.

Уніан

Уже в жовтні в більшості міст почнеться опалювальний сезон, а значить, і рахунки за комуналку суттєво зростуть. У Мінсоцполітики розповіли, скільком претендентам на субсидії не продовжили їх автоматично, за який період беруться доходи для призначення виплат, а також кому не покладена державна допомога.

Хто має право на субсидію?

В цьому році знову змінили правила призначення субсидій, тому в Мінсоцполітики вирішили роз'яснити нові критерії для тих, хто претендує на допомогу держави.

У цьому опалювальному сезоні субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. Але при цьому її розмір обчислюється виходячи з доходів всіх зареєстрованих там осіб. Крім того, враховуються також доходи членів сім'ї зі складу домогосподарства, навіть якщо вони фактично там не проживають.

У разі, якщо в квартирах або будинках зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, житлова субсидія призначається за заявою їх опікуна.

За рішенням органів соціального захисту населення субсидія може бути призначена за місцем фактичного проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

Субсидія також може призначатися одному з членів домогосподарства, які не зареєстровані в квартирі або будинку, але фактично проживають в ньому без укладеного договору оренди в разі, якщо вони є внутрішньо переміщеними особами.

Житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання та за місцем фактичного проживання.

Кому субсидія не призначається?

Чиновники відзначили, що за новими правилами субсидія претендентам не призначається, якщо:

Але і тут є ряд винятків. Останній критерій не враховується, якщо ці люди не менше місяця:

Скільки людей не отримають субсидії?

Як повідомили в Мінсоцполітики, близько 200 тисяч осіб не пройшли автоматичну верифікацію одержувачів субсидій. За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, ці субсідіанти не отримають субсидію саме через невідповідність критеріям, які дають право на отримання державної допомоги.

Правда, міністр підкреслила, що при звірці в автоматичному режимі можуть виникати помилки, тому вона закликала людей, які не отримають субсидію, але мають на неї право, подати документи в органи соцзахисту. Якщо буде виявлено помилку, то отримання субсидії відновлять.

Якщо людина не отримувала субсидію, але вирішить за нею звернутися, то вона буде призначена в місяць звернення.

Які доходи враховуються при розрахунку?

Як кажуть в Мінсоцполітики, субсидії розраховуються окремо на опалювальний і неопалювальний періоди. Тому при призначенні субсидії враховуються різні періоди:

Для пенсіонерів застосовують такий метод. У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону беруть пенсію за серпень, а в разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону - пенсію за березень поточного року. У разі призначення житлової субсидії не з початку опалювального (неопалювального) сезону враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається житлова субсидія. Тобто при зверненні в грудні візьмуть пенсію за жовтень.

Як будуть розраховувати розмір субсидії?

Розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальних норм і нормативів і обсягом обов'язкового платежу.

Субсидія дорівнює платі за ЖКП в межах соціальних норм і нормативів мінус обов'язковий платіж (20% доходу домогосподарств).

Знаючи дохід сім'ї, а також членів сім'ї та осіб зі складу домогосподарства, можна самостійно розрахувати розмір обов'язкового платежу і орієнтовний розмір субсидії. Наприклад, сім'я витратила на комуналку 5 тисяч грн, а має дохід 20 тисяч гривень. Тоді їх обов'язковий платіж (20% доходу) складе 4 тисячі грн, а 1 тис грн вони отримають у вигляді субсидії.

При цьому врахуйте, що в новому опалювальному сезоні будуть діяти такі соціальні норми споживання:

Якщо споживач витратить більший обсяг комунальних послуг, то повинен буде оплачувати їх в повному обсязі - субсидія на них не поширюється.