Від сильних заморозків до +20 вдень: жовтень почнеться з температурних гойдалок

Штормове попередження помаранчевого рівня в зв'язку з заморозками діє на північному сході України.

Павло ДАЦКОВСКІЙ.

Погода в Україні 1 жовтня подарує сонячний і помірно теплий день - але це буде в світлий час доби. А вночі на більшій частині території країни вдарять заморозки, причому небезпечні: на північному сході діє штормове попередження другого, оранжевого рівня. Про це свідчать дані Укргідрометцентру.

У північно-східних областях очікуються заморозки в повітрі з температурою від 0 до 3 градусів. На решті території країни, крім західних областей та узбережжя морів - жовтий рівень небезпеки через заморозки на поверхні грунту та місцями в повітрі від 0 до 5 градусів.

За прогнозами синоптиків, в перший день жовтня в країні буде без опадів, лише н місцями дощ. Вітер переважно південно-східний, 5-10 м/с. Температура вночі 1-6 градусів тепла, на поверхні грунту, в північно-східній частині в повітрі заморозки 0-5 градусів, в західних областях вночі 4-9 градусів тепла, вдень 11-16 градусів тепла, на Закарпатті найтепліше, +18... + 20 градусів.

У Києві 1 жовтня також буде сухо. Вітер південно-східний, 5-10 м/с. Температура вночі 2-4 градуси тепла, вдень 13-15 градусів. Вночі 1-3 жовтня по області очікуються заморозки на поверхні грунту 0-5 градусів і місцями в повітрі 0-2 градуса (І рівень небезпеки, жовтий).

Синоптик Наталка Діденко в прогнозі погоди на своїй сторінці в Фейсбук обіцяє, що в Україні жовтня розпочнеться, як завершувався вересень - буде суха погода антициклонального характеру з ранковими туманами, нічним холодом і денний свіжістю.

Протягом дня в Україні першого жовтня, за даними Діденко, передбачається +10... + 17 градусів. Вітер очікується завтра східний і південно-східний, 3-8 м \с, в Криму та Приазов'ї можливі штормові пориви до 15-18 м/с. У Києві в п'ятницю опади малоймовірні, вночі +2... + 4 градуси, в околицях заморозки, вдень в свідомості +11... + 14 градусів.

Згідно з офіційним прогнозом Укргідрометцентру, погода в жовтні в Україні буде в межах кліматичної норми. Однак деякі метеорологи прогнозують в кінці місяця морози до - 8 градусів.

Раніше повідомлялося, що в Києві змінилися кліматичні норми. Також ми писали про те, що народний синоптик Леонід Горбань пояснив, чому бабських літа завжди два і коли їх чекати. Крім того, Горбань поділився прогнозом погоди до кінця 2021 року.