Що заважає порятунку?

Про це пише керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

Що заважає порятунку? Порятунку заважає перш за все наша жахлива зарозумілість. Адже рано чи пізно всім нам доведеться лицем до лиця зустрітися з нашим Творцем, і існує реальність, що дуже багато тих, нині осмілюється говорити від імені Бога, в Судний день почують далеко не те, що хотіли: «Багато хто скаже Мені того дня:« Господи! Господи! чи не в твоє імя ми пророкували? і чи не Твоїм ім'ям бісів виганяли? і не Ім'ям Твоїм чуда великі творили? » І їм оголошу Я тоді: «Я ніколи не знав вас; Відійдіть від Мене, хто чинить беззаконня »(Мф. 7:22).

Господь воістину всеблагий і всемилостивий, і милосердя Його дав найвище за всіх статутів і типіконів. Господь прийшов насамперед врятувати грішників, а не карати. Але, з іншого боку, для Господа вкрай важлива людська свобода, і вже якщо людина по своїй волі не хоче бути з Ним у Царстві Небесному, навіть цей божевільний і страшний вибір Господь не порушить.

Порятунок християнина ні в викритті і ні в хибному всепрощенні. Порятунок - в Церкві Христовій, в дотриманні заповідей, в любові до Бога і ближнього, у викоріненні пристрастей і в смиренному погляді на себе. Все інше, не дивлячись на красиві і гучні слова, веде в безодню.