Віктор Фесечко, суддя бою Джошуа-Усик: Майже в кожному бої є брудні елементи

На легендарному поєдинку в Лондоні вперше працював український суддя.

Особистий архів Віктора Фесечка

Мегабій Олександра Усика і Ентоні Джошуа став історичним не тільки через повернення в Україну чемпіонських поясів в суперважкій категорії за версією WBA, WBO, IBF, IBO. Але й через ще один тріумф - вперше разом із двома британськими колегами боксерський поєдинок такого високого класу доручили відпрацювати українському судді Віктору Фесечку.

З ним ми і поговорили про закулісся бою та інші секрети цього виду спорту.

В атмосфері витало напруження

- Вікторе Миколайовичу, як вам довірили судити бій Олександра і Джошуа?

- Думаю, це заслуга командної роботи. Починаючи від президента Національної ліги професійного боксу України Михайла Михайловича Зав'ялова і віце-президента Аліни Шатернікової.

У суддів теж є свій рейтинг, як і у боксерів. Приблизно за тиждень-два до поєдинку мені подзвонила Аліна і каже: «Вітя, тебе затвердили суддею на цей бій». І з цього моменту ми почали займатися документами та всім необхідним.

- І як ви відреагували? Зраділи?

- Почуття змішані. Новина і здивувала, і порадувала, і схвилювала. До кінця не вірив, що поїздка відбудеться. А тут ще з візою почалися затримки. Бій на 25-е число. Я маю вилетіти 22 вересня, але візи немає. 23-го за дві години до закінчення роботи візового центру подзвонили, сказали приїхати і забрати паспорт. Ледве встиг. Приблизно за двадцять хвилин до закриття.

- Перед початком поєдинку хвилювалися? З огляду на масштаби того, що відбувається.

- Так. Коли приїхали на стадіон, витала в атмосфері якась напруга. Хоча я її відчув, коли тільки в готель приїхав. Всї ніби добре спілкуються, посміхаються, але внутрішня напруга вже відчувається. Відчувалася атмосфера майбутнього мегафайта.

У боксі не буває залізобетонних перемог

- Правда, що до бою суддям не дають спілкуватися один з одним або представниками команд?

- Між суддями спілкування є. Але зі спортсменом або його командою мінімум контактів. Максимум - підійти привітатися і розійтися. Щоб не було ніяких нюансів.

- Це тому, що існує версія, мовляв, в суддівстві є прихильність до співвітчизників?

[Quote_kp type = "inr_left" text = "У судді зі спортсменом або його командою мінімум контактів. Максимум - підійти привітатися і розійтися. Щоб не було ніяких нюансів."]

- Жоден суддя вам цього не скаже. Але дивіться... Ми приїхали до Лондону, нас одразу розділили, і ми не контактували зі спортсменами. Тому що коли ви поспілкувалися, посміялися - вже виникає відчуття: ця людина ніби як своя. Ми з Олександром не друзі, але знайомі. Так ось, я приїхав до Лондону і до бою його не бачив.

[/Quote_kp]

- Важко було судити цей бій?

- Це дуже велика відповідальність, напруга. Перша половина бою йшла - раунд туди, раунд сюди. Десь до середини 7-го раунду так відбувалося. А потім Саша почав додавати, накочувався, картинка вже вирівнювалася в його бік. За боєм було видно, що він домінує вже впевнено. А перші 4-5 раундів виявилися досить слизькими.

- В цілому, як вважаєте, це впевнена залізобетонна перемога Усика? Або перемога з варіантами?

- Знаєте, в боксі не можна мати залізобетонні перемоги.

- Особливо в супертяжах.

- Так-так. Там може один рух вирішити все. Начебто всі 12 раундів б'єш-б'єш, а потім, як то кажуть, лежу відпочиваю. Все може статися.

- Поєдинок закінчили раніше секунд за 5 до кінця - це випадковість?

- Моя думка, це чисто людський фактор. Олександр провів таку вибухову атаку в кінці бою. Залишалося 5 секунд, хронометрист сіпнувся від напруги і вдарив в гонг.

Зараз можна говорити все що завгодно, різні версії будувати. Але що сталося те сталося.

- Як вважаєте, за рахунок чого Олександрові вдалося здолати британця?

- Саша його просто переграв. Що хотів робити, те й робив. До того ж слухав своїх тренерів в кутку і точно виконував отримані інструкції.

Олександр не дав Джошуа перехопити ініціативу, повністю прорахував його дії і нав'язав свій стиль боротьби.

- Джошуа не зміг здивувати Усика.

- Він намагався якісь гострі моменти робити, але Олександр одразу це передбачав, закривався або йшов. Джошуа намагався стріляти, але все читалося до атаки. Усик не дав Джошуа серійно працювати.

Суддя - господар рингу

- Вікторе Миколайовичу, як з боксера ви перекваліфікувалися в суддю?

- Ще коли я був в аматорському боксі, то час від часу судив бої на змаганнях різного рівня. Уже тоді розумів, як це робити. Але одна справа - невеликі змагання, а інша - коли стикаєшся з масштабними боями в Палаці спорту з абсолютно іншою атмосферою. У такі моменти важливо зосередитися і взяти себе в руки.

Але якщо ти починаєш думати, що все знаєш, то обов'язково почнеш помилятися. Це така робота, в якій увесь час доводиться вчитися - спортсмени по-різному боксують, грають на суддю, десь навіть тиснуть. Варто хоч трошки розслабитися, і це одразу ж дає негативний ефект.

- Судити бій і бути рефері на рингу - це різні речі?

- Так. У рингу ти контролюєш увесь процес бою, десь не заважаєш, а десь на випередження унеможливлюєш порушення, десь зупиняєш бій. Завдання - зробити поєдинок максимально чистим.

[Quote_kp type = "inr_left" text = "Удари нижче пояса бувають випадкові. А є й свідомі. І судді важливо зрозуміти, навмисно робить це боксер чи ні."]

А судді доводиться аналізувати попадання, і це важко, перебуваючи з боку рингу. Потрібно зрозуміти, чи був удар значущим. Може, просто дотик, легке потрапляння, а може - щільний удар. За частку секунди потрібно оцінити атакуючі, захисні дії, агресивність і порахувати бали. Це ж не фехтування, де укол - це один бал.

[/Quote_kp]

Ми якось їздили до Бельгії на семінар. Розбирали різні ситуації. Показують нам один раунд. Йде звичайний бій, раунд закінчується. Питають - хто виграв? Ну, червоний кут виграв, говоримо.

Дивимося далі, йде бій, раунд закінчується. Хто виграв? Синій кут... А нам кажуть: хлопці, ви один і той же раунд дивилися, тільки з різних камер і під різними кутами. Тому кожен суддя може бачити трошки по-іншому. Звідси і бувають розбіжності під час суддівства.

- Ваш багатий боксерський досвід допомагає судити?

- Звісно. Особливо роздивитися ті моменти, які досвідчені боксери намагаються приховати. То руку суперника намагаються притримати, то паузу затягнути, щоб відпочити.

Наприклад, удари нижче пояса бувають випадкові. А є й свідомі. І важливо зрозуміти, навмисно робить це боксер чи ні.

- Часто стикаєтеся з боксерами, які ведуть себе максимально брудно?

- Майже в кожному бої є брудні елементи, які можуть проскакувати. Буває, випадково можуть вдарити суперника через те, що не почув гонгу.

Але якщо вони повторюються, спочатку йде попередження, потім зняття балу і так далі. Якщо заздалегідь присікаються всі ці речі, то, як правило, більш чистий бій зрештою виходить. Тільки-но починаєш закривати на щось очі, цим одразу ж скористаються.

- Суддя повинен показувати спортсменам, що саме він в ринзі авторитет? Інакше сядуть на шию.

- Так. Ви правильно говорите. Суддя - господар рингу.

[Dds id = "632690"]