Навіщо «слуги» збираються у Трускавці і у скільки це обійдеться українцям

1-2 жовтня пройде виїзне засідання фракції «Слуги народу», на якому можуть прийняти серйозні кадрові рішення.

rixos.ua

Напередодні чергового пленарного тижня, на якому планується розгляд ресурсного законопроекту і, можливо, переголосування закону про олігархів, «слуги» зберуться на виїзне засідання «великої фракції».

«Місць немає»: забронювали увесь готель

Місце зустрічі знакове - Трускавець, готель Rixos Prykarpattya. Саме тут «Слуга народу» проводила тимбілдинг після парламентських виборів у 2019 році. Це місце для зустрічі обрали невипадково.

- Локація дозволяє компактно розселити таку велику кількість людей, - пояснив заступник голови парламентської фракції «Слуги народу» Олександр Корнієнко і уточнив, що народні депутати будуть самі оплачувати проживання в готелях. З урахуванням цін на готельні номери в Rixos Prykarpattya «слугам» доведеться розщедритися. Одиночний номер класик з напівпансіоном обійдеться в 3190 гривень, двомісний - 4140 гривень. Апартаменти (найбільший номер комплексу, складається з двох спалень, просторої вітальні, кухні і двох ванних кімнат) обійдуться в 20-21 тисячу гривень за добу. У дні проведення «великої фракції» забронювати номери в Rixos Prykarpattya неможливо.

«На зазначені дати немає вільних місць», - повідомляє booking і пропонує першу вільну дату на 10 жовтня.

За свій рахунок для політиків і чиновників буде і трансфер до Трускавця. Ніякого спецвагону, як це було у 2019-му, не передбачається.

З Зеленським. Але без Разумкова?

Великий мозковий штурм триватиме лише 2 дні - 1-2 жовтня (у 2019-му «слуги» були в Трускавці тиждень). Порядок денний ще не складений.

- На нараді фракція планує підсумувати, що ми встигли зробити за половину президентського терміну Володимира Зеленського, і намітити подальші дії: по яких реформах потрібно прискоритися, а по яких - продовжити обговорення з громадськістю, - зазначив Олександр Корнієнко. Також планується робота в секторальних групах - з безпеки, економіки, міжнародної політики.

У Трускавець приїде і президент Володимир Зеленський. Його участь підтвердив прес-секретар Сергій Никифоров.

- Володимир Олександрович планує відвідати засідання фракції. Але точні дати й формат участь поки не можу називати - це пов'язано з питаннями безпеки глави держави. Єдине - президент буде не всі два дні, як інші учасники заходу, - сказав в коментарі «КП" в Україні» Сергій Никифоров.

Окрім президента в Трускавці чекають віп-чиновників з Офісу президента, прем'єра Дениса Шмигаля з міністрами, генерального прокурора Ірину Венедіктову, главу СБУ Івана Баканова. Як уточнила в кулуарах парламенту заступник глави фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук, на «велику фракцію» можуть приїхати і кандидати в голови міністерств, по яких плануються ротації в керівництві. Прізвища не називала. Раніше «КП" в Україні» писала, що восени в уряді може помінятися 3-5 міністрів. Ризикують втратити свої портфелі віце-прем'єр Олег Уруський, міністр соцполітики Марина Лазебна та міністр екології Роман Абрамовський.

Те, що в Трускавці буде обговорюватися питання ротацій в уряді, підтвердив і глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

- Питання змін в Кабміні стоять. Я анонсував їх до кінця вересня... Але ми трохи затримуємося. Умовно це буде перша декада жовтня. І ми ці питання обговорювати будемо (в Трускавці) в тому числі. Саме після приїзду вже будуть плюс-мінус анонсовані кандидати, і зберігати це в секреті вже не буде жодного сенсу, - анонсував Арахамія.

За інформацією «КП" в Україні», «слуги» планують підняти і питання довіри спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову.

- Питання його відставки - одне з основних. Потрібно зрозуміти: він з нами і далі в одному човні або відчалює, - говорить один з народних депутатів «Слуги народу».

Але чи приїде спікер Верховної Ради Дмитро Разумков до Трускавця - поки невідомо. Здоров'я вже дозволяє (участь у засіданні фракції тільки для вакцинованих або з негативним ПЛР-тестом). 26 вересня спікер повідомив, що отримав негативний тест на COVID-19. Але не варто списувати з рахунків і політичні моменти. «Слуги» ще не запросили на виїзне засідання фракції Разумкова. А незваним гостем він не хоче бути.

- Станом на сьогодні (28 вересня 12.30. - Прим. авт.) Дмитро Олександрович не отримував запрошення на участь у цьому заході. Але в ці дні він буде з робочим візитом в західній Україні. Не виключено, що заїде. Якщо, звичайно, буде запрошення, - сказала в коментарі «КП" в Україні» прес-секретар спікера Верховної Ради Ольга Туній.

Також на порядку денному виїзного засідання «слуг» - виключення з фракції народного депутата Людмили Буймістер за відмову підтримати в другому читанні президентський законопроект про олігархів. Буймістер - єдина з фракції «Слуга народу», яка проголосувала проти законопроекту №5599.

З ранковою пробіжкою і душевними розмовами

Планується, що, крім офіційної частини, буде і розважально-оздоровча програма. Як зізнався в кулуарах Верховної Ради народний депутат Микола Тищенко, на виїзному засіданні фракції хочуть відродити «командний дух», «спілкуватися, як в сімейному колі» і займатися спортом. Як мінімум організують ранкові пробіжки для парламентаріїв.

Для «слуг» влаштують кава-брейки та фінальний банкет. 

Участь ЗМІ передбачена. Але пустять не всіх журналістів і не скрізь.

- Робота в медіацентрі - тільки для ЗМІ, які отримали у нас акредитацію, - повідомила «КП" в Україні» співробітниця прес-служби «Слуги народу» Марина Невмержицька.

Родзинкою другого дня «великої фракції» стане вручення «партійного Оскара» - чи то жартома, чи то всерйоз анонсував Давид Арахамія.

- Ми плануємо зробити церемонію нагородження, умовно «партійний Оскар», за будь-якого роду речі, які відбувалися протягом двох років. У тому числі з гумором, іронією. Плануємо таку «гала-вечерю», - сказав політик.

На гала-вечері «слуг», за інформацією ЗМІ, попросили дотримуватися дрес-коду: для чоловіків - чорний або максимально темний костюм з краваткою чи без, чорні класичні туфлі, для жінок - коктейльні сукні до колін або трохи вище чи брючний костюм, туфлі або босоніжки на шпильці. «КП" в Україні» звернулася за коментарем до спікера фракції «Слуги народу» Юлії Палійчук щодо того, чи відповідає дійсності інформація про дрес-код, але вона не відповіла, що дає підставу припускати, що вимоги до одягу таки озвучувалися.

У той же час народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура в коментарі «КП" в Україні» не згадував про гала-вечерю.

- Мені прийшла програма заходу. Вона розрахована на два дні. 1 жовтня о 15.00 - розширена нарада з президентом. Далі - робота по секціях (розбір по комітетах). 2 жовтня - спілкуємося з депутатами, членами КМУ. І у багатьох ввечері вже квитки назад. На 3 жовтня залишаться одиниці, - зізнався депутат.