Від страз і паєток до діамантів і сапфірів: історія корон "Міс Україна"

Розповідаємо про трансформацію головної прикраси українського конкурсу краси

На конкурсі "Міс Україна" вперше за 15 років з'явилася нова корона. Її виготовив американський ювелір Джейкоб Арабо. Вартість прикраси оцінюють в 3 мільйони доларів. Через цю новину напевно засумувала перша переможниця "Міс Україна", якій в 1991 році вручили бутафорську корону зі стразами. Зате вона назавжди залишилася у красуні як сувенір. Про трансформації головної прикраси конкурсу краси ми поговорили з його засновником і директором (1991-2014) Сергієм Матяшем.

1991: першу корону виготовили декоратори театру ім. Франка

Першу корону для конкурсу виготовили декоратори театру імені Івана Франка зі звичайних страз. Тоді у організаторів не було сумнівів, що атрибут перемоги повинен залишатися у переможниці. Як приз. Варіант "перехідної" корони, який був в інших країнах, не розглядався.

- Перший конкурс ми проводили в 1991 році, і питання корони було абсолютно новим для нас, - згадує Сергій Матяш. - Це був театральний захід, і цілком природно, що я звернувся тоді до декоратора театру ім. Франка. За рік до цього я з ними робив конкурс "Міс Київ", тому добре знав театр, директора, адміністрацію, цех, де були хороші фахівці. І тому я звернувся туди.

Декоратори відгукнулися на ідею організаторів і зробили корону. Сергій Матяш згадує, що, незважаючи на дешеві стрази і паєтки, в світлі софітів корона виглядала дуже красиво. Разом з прикрасою 17-річна студентка Ольга Овчаренко отримала кольоровий телевізор "Електрон", шубу і поїздку до Канади.

Організатори також вручали прикраси конкурсанткам, які зайняли друге і третє місця. Дівчата отримували весільні діадеми від чеської ювелірної компанії Jablonex.

1992-2004: прикраси купували в США і Чехії

Починаючи з 1992 року корони на конкурс «Міс Україна» набували в Нью-Йорку. Організаторам допомагав бізнесмен Борис Котлярський, який в 1979 році емігрував з Києва до США. Сергій розповів, що Борис купував корони і діадеми в одному з магазинів Брукліна і щороку надсилав до Києва. Іноді організаторам доводилося показувати документи на митниці, щоб забрати корони. Бізнесмен надсилав і інші прикраси. Наприклад, «Міс Україна 1 995» Владі Литовченко разом з короною вручили і жезл, прикрашений камінням. Корони з Брукліна вручали переможницям майже до 2000 року.

- Десь в 1998-1999 році я поїхав до Праги, - розповідає Сергій Матяш. І там, на батьківщині ювелірної компанії Jablonex, я був вражений прикрасами, які побачив в місцевих магазинах. Тому чехи запропонували мені поїхати на виробництво. Це місто в 100 км від Праги, де знаходиться величезний завод, якій існує, напевно, 150 або 200 років. Я туди приїхав, і мене дуже добре прийняли, відвезли на склад. Там був склад готової продукції і ще один, історичний, склад-музей, де зберігалися всі вироби, які вони раніше випускали. На мене це справило надзвичайне враження. Натуральні камені, які там добувалися, і біжутерія найвищого класу, камені з огранюванням найвищого рівня. І я ось там купив якусь кількість корон, і кілька років ми вручали їх.

Чеська біжутерія Jablonex була дуже популярна за часів СРСР. Були як дешеві прикраси з пластмаси, так і більш дорогі - з натуральних каменів.

2004-2019: корона від київських ювелірів за 50 000 євро сповзала з голови

Після 2000 року організатори потурбувалися тим, щоб зробити корону "Міс Україна" перехідною. Сергій згадує, як на початку 2000-х був на конкурсі краси в Панамі, де генеральним директором був один з місцевих ювелірів. Він володів магазином в центрі міста, де показували корону переможниці, і це "було дуже ефектно". Тому Сергій Матяш теж захотів зробити ефектну корону, яку б уже не віддавали переможницям, а передавали з року в рік. На прохання відгукнувся Київський ювелірний завод, який створив корону в якості спонсорської допомоги. Прикраса від майстрів КЮЗ важила 1,6 кілограма і складалася з 706 грам білого золота, 30 перлин, 70 аметистів, 200 фіанітів, 50 корундів і 498 кубічних цирконів. Оцінили вироб в 50 тисяч євро.

- Корона від КЮЗ була дуже дорога, але зараз вона ще дорожче, тому що камені і золото дорожчають щороку. Але що зробили ювеліри КЮЗ за своєю ініціативою: вони розуміли, що корона буде вручена на сцені, знята і поїде до мене в офіс. Вони спеціально зробили красиву дерев'яну підставку для корони і скло, яке її закривало, - розповів Сергій Матяш.

Однак на врученні "Міс Україна 2004" з новою короною стався конфуз. Через конструкцію обруча прикраса весь час сповзала з голови переможниці Лесі Матвєєвої, і дівчині доводилося притримувати її рукою. Тоді ювеліри КЮЗ забрали корону назад і зробили всередині оксамитову підкладку, щоб вона добре трималася на голові. Крім корони, майстри виготовили і кілька прикрас в схожому стилі, їх дарували учасницям конкурсу, які посіли призові місця.

Ювеліри щорічно забирали корону і чистили, полірували, постійно підтримували її в доброму та гарному стані. Знаєте, до корони і до стрічок завжди було якесь акуратне і трепетне ставлення. І у переможниць, і у тих, хто вручав. Корону не втрачали, не забували, - розповів Сергій Матяш.

Корона від КЮЗ весь час зберігалася в офісі організації. Її тримали на видному місці. За словами Сергія, це потрібно було, щоб "люди розуміли, куди вони приходять". Прикрасу завжди підсвічували і видавали учасницям тільки на заходи або фотосесії. Корона від КЮЗ прослужила до 2019 року.

2021: шедевр від ювеліра Джейкоба Арабо

У 2014 році у конкурсу "Міс Україна" змінився власник. До 2018 року виконавчим директором була Ірина Копаниця, а з 2018-го по 2020-й - Вікторія Кіосе. В 2021 році директором конкурсу стала Вероніка Щипцова, і нове керівництво вирішило поміняти корону. Організатори звернулися до всесвітньо відомого ювеліра з Нью-Йорка і вихідця з Узбекистану Джейкоба Арабо. Його компанія Jacob & Co створила корону для «Міс Америка-2019», а ексклюзивні прикраси бренду носять Девід Бекхем, Мадонна, Дженніфер Лопес, Бейонсе, Каньє Вест. Арабо відгукнувся на прохання. Він розповів, що на створення корони для українських красунь його надихнув симбіоз вишуканої краси і сили духу українського жіноцтва.

- Починаючи від королеви Франції Анни Ярославни та найвпливовішої жінки Османської імперії Роксолани, українки виступають амбассадорами краси і доброї волі в усьому світі. У дизайні корони, над яким я працював сам особисто, використані елементи княжих корон часів Київської Русі і сучасних ювелірних традицій. Сподіваюся, моє творіння оцінять в Україні, - розповідав Арабо на пресконференції в Києві.

Шедевр від американського ювеліра виготовлений з 18-каратного золота, 27 сапфірів і 1250 діамантів різної форми вагою 60 і 220 карат. Вартість виробу - 3 мільйони доларів. Це найдорожча корона за всю історію конкурсу. Зараз вона зберігається в українському банківському депозитному сховищі.

В цьому році Джейкоб Арабо особисто приїде на конкурс "Міс Україна" і як член журі вручить корону переможниці. Фінал конкурсу відбудеться 21 жовтня 2021 року в Палаці "Україна". На сцену вийдуть 25 учасниць.