Молодильні томати і мандарини: сім продуктів для підтримки молодості

Що потрібно їсти, щоб довше зберігати квітучий вигляд.

Shutterstock

У відомій казці молодильним ефектом володіли яблука. Це, звичайно, чаклування. Але в кожній казці адже є натяк на реальність? Так які овочі-фрукти можуть продовжити квітучий вигляд на довгі десятиліття?

1. Проростки

Свіжі проростки насіння нескладно самому виростити в домашніх умовах. Пророщують зазвичай зерна пшениці, жита, гречки, сочевиці, соняшнику, кунжуту, льону. Досить замочити їх на кілька днів в невеликій мисці. А якщо не хочеться морочитися, можна купувати проростки і в магазинах. Краще брати суміш з декількох видів рослин. Оскільки таким чином ми підтримуємо різноманітність поживних речовин.

Насіння містить все необхідне для розвитку майбутнього рослини, і наукові дослідження показують, що в проростках всі корисні антиоксиданти, вітаміни і мінерали містяться в концентрованому вигляді, оскільки природа в майбутньому планує використовувати ці речовини для росту. А значить, в такій концентрації вони дуже корисні для омолодження нашого організму. Так, наприклад, проростки брокколі містять набагато більше сульфорафана - корисної сполуки, яка має протираковий і антибактеріальний ефекти і, що важливо, є протектором проти старості.

2. Корисні ненасичені жири

Сучасна наука довела, що однією з найголовніших причин старіння є системне запалення організму. Непросто пояснити, що це таке. Системне запалення - це внутрішній процес, який зачіпає багато систем і органів, може роками себе майже ніяк не проявляти, однак прискорювати старіння.
Як з'ясували вчені, при системному запаленні в організмі виробляється величезна кількість прозапальних речовин - цитокінів. І воно тільки підстьобується, коли ми їмо їжу, багату насиченими жирами.

Але є продукти, які можуть протистояти цьому запаленню і знижувати його інтенсивність. Корисні ненасичені жири якраз є ключовими макроелементами для цієї мети. Справа в тому, що такі жири є основою для створення клітинних мембран, тобто оболонок всіх клітин нашого організму. Таким чином вони створюють бар'єр, який захищає клітину від навколишнього середовища.
Корисно вживати в їжу продукти, які містять рослинні жири і збагачені жиророзчинними вітамінами: авокадо, горіхи, збагачене молоко і т. п.

3. Цитрусові

Вони містять вітамін С, а він уповільнює скорочення теломерів - закінчень ДНК, які коротшають з віком.

Також всі види цитрусових дуже корисні, тому що біофлавоноїди, які вони містять, є потужними антиоксидантами, значно зменшують окислювальний стрес, а також запальні процеси, підвищують імунітет і захищають серце.

Експерти рекомендують з'їдати хоча б один цитрус на день. Але краще не зациклюватися на якомусь одному їх вигляді (апельсин, мандарин, грейпфрут, лимон), а чергувати, оскільки вони відрізняються один від одного за складом і елементами, що в них містяться.

4. Літні ягоди (чорниця, полуниця, малина)

Літні ягоди дуже багаті на антиоксиданти, які борються зі вільними радикалами. Відповідно до сучасної теорії, старіння відбувається за рахунок накопичення системних помилок в клітинах організму: чим більше їх накопичується, тим значніше організм старіє. І  антиоксиданти, що містяться в літніх ягодах, здатні появі цих помилок запобігати або згладжувати їх вплив на наше тіло. Крім того, ягоди містять багато вітамінів та інших корисних речовин. Наприклад, одна чашка чорниці - це майже чверть денної норми вітаміну С, вона здатна на 12 - 15% знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Тому рекомендується їсти ягоди щодня. Не в сезон можна купувати заморожені ягоди, в них зберігаються всі корисні властивості.

5. Квашена капуста

Квашена капуста дуже корисна для мікробіома, а саме для трильйонів бактерій, що мешкають в нашому кишечнику, що підтримують імунітет, що впливають на мозок і настрій, переварюють те, що ми не можемо переварити самі.

Квашена капуста хороша тим, що містить дуже корисну клітковину, а через те, що цей продукт є ще і ферментованим, там знаходяться корисні бактерії, які поповнюють собою мікробіом. Ну і в квашеній капусті міститься чимало корисних речовин і вітамінів, що теж важливо для підтримки молодості. Правда, у квашеній капусті багато солі, а в покупній можуть бути ще і всілякі добавки і консерванти, що аж ніяк не корисно. Тому краще готувати її самим, невеликими порціями, використовуючи якомога менше солі.

6. Томати

Помідори багаті на лікопін. Ця речовина благотворно впливає на шкіру, сприяє зміцненню судин, зниженню рівня поганого холестерину, захищає від серцевих захворювань і раку. Важливо: лікопін краще засвоюється з термооброблених томатів: супу, соусу або запечених страв. За останніми науковими даними, дорослій людині необхідні 22 мг лікопіну в день. Така кількість речовини міститься в склянці томатного соку або в двох столових ложках соусу. Краще готувати ці страви самостійно, оскільки в тих соках і соусах, що продаються в магазині, присутні сіль, цукор, підсилювачі смаку і консерванти. Також м'якоть і сік томатів містять антиоксиданти, здатні знищувати вільні радикали, що утворюються під дією сонячних променів і завдають шкоди шкірі, змушуючи її старіти.

Ще лікопін допомагає зменшити всмоктування жирів в організмі і таким чином протистоїть противним відкладенням у нас на боках.

7. Гіркий шоколад

У його складі є флавоноїди, які роблять молодими і еластичними кровоносні судини, а також знижують артеріальний тиск, ризик розвитку цукрового діабету другого типу, захворювань нирок і деменції. Таким чином гіркий шоколад захищає від інфаркту та інсульту, а значить, і підтримує в нас молодість. І це ще не все. Гіркий шоколад покращує здоров'я шкіри і робить її більш молодою. Справа в тому, що ті самі флавоноїди в гіркому шоколаді мають антиоксидантні властивості. Ці антиоксиданти можуть продовжувати життя клітинам шкіри і захищати їх від шкідливого впливу ультрафіолету. Гіркий шоколад допомагає зберегти гостроту зору, незважаючи на вікові зміни: флавоноїди покращують кровотік, і очі отримують більше кисню. Але важливо не перестаратися, навіть гіркий шоколад не можна їсти плитками. Пара квадратиків (10 - 20 г) на день максимум.