яблучні троянди
ТРЕБА (на 6 штук):
- 250 г готового листкового тіста (1 пласт з упаковки в 500 г)
- 2 великих твердих яблука
- сік половинки лимона
- 3 ст. ложки джему або варення
- 3 ст. ложки борошна
- трохи кориці і цукрової пудри.
ГОТУЄМО:
- Розморожуємо тісто.
- Яблука ділимо навпіл, видаляємо серцевину і ріжемо тонкими скибочками. Кладемо скибочки в каструльку, заливаємо холодною водою і додаємо лимонний сік. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо хвилину. Скибочки повинні розм'якшити і не ламатися при згортанні (але і не перетравитися). Відкидаємо скибочки на друшляк.
Тісто розгортаємо в прямокутник 30 х 22 см і розрізаємо на 6 смужок шириною 5 см. - Смужку тесту змащуємо тонким шаром джему (якщо він занадто густий, додаємо ложку води і прогріваємо в мікрохвильовці).
- На верхню половину смужки викладаємо яблучні скибочки внахлест «дугами» вгору, щоб скибочки виступали за край тесту.
- Загинаємо нижній край тесту, зафіксувавши скибочки.
- Притримуючи скибочки, звертаємо тісто в трояндочку, кінець смужки скріплюємо пальцем.
- Щоб трояндочки не звертати при випіканні, викладаємо їх в форми для мафінів. Посипаємо корицею.
- Випікаємо при температурі 180 ° С 20 хвилин (або за інструкцією до тесту).
- Готові трояндочки посипаємо цукровою пудрою.
Норвезька яблучний пиріг
Відмінна риса цього пирога - пелюстки мигдалю.
ТРЕБА: (на 6 - 8 порцій):
- 4 яблука
- 1 ч. Ложка кориці
- 15 г коричневого цукру
- 25 г пелюсток мигдалю.
- тісто:
- 150 г вершкового масла
- 150 г цукру
- 3 яйця
- 150 г борошна
- 1 ч. Ложка розпушувача
- чверть ч. ложки солі
- 50 мл жирних вершків.
ГОТУЄМО:
- Яблука миємо, чистимо, видаляємо серцевину, ріжемо тонкими часточками, посипаємо корицею і коричневим цукром.
- Вершкове масло збиваємо з цукром до пишності, додаємо яйця.
- В іншій мисці змішуємо просіяне борошно, розпушувач і сіль, змішуємо.
- Потроху всипаємо борошно в масляну суміш, змішуємо, додаємо вершки. Тісто виходить досить густим, але залишається рідким.
- Форму змащуємо маслом або вистилає пергаментом, виливаємо тісто.
- Яблука розкладаємо по поверхні рівним шаром (можна вставляти часточки на ребро, трохи їх нахиливши).
- Посипаємо мигдалем.
- Випікаємо 30 - 35 хвилин.
фаршировані яблука
ТРЕБА (на 3 порції):
- 6 яблук
- 100 г м'ясного фаршу
- 100 г яловичої печінки
- 1 цибулина
- 1 ст. ложка в'ялених помідорів
- 2 зубчики часнику
- 1/2 ч. Ложки сушеного шавлії
- 2 ст. ложки лимонного соку
- жменю родзинок
- 100 мл сухого білого вина
- 1 ст. ложка вершкового масла
- 2 ст. ложки рослинної олії
- сіль
- перець.
ГОТУЄМО:
- Печінка промиваємо, видаляємо плівки, дрібно ріжемо.
- Цибулю дрібно ріжемо, смажимо до м'якості, додаємо часник.
- Кладемо фарш, розминаємо, смажимо 5 хвилин. Додаємо печінку. Смажимо ще 5 хвилин. Солимо, перчимо, під кришкою доводимо до готовності.
- Ізюм промиваємо окропом, в'ялені помідори подрібнюємо, відправляємо в фарш. Додаємо шавлія, перемішуємо.
- У яблук зрізаємо верхівку, вибираємо м'якоть, залишивши стінки завтовшки 1 см, скроплюємо лимонним соком. Яблучну м'якоть можна додати в фарш.
- Начиняємо яблука, поливаємо вином, прикриваємо верхівкою і відправляємо в духовку на 20 хвилин при температурі 200 ° С.
Соус з яблук до м'яса
ТРЕБА (на 5 порцій):
- 400 г яблук
- 1 цибулина
- 20 г меду
- 1 ст. ложка лимонного соку
- 50 мл червоного вина
- 40 г цукру
- 2 ст. ложки оливкової олії
- сіль
- перець.
ГОТУЄМО:
- Яблука ріжемо дрібними кубиками, цибулю дрібно шаткуємо.
- У мед додаємо лимонний сік, перемішуємо.
- Лук смажимо на оливковій олії до напівпрозорості. Додаємо яблука, тушкуємо 10 хвилин під кришкою.
- Додаємо цукор, сіль, перець, тушкуємо, помішуючи, ще 5 хвилин.
- Додаємо вино, перемішуємо, млоїмо 10 хвилин на тихому вогні під кришкою.
- Додаємо суміш меду з лимонним соком, Томім ще 15 хвилин, помішуючи.
- Остуджують і пробиваємо блендером до однорідності. Зберігаємо в холодильнику.