Націоналіст, який побив фотографа під час протесту на Банковій, отримав умовний термін

Михайло Шаланкевич на прізвисько Ганс визнаний винним у хуліганстві.

Печерський районний суд Києва визнав винним у хуліганстві Михайла Шаланкевича, який 14 серпня після акції протесту під Офісом президента побив фотожурналіста видання "Букви" Олександра Кужельного. Суд призначив хулігану умовний термін - 1 рік. Про це повідомляють "Букви".

Видання звертає увагу, що суд, виносячи вирок Шаланкевичу, не брав до уваги участь у нападі інших учасників акції протесту (тобто "групи осіб"), а також не врахував можливе застосування статей про перешкоджання журналістській діяльності та загрозу журналістові.

Історія питання

14 серпня після акції протесту в центрі Києва, організованої Нацкорпусом, неподалік від Офісу президента протестувальники напали на фотокора "Букв" Олександра Кужельного. Нападники вимагали, аби журналіст видалив зроблені ним фотографії, а потім повалили його на землю й побили ногами.

Співзасновник видання розповів, що нападники не мають відношення до Нацкорпусу. Організатори акції вибачилися перед Кужельним і заявили, що нападники «понесли покарання». Побитий журналіст видання "Букви" прийняв вибачення лідера "Національного корпусу" Андрія Білецького та хлопців, які напали на нього, сторони на камеру потиснули один одному руки. Однак в поліції заявили, що справа буде розслідувана незважаючи на примирення сторін.

Михайло Шаланкевич раніше жив у Росії і був наближеним до російських неонацистів. У 2018 році в Росії його засудили до 6 років позбавлення волі за розбій та хуліганство у складі угруповання неонациста Максима Марцинкевича з прізвищем Тесак, проте відпустили із залу суду. Шаланкевича також звинувачують у нападі на хлопця й дівчину навесні 2021-го в Києві. Ця справа наразі знаходиться в суді.