Зміст
- Сирна паска
- Паннетоне – італійський великодній кекс
- Паска в мультиварці
- Шоколадна паска
- Традиційна замкова паска
- Незрівнянний паску без дріжджів
- Безглютенова паска: рецепт
- Класичний рецепт Великодня
- Крафін з сиром
- Старовинний рецепт паски
Напередодні Великодня-2023 ми зібрали 10 найцікавіших рецептів приготування смачних, традиційних та незвичайних пасок.
1) Сирна паска
Як приготувати надзвичайно смачну та ніжну випічку, розповів суддя "МайстерШеф" Володимир Ярославський.
складові
- 300 г зернового сиру жирністю 9%,
- 3 жовтки,
- 100 г вершків жирністю 20% (або такої ж жирності сметана),
- 30 г цукру (можна і більше, якщо не буде родзинок),
- 50 г вершкового масла,
- 50 г білого шоколаду
- 50 г родзинок або цукатів (курагу краще не брати),
- 1 ст. л. кокосової стружки;
- 1 ст. л. мигдалю;
- ваніль.
Приготування
Віджати сир (і протерти через сито, якщо немає блендера). Потім змішати його в сотейнику з вершковим маслом, жовтками, цукром та вершками, збити блендером до кремоподібної маси. Поставити суміш на плиту та активно заважати, довести на вогні до появи перших бульбашок. Потім сотейник одразу зняти вогню. Додати|добавляти| білий шоколад і розмішати лопаткою до повного розчинення. Далі всипати бланшировані родзинки, кокосову стружку, мигдаль та ваніль. Форму для паски (вузькою стороною вона має бути вниз) покрити подвійним шаром марлі, висипати на неї теплу суміш і ущільнити ложкою. З'єднуємо краї марлі угорі і ставимо під невеликий гніт. Зійде 300 грамова банка з водою або стільки ж круп. Потім паску потрібно залишити в холодильнику мінімум на ніч. А краще – на добу. Після затвердіння її треба прикрасити шоколадом, цукатами, горіхами чи будь-яким декором за бажанням.
|
2) Паннетоне – італійський великодній кекс
Своїм фірмовим рецептом поділився шеф-кухар Євген Клопотенко.
- Паски - не просто, щоб було, а приготовлені з любов'ю та за ідеальним рецептом. Щоб ви їли та відчували щастя та якусь всесвітню вдячність за той момент, який мешкаєте, - написав він в "Інстаграм".
складові
- 600 г борошна,
- 1 пакет сухих дріжджів,
- 150 г цукру (на не дуже солодку паску),
- 120 мл натурального йогурту,
- 220 мл теплої води,
- 50 г вершкового масла,
- 1 ст. л. маку,
- 3 яєчні жовтки (один - для змащування паски),
- 100 г ізюму, 10 г ванільного цукру,
- 1 ст. л. молока,
- 1 ст. л. цедри апельсина (цедра половини апельсина або лимона),
- 1/2 ч. л. солі,
- для глазурі: 100 г цукрової пудри, 1-2 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. цедри апельсину.
Приготування
Яйця, вершкове масло та йогурт повинні бути кімнатної температури. У невеликій ємності змішайте дріжджі з теплою водою (близько 38 градусів), ванільним цукром та половиною порції цукру. Накрийте кухонним рушником та залиште на 20 хвилин. В іншій мисці змішати 2 яєчні жовтки з залишками цукру, йогуртом, розм'якшеним вершковим маслом і сіллю, тонко натертою апельсиновою цедрою і маком. Добре перемішати. Додати до суміші дріжджі, що підійшли, потім помішувати і додавати по трохи просіяне через сито борошно.
Готове тісто треба покласти у велику миску, змащену рафінованою олією, накрити рушником і поставити в теплому місці без протягів приблизно на годину-півтори. Змішати ізюм із невеликою кількістю цукрової пудри. Потім треба акуратно почати обминати тісто, додавши до нього родзинки. Розділіть тісто на кількість частин, що відповідає формам (заповнювати їх треба максимум на третину). Розкладене по формах тісто треба накрити рушником і поставити в тепле місце без протягів на годину-півтори. Змастити верхівки сумішшю одного жовтка з молоком. У нагріту до 180 градусів духовку в режимі нагрівання зверху та знизу встановити форми з пасками на середній рівень духовки та випікати протягом 30-45 хвилин. Готовність можна перевіряти дерев'яною шпажкою.
Готові паски потрібно дістати і дати охолонути. Потім покрити їх сумішшю цукрової пудри та лимонного соку (1-2 ст. л.). Посипати зверху тонкими смужками апельсинової цедри (1 ст. арк.).
|
3) Паска в мультиварці
складові
- 650 г борошна,
- 100-150 г сухофруктів,
- дрібка солі,
- ваніль,
- 12 г сухих дріжджів,
- 250 молока,
- 2 яйця,
- 200 г цукру,
- 125 г вершкового масла,
- 6 ст. л. цукру та білки 2 яєць для прикраси.
Рецепт розрахований на мультиварку об'ємом п'ять літрів. Випікати потрібно за температури 120 градусів.
|
4) Шоколадна паска
Інгредієнти (на одну-дві паски)
- 300 г борошна,
- 150 г цукру,
- 30 г живих дріжджів,
- 3 яйця,
- 150 мл води,
- 100 г вершкового масла,
- 2 ст. л. какао,
- 70-100 г цукатів,
- для глазурі: 2-3 ст. л. лимонного соку, 100 г цукрової пудри, 2 ст. л. какао.
Приготування
Щоб приготувати опару, треба викласти в миску дріжджі, додати воду і перемішати до повного розчинення. Додати 2 ст. л. цукру, воду та 4 ст. л. борошна. Перемішати до однорідної маси, накрити рушником та поставити підходити в тепле місце на 20-30 хвилин. У велику миску просіяти борошно, що залишилося, додати цукор, какао, перемішати. Потім вбити яйця, додати м'яке вершкове масло|мастило| і опару. Замісити тісто до однорідного стану. Якщо воно вийшло занадто рідке – додати трохи борошна. Залишити тісто в чаші комбайна, накрити рушником – і у тепле місце на години. Тісто, що підійшло, обім'яти, змастити рослинною олією, додати цукати і легенько перемішати. Сформувати кульку і покласти її у форму для випікання паски, змащену вершковим маслом. Тісто має займати трохи більше третини форми. Знову накрити рушником і залишити у теплому місці на 30-40 хвилин. Розігріти духовку до 180 градусів і випікати паску протягом 25-35 хвилин. Якщо скоринка почала дуже сильно засмажуватися, накрити її фольгою.
Лимонно-шоколадна глазур: цукрову пудру треба змішати з какао та 2 ст. л. лимонного соку, збити віночком. Прикрасити нею та цукатами готову випічку.
|
5) Традиційна замкова паска
складові
- 2 кг борошна,
- 700 мл молока,
- 200 мл вершків,
- 300 г олії,
- 100 г свіжих дріжджів,
- 10 яєць,
- 500 г цукру,
- 150 г картоплі,
- 300 г сушеної вишні,
- 0,5 ч. л солі.
Приготування
Розвести дріжджі у 250 мл теплого молока, додати 3 ст. л. цукру та борошно до отримання опари консистенції густої сметани. Забрати опару в тепле місце до збільшення її втричі. Картопля зварити та приготувати пюре. Яєчні жовтки збити з|із| цукром, поки вони не стануть білими, також збити вершки до стану піни. Молоко, що залишилося, нагріти до 35-40 градусів. До опари додати молоко, збиті жовтки та ванілін. Додати борошно, потім пюре. Ретельно перемішати. Додати в тісто вершки та розм'якшене вершкове масло. Забрати тісто на годину в духовку, розігріту до 50 градусів. Вишню обваляти в борошні, потім додати в тісто. Коли тісто підійде, вимісити та розкласти за формами. Залишити підійти вдвічі. Випікайте паски в духовці при температурі 200 градусів протягом 30 хвилин.
|
6) Незрівнянний паску без дріжджів
складові
- 250 г борошна,
- 1 яйце,
- 150 г цукру,
- 100 г вершкового масла,
- 150 мл молока,
- 2 ст. л сметани,
- 100 г сухофруктів,
- 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю,
- 1 ч. л. розпушувача,
- сода на кінчику,
- дрібка солі,
- 2 ч. л. ванільного цукру,
- для глазурі: 1 яєчний білок, 100-150 г цукрової пудри, 1-2 ч. л. лимонного соку.
Приготування
Збити яйце з цукром та ванільним цукром до пишної білої маси. Додати розтоплене вершкове масло, тепле молоко та сметану. В іншій чаші борошно змішати з розпушувачем та кукурудзяним крохмалем, содою та сіллю. Змішати сухі інгредієнти з|із| рідкими. Додати сухофрукти. Перемішати та дати тесту постояти 5-10 хвилин. За консистенцією воно має бути як густа сметана. Випікайте при 180 градусах у заздалегідь розігрітій духовці 50-60 хвилин|мінути|. Тести у формочки класти до заповненості на дві третини. Готовність паски перевіряти шпажкою або зубочисткою. Випічку дістати і дати остудитися, за бажанням прикрасити глазур'ю та ін.
|
7) Безглютенова паска: рецепт
складові
- 500 г безглютенової суміші (350 г рисового борошна, 100 г картопляного крохмалю і 50 г кукурудзяного борошна або борошна з тапіоки, або пшона),
- 17 г дріжджів,
- 166 мл рисового (мигдального, кокосового або соєвого молока) або 130 мл теплої кип'яченої води,
- 60 г топленої або рослинної олії,
- 166 г цукру,
- 2 яйця,
- дрібка солі,
- 100 г ізюму.
Приготування
Дріжджі розчинити у теплому молоці або теплій воді з 1,5 ст. л. борошна та їдальні ложкою цукру. Олію розтопити, яйця збити з цукром. Почати додавати розтоплену олію, потім молоко з дріжджами. Збити все міксером. Накрити тісто рушником і відставити на 8-10 годин у теплому місці. У опару, що піднялася, додати сіль і почати замішувати, потроху додаючи борошно. Краще робити це міксером, тому що безглютенове тісто сильно липне до рук. Потім додати ізюм. Розкласти тісто по заздалегідь змащеним маслом формах, щоб воно займало половину об'єму. Накрити рушником і залишити в теплому місці на годину-півтори. Духовку потрібно нагріти до 180 градусів та випікати паски до золотистого кольору. Після остигання - прикрасити.
|
8) Класичний рецепт Великодня
складові
- 500 мл молока
- 11 г сухих дріжджів (або 50-60 г звичайних),
- 1-1,3 кг борошна,
- 6 яєць,
- 200 г вершкового масла або маргарину,
- 250-300 г цукру,
- 300 г ізюму,
- 1 ч. л. ванільного цукру,
- дрібка солі,
- для глазурі: 2 яєчні білки і 100 г цукру.
Приготування
У теплому молоці розчинити дріжджі, додати|добавляти| 500 г борошна і добре розмішати. Поставити в тепле місце та накрити рушником (20 хвилин). Відокремити білки від жовтків, жовтки розтерти з|із| цукром і ванільним цукром. Білки збити із щіпкою солі в піну. В опару додати|добавляти| жовтки, перемішати. Далі додати розм'якшене масло та білки, ретельно перемішати. Всипати борошно, що залишилося, і замісити тісто. Воно не повинно бути крутим та прилипати до рук. Поставити тісто у тепле місце на 50-60 хвилин. Родзинки замочити в теплій воді на 10-15 хвилин, потім її злити. Додати ізюм у тісто, перемішати і знову поставити у тепле місце. Змастити форму для приготування олією, заповнити на третину тестом. Накрити плівкою чи рушником і дати піднятися. Поставити форми з|із| тестом в розігріту до 100 градусів духовку і випікати 10 хвилин|мінути|. Потім підняти температуру до 180 градусів та випікати ще 25-35 хвилин.
Для приготування глазурі треба збити білки зі щіпкою солі в піну, потім всипати цукор. Збивати до піни. Змастити нею охолоджені паски і посипати прикрасами.
|
9) Крафін з сиром
складові
- 330 г пшеничного борошна,
- 2 ч. л. сухих дріжджів,
- 40 мл молока,
- 135 г цукру,
- 200 г сиру,
- 50 г вершкового масла,
- 1 яйце,
- 2 яєчні жовтки,
- 100 г сушених журавлин,
- 50 г пластин мигдалю,
- 1 ч. л. ваніліну,
- 1/2 ч. л. солі,
- оливкова олія за смаком,
- цукрова пудра.
Приготування
У тепле молоко додати дріжджі та 5 г цукру, потім просіяти 30 г борошна та перемішати до однорідного стану. Накрити харчовою плівкою або рушником та поставити опару на 40 хвилин у теплому місці. Протерти сир, додати до нього опару, яйце, жовтки, цукор, ванілін та сіль, збити до однорідної маси. Потроху досипати борошно, що залишилося, замісити липке і густе тісто. Змастити глибокий посуд оливковою олією та покласти туди тісто, накрити його рушником, змоченим у гарячій воді, та поставити у тепле місце на 1,5 години.
Тісто, що підійшло розділити на три частини: дві побільше і одну маленьку. Округлити та накрити плівкою на 10 хвилин кожну з них. Посипати борошном робочу поверхню, викласти на неї один шматочок тіста і розкотити в тонкий прямокутник. Скрутити тісто у щільний рулет, накрити плівкою. Перекласти рулет на робочу поверхню, розрізати вздовж залишивши кілька сантиметрів не розрізаними. Спірально закручувати одну половину до основи, а потім другу, укладаючи її поверх першої. Покласти паску у форму та залишити у теплому місці ще на годину. Випікати треба за 190 градусів 10 хвилин, а потім знизити температуру до 180 градусів - і ще близько 30 хвилин. Після випікання прикрасити крафін цукровою пудрою та декором.
|
10) Старовинний рецепт паски
складові
- 5 яєчних жовтків,
- 500 г борошна,
- 250 мл молока,
- 40 г свіжих дріжджів,
- 120 г цукру,
- 50 г ізюму,
- 40 г цукатів,
- 1 ч. л. куркуми,
- 20 г ванільного цукру,
- дрібка солі,
- цедра двох лимонів,
- 100 г вершкового масла|мастила|.
Приготування
Дріжджі розфарбувати та змішати з теплим молоком. Додати 2 ст. л. борошна та 1 ст. л. цукру. Перемішати до однорідної маси та поставити в тепле місце на 25 хвилин. Змішати жовтки із сіллю, ваніліном та цукровою пудрою. Родзинки залити окропом на 15 хвилин і після висушити, а потім разом із цукатами злегка присипати борошном. Олію розтопити та охолодити до кімнатної температури. Борошно просіяти кілька разів, склянку - відібрати. Змішати основну частину борошна, з|із| розтертими з|із| цукром жовтками, опарою, куркумою і цедрою.
Наприкінці додати олію невеликими порціями, ретельно все розмішати. Якщо тісто рідке, додати ще муки. Потім тісто потрібно вимісити тісто так, щоб воно перестало липнути. Помістити тісто для пасок у тепле місце на 1 годину. Після цього тісто обім'яти, викласти на змащений олією стіл і втручаємося в нього родзинки та цукати. Потім розкласти тісто у форми для пасок. Помістити на 30 хвилин у духовку за температури 50 градусів. Потім духовку розігріти до 170-180 градусів і випікати паски 30-50 хвилин (залежно від їхнього розміру). Верх готових пастилів змастити помадкою, приготовленою за будь-яким рецептом, і прикрасити.
|