Вже за кілька днів православні відзначать свято, яке знаменує закінчення Великого посту – Великдень 2019 року. Цього року вона припадає на неділю, 28 квітня. У зв'язку з Великоднем та травневими святами українці відпочиватимуть п'ять днів - з 27 квітня по 1 травня включно. Після цього ми повернемось до колишнього робочого ритму.
Великий піст передбачає очищення як духу, а й тіла. У результаті православні відмовляються на час Великого посту від звичних улюблених страв та ретельно стежать за раціоном. Однак після закінчення посту різко повертаються до свого звичного харчування, що може вилитися в негативні наслідки для організму. Щоб Великий піст все ж таки позитивно позначився на тілі, необхідно не лише дотримуватися раціону, а й правильно виходити з посту.
"КП в Україні" зібрала поради медиків та дієтологів, які допоможуть безболісно вийти з посту та повернутися до свого звичного раціону.
- З моєї практики – люди завжди кажуть, що піст їм дуже допомагає почуватися краще. Що суперечить результатам отриманих мною аналізів. Часто пост призводить до легкого, а то й середнього ступеня анемії, через що страждають інші системи та органи, – каже лікар загальної практики Ілля Баранов.
За його словами, дотримання Великого посту також може негативно вплинути на імунітет і загальний стан організму:
"Нестача вітамінів призводить до послаблення імунітету і частіших інфекцій, і, відповідно, до більш складного лікування, якщо людина наполягає на продовженні посту, незважаючи на призначення ліків, таких як, наприклад, антибіотики, які необхідно приймати після їжі. Також падають показники іонограми, що у пацієнтів із серцевими захворюваннями може призвести до серйозних наслідків”.
Водночас, за словами Іллі Баранова, важливим є не лише дотримання посту, а й вихід із нього. Так, через різку зміну раціону та повернення до жирної їжі, якою, як правило, супроводжуються травневі свята та Великдень, часто страждає печінка та травний тракт.
- Найбільш уразливими внаслідок різкого повернення до жирної їжі, яка на свята часто поєднується з алкоголем, виявляються печінка та травний тракт. Різко підніметься рівень холестерину, що може призвести до серцево-судинної недостатності та навіть інфаркту, - зазначає Ілля Баранов.
Щоб зробити вихід із Великого посту найменш безпечним для організму, лікарі рекомендують переходити на повноцінне звичне харчування поступово – цей період має тривати хоча б 2-2,5 тижні. За цей час організм людини перебудується без шкоди.
Правила виходу з Великого посту
- Щоб уникнути проблем зі шлунком та кишечником, відмовтеся від великої кількості різноманітної їжі відразу після закінчення посту.
- М'ясо та продукти тваринного походження, від яких організм відвик, слід вводити в раціон поступово та малими порціями. Медики рекомендують почати з молочних продуктів та яєць.
- У перші кілька днів після закінчення Великого посту медики радять вживати нежирні види м'яса (телятину, баранину, курку або індичку), а також білу рибу. До речі, спочатку варто відмовитися від копченого і смаженого м'яса.
- Після виходу з Великого посту лікарі радять утриматися від вживання різних соусів та повертати їх у раціон поступово.
- Не рекомендують вживати під час їди воду. Після їди варто почекати близько 30 хвилин і лише потім випити воду чи чай.
- Медики наполегливо рекомендують у цей період відмовитися від препаратів, які покращують процес травлення. Справа в тому, що ці медикаменти лише прискорять перетравлення їжі, але, на жаль, не усунуть негативні наслідки переїдання.
- Перші кілька тижнів після виходу з поста більшу частину раціону рекомендують заповнювати кашами, фруктами та овочами.
- Лише через 2-3 тижні після закінчення посту медики радять вводити до раціону жирні сорти м'яса, а також смажені страви.
Читайте також
Якою буде погода на Великдень 2019
"КП в Україні" з'ясувала, яку погоду прогнозують синоптики на католицький та православний Великдень цього року.