Як маринувати огірки на зиму: прості поради

Прості поради допоможуть зробити вашу консервацію ще смачнішою.

pixabay.com/luiza_83-7899109/

Хрусткі гострі огірки на зиму

Складові (на літрову банку):

Приготування:

  1. Підготуйте баночки та кришки – помийте, простерелізуйте (хочете у духовці, хочете на паровій бані).
  2. Огірки теж добре промийте і замочіть у холодній воді на 3 години. Краще брати маленькі огірки, їх легко вкласти в банки.
  3. Складаємо у баночки всі спеції, зверху укладаємо огірки. Двічі заливаємо окропом, і тільки на третій раз розсолом (у гарячу воду додаємо цукор, сіль і оцет).

Огірки з кетчупом

Складові:

Приготування:

  1. Огірки помийте та обріжте кінчики. Залийте водою та залиште на пару годин.
  2. На дно 3-літрового булька покладіть зелень, часник, перець горошком і хрін.
  3. Викладіть огірки. Намагайтеся, щоб не було порожнеч.
  4. Воду закип'ятіть, залийте огірки у банці. Накрийте кришкою та залиште на 10-15 хвилин.
  5. Злийте воду назад у каструлю. Додайте туди кетчуп, перемішайте та доведіть до кипіння.
  6. Залийте огірки отриманою сумішшю, закатайте залізною кришкою, переверніть і накрийте ковдрою.

Мариновані огірки

Складові:

Приготування:

  1. Огірки замочіть у холодній воді на -3 години. Добре вимийте та обсушіть на рушник.
  2. Листя смородини та кріп промийте та обсушіть. Часник очистіть.
  3. У стерилізовані банки укладайте на дно листя смородини, кріп, часник, горошок, лавровий лист і гвоздику.
  4. У огірків обріжте кінчики з двох сторін, покладіть у банки, залийте окропом і залиште на 20 хвилин.
  5. на 1 л розсолу: 1 ст.л солі, 2 ст.л цукру. Розсіл вилийте в банку і закип'ятіть.
  6. Залийте розсіл у банки, додайте оцет 1/3 ч.л на літрову банку. закатайте залізними кришками та переверніть.

Які огірки обрати

Корисні поради, як маринувати огірки на зиму

Підготовка

Перед тим, як консервувати огірки, їх необхідно замочити мінімум на 2-3 години, а краще на півдня. У цьому випадку огірки стануть більш пружними та міцними.

Прянощі

Кожна господиня, як правило, має свій особливий рецепт. Але є і класичний набір: смородинове листя, листя хрону, парасольки кропу, перець горошком. також додають дубове, вишневе листя, ягоди смородини, часник, гірчицю, шматочки кореня хрону, зелень селери та кропу, м'яту, естрагон, любисток, базилік (трохи), кмин, коріандр - варіантів безліч.

Підготовка банок

Перед закладкою огірків банки необхідно натерти розчином соди, потім ретельно промити теплою мильною водою, обполоснути та обдати окропом. Висушити. Для стерилізації банки можна прожарити в духовці - 25-30 хвилин або в мікрохвильовій печі - 10-15 хвилин, кришки прокип'ятіть.

Сіль

Найкраще використовувати звичайну кам'яну сіль великого помелу без домішок. Вона дає найбільш насичений та повний смак. Ще одна небезпека від дрібної солі: огірки можуть стати м'якими.

На 1 л води зазвичай використовують 50-60 г солі (2-2,5 ст.л). Розсіл може бути як гарячим, так і холодним. Якщо використовується оцет, лише гарячий.

Гарячий спосіб

Сіль розчиніть у окропі, додайте в розсіл трохи стебел кропу та хрону, кілька дубових листків. Поваріть кілька хвилин і залийте огірки розсолом. Залишіть незакатаними на тиждень. Потім долийте розсіл і закатайте.

Холодний спосіб

Такі огірки повинні зберігатися у погребі чи холодильнику. Спосіб простий: огірки укласти разом із прянощами в банки. Сіль розмішати у холодній воді, залити розсолом огірки. Закрийте банки поліетиленовими кришками, розігрітими в гарячій воді. Огірки просоляться приблизно за місяць.

Хитрощі

Щоб не вибухали банки

  1. Перед закруткою мийте тару харчовою содою, добре промивайте водою та стерилізуйте.
  2. Стерилізувати велику кількість банок зручно в духовці (25-30 хвилин) або в мікрохвильовій печі (10-15 хвилин). У разі необхідно налити в банки по 1/2 склянки води.
  3. Безпосередньо перед закочуванням додайте столову ложку горілки, дві жмені червоної смородини або чайну ложку лимонної кислоти.
  4. Після закрутки переверніть банку, щоб кришка краще притягнулася.