Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про позбавлення зрадників держнагород

Проблема із позбавленнями державних нагород виникла через те, що процедура отримання звання прописана у законодавстві, а от процедура позбавлення – ні.

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду Росії. Про це повідомив парламент Ярослав Железняк.

- За у першому читанні - 341. Для цього передбачається нове додаткове покарання в КК – позбавлення держнагород, і визначаються злочини, за які це може мати місце. В КПК визначається, що суд під час вироку має визначити чи є підстави позбавляти особу держ нагород. Вводиться також санкція у вигляді позбавлення держнагод за рішенням РНБО, - пояснив Железняк.

Проблема із позбавленнями державних нагород виникла через те, що процедура отримання звання прописана у законодавстві, а от процедура позбавлення – ні. 21 березня 2023 року Рада у першому читанні вже голосувала за позбавлення звань "заслужених" і "народних". Але та редакція законопроєкту передбачала, що такі діячі мають бути визнані винними у державній зраді або проти них застосовані санкції.