Науковці закликали Зеленського ветувати закон про скасування переведення годинників

Академія наук вищої школи звернулася до президента Володимира Зеленського із проханням ветувати закон про скасування переходу на "літній час".

Академія наук вищої школи звернулася до президента Володимира Зеленського із проханням ветувати закон про скасування переходу на "літній час". Науковці пояснили це збільшенням витрат на освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени. Звернення опубліковано на сайті установи.

- Наприкінці червня у Києві відтепер світатиме вже о 3-й ранку, а натомість сутенітиме о 20-й вечора (зараз – о 4-й та о 21-й відповідно). Це відчутно збільшить витрати установ, підприємств і домогосподарств на електричне освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени, що матиме особливо відчутний ефект в умовах постійних відключень електроенергії, спричинених руйнуваннями енергетичної інфраструктури. Натомість у ранкові години сонячне світло буде витрачатися марно, - пояснили в Академії.

За словами науковців, з ухваленням цього рішення "Україна відійшла від практики обчислення часу, загальноприйнятої для країн ЄС".

- Попри запровадження енергоощадних ламп питання зменшення енергетичних витрат на освітлення залишається актуальним, що зафіксовано, зокрема, й рекомендаціями Європейської економічної комісії ООН. Тому провідні держави світу далі практикують переведення годинникових стрілок на годину в літні місяці. Так роблять у майже всіх штатах США, провінціях Канади, Великій Британії та всіх без винятку державах ЄС (попри те, що в ЄС від 2021 року питання запровадження літнього часу є вже компетенцією не Брюсселя, а національних урядів). Натомість відмовилися від використання літнього часу такі недемократичні держави, як Росія, Білорусь і Китай, - пояснили науковці.

Академія наук вищої школи України заснована у 1992 р. Вона об’єднує понад 400 провідних учених, докторів наук і професорів, що працюють в усіх наукових центрах і представляють всі галузі знань.