Харківські сапери отримали першу вітчизняну машину для підготовки ґрунту за 5 млн гривень

Харківським рятувальникам передали першу сертифіковану вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування.

kharkivoda.gov.ua

Харківським рятувальникам передали першу сертифіковану вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування. Її розробили харківські науковці на противагу дорогим закордонним аналогам. Про це розповіли в Харківській ОДА.

- Особливою перевагою є те, що ця техніка проста у використанні, обслуговуванні та ремонті. За кошти обласного бюджету ми придбали два такі екземпляри вартістю 5,6 мільйона гривень кожний. Для порівняння: ціна аналогічних закордонних механізмів стартує від 500 тисяч євро. Машина нашого виробництва не поступається закордонним аналогам ані за ефективністю, ані за швидкістю, ані за якістю проходження ділянок, де відбувається розмінування, – розповів голова регіону Олег Синєгубов. 

Вітчизняний автомобіль коштує 5 млн 600 тис. грн. Це відносно недорого, тому що закордонні аналоги продають від 500 тисяч євро (19 млн 259 тис грн).

Прототип чотири місяці проходив випробування у бойових умовах. З моменту початку використання машина підірвала понад 300 протипіхотних мін різного зразка. Перевагою техніки вітчизняного виробництва є доступність деталей. При ушкодженнях середньої тяжкості ремонт машини триватиме від 3 годин до однієї доби. Якщо ж машина зазнає значних пошкоджень або її повністю розірве, то відновити обіцяють впродовж трьох діб.