НАЗК виключило угорський OTP Bank зі списку спонсорів війни, щоб розблокувати військову допомогу ЄС

Національне агентство з питань запобігання корупції призупинило статус міжнародного спонсора війни для шести компаній

Національне агентство з питань запобігання корупції призупинило статус міжнародного спонсора війни для шести компаній - угорського OTP Bank та грецьких перевізників Dynacom Tankers Management (DTM), Delta Tankers LTD, Thenamaris Ships Management Inc., Minerva Marine, TMC Tankers LTD. НАЗК розраховує, що у відповідь Угорщина розблокує 500 млн євро військової допомоги ЄС для України, а Греція підтримує майбутній пакет антиросійських санкцій.

- Агентство сподівається, що таке рішення призведе до розблокування Угорщиною 500 млн євро життєво необхідної військової допомоги ЄС для українського народу, а також виключить можливість блокування Грецією майбутнього пакету санкцій ЄС, спрямованого на зменшення можливості росії продовжувати війну. Агентство завжди відкрите до співпраці з міжнародним бізнесом та готове провести консультації щодо кроків, необхідних для виключення з переліку, - сказано у заяві.

OTP Bank потрапив до переліку спонсорів війни навесні 2023 року, тому що компанія продовжує обслуговувати понад 2,2 млн клієнтів в Росії.

Потрапляння компаній до переліку міжнародних спонсорів війни від НАЗК фактично не має юридичних наслідків. «Райффайзен Банк» та «Ашан» продовжують свою роботу в Україні незважаючи на потрапляння у цей список. НАЗК створило цей список з метою репутаційного тиску на компанії.