Міносвіти підтримало скасування відстрочки від мобілізації для студентів старше 30 років

Міністерство освіти не хоче, щоб вступ до університетів не використовували як спосіб уникнути мобілізації.

Міністерство освіти підтримало законопроєкт про скасування відстрочки для студентів після 30 років, щоб вступ до університетів не використовували як спосіб уникнути мобілізації. Про це заявили міністр освіти Оксен Лісовий та пресслужба відомства.

- Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Натомість освіта, а тим паче вища освіта, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів, - написав Лісовий.

Після введення воєнного стану вступ до університетів стали використовувати як легальний спосіб уникнути мобілізації. Лісовий навів цифри: у порівнянні з 2021 роком охочих здобути вище освіту чоловіків старше 25 років стало більше на 55 тисяч. Це, на думку міністра, негативно впливає на якість освіти.

Законопроєкт № 9672 про скасування відстрочки від призову для студентів зареєстрували у Раді 30 серпня. Документ розповсюджується на чоловіків від 30 років, які здобувають непослідовну другу, третю або четверту освіту. Натомість відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту, а також для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти.