Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Загрузить еще

Открытое письмо

Открытое письмо

Голові Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України п. Єфремову О.С. 

Голові Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією п. Калєтніку І.Г.

Шановний Олександре Сергійовичу!
Шановний Ігоре Григоровичу!

Звертаємось до Вас через велику стурбованість, яку ми відчуваємо через паплюження Конституції України та законодавчих актів одним з народних депутатів України - Жеваго Костянтином Валентиновичем.

На жаль, парламент Укра­ї­ни невпинно втрачає авторитет. Причин цього безліч - від неможливості ефективно розробляти необхідні для подолання фінансово-економічної кризи нормативні документи до непоодиноких фактів порушення народними обранцями зако­нів. Відомо, що деякі народні депутати зовсім не є взір­цем в плані дотримання чинного законодавства.

Чи не найбільш кричущий приклад - нардеп від БЮТ К.В.Жеваго. Цей «слуга народу» за перебування в лавах парламентаріїв понад 7 років не розробив жодного закону, не подав ані єдиного депутатського запиту чи звернення. Проте він є не лише антирекордсменом з точки зору виконання своїх обов’язків. 

Пан Жеваго порушує Основний закон України! Так, у ст. 78 Конституції України стверджується: «Народні депутати Укра­ї­ни не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній служ­бі, обіймати ін­ші опла­чувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою ді­яль­­ністю (крім викладацької, наукової та творчої ді­яльності), входити до складу керівного органу чи наглядової ради під­при­­ємства або організації, що має на меті одержання прибутку. Вимоги щодо несумі­сності депутатського мандата з іншими видами діяльності встановлюються законом. У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності депутатського ман­дата з іншими видами діяльності, народний депутат України у двадцятиденний строк з дня виникнення таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про складення повноважень народного депутата України». 

Справа в тому, що починаючи з 1 листопада 2008 року народний депутат Жеваго офіційно займає посаду виконавчого директора гірничорудної компанії Ferrexpo, спів­власником якої він є. Скласти повноваження народного депутата Укра­ї­ни він мав 21 листопада 2008 року. З тих часів минуло понад півроку, але Жеваго не поклав депутатський мандат. Додамо, що депутат Жеваго отримує від роботи на посаді виконавчого директора Ferrexpo заробітну плату, яка складає 240 тисяч доларів на рік. Про це йдеться у річному звіті компанії Ferrexpo, який роз­мі­щено у вільному доступі. До ре­чі, ми не впевнені в тому, що К. Жеваго офі­цій­но задекларував свої доходи від роботи в компанії Ferrexpo та сплатив з них податки.

Окрім Конституції, К. Жеваго порушує від­по­від­но Закон України «Про статус народного депутата Укра­ї­ни», в ст. 3 якого йдеться: «Народний депутат не має права входити до складу ке­рів­ництва, прав­ління чи ради під­при­єм­ства, установи, орга­ні­за­ції, що має на меті одержання прибутку».

Врештi решт Конституційний Суд України виклав чітку позицію стосовно питання суміщення депутатської роботи із комер­ційною діяльністю у своєму рішенні №1-5/2008 від 29 січня 2008 року: «Народні депутати України, як представники українського народу в єдиному органі законодав­чої влади в Україні, здійснюють свої повноваження на постійній основі. У системному зв'язку з таким приписом перебувають положення, які стосуються дострокового припинення повноважень народного депутата Укра­ї­ни, підстави для якого визначені в частині другій статті 81 Конституції Укра­їни. Однією з підстав дострокового припинення повноважень є недотримання вимог щодо несу­міс­ності депутатського мандата з іншими видами діяльності. Вимога щодо несумісності є складовою статусу народного депутата України, однією з ознак його мандата, яка полягає у встановленні безпосеред­ньої заборони по­єд­нання мандата народного депутата України з роботою на іншій посаді. Недотримання цієї вимоги є порушенням частини другої статті 78 Конституції України». 

На нашу думку, статус народного депутата Укра­ї­ни потрібен Костянтину Жеваго для лобіювання інтересів компанії Ferrexpo. Нагадаємо, що головний її виробничий актив - Полтавський гір­ничозбагачувальний ком­бі­нат - знаходиться в Укра­ї­ні. Тобто мова йде про звичайну корупцію. Ми впевнені, вам відомо про те, що статтею 5 Закону України «Про боротьбу з коруп­цією» передбачено, що «державний службовець або інша особа, уповноважена на виконання функцій держави, не має права займатися під­при­­ємницькою ді­яль­ністю безпосередньо чи через посередни­ків, а також виконувати роботу на умовах су­міс­ництва (крім наукової, викладацької, творчої ді­яль­ності, а також медичної практики); входити самостійно, через представника або підставних осіб до складу правління чи інших виконавчих органів під­при­ємств, кредитно-фінансових установ, господарських товариств тощо, організацій, спілок, об'єд­нань, кооперативів, що здійснюють підпри­єм­ницьку діяльність». 

Зважаючи на вищевикладене, звертаємось до Вас як до керівників про­філь­них комі­тетів Верховної Ради України з вимогою негайно розпочати процес дострокового позбавлення депутатських повноважень нардепа від БЮТ К.В. Жеваго, який грубо та цинічно порушує Конституцію та закони України, а також ганьбить звання народного депутата України. 

Ми впевнені, що дії, яких ми від Вас очікуємо, будуть підтримані головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Не має сумнівів й у тому, що в разі розгляду фактів, викладених у цьому листі, в органах правосуддя буде винесене справедливе рішення про позбавлення пана К.В. Жеваго повноважень народного депутата України. 

З повагою, лідер Громадської компанії «ПОРА» Євген ЗОЛОТАРЬОВ. 15.07.09.