Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Загрузить еще

Факт. Алергія: вилікувати, не можна змиритися

Факт. Алергія: вилікувати, не можна змиритися
Фото: Mojpe с сайта pixabay

На це впливає безліч факторів: глобальне потепління, що тягне за собою поширення рослин які визивають алергічну реакцію; спроба зробити навколишнє середовище стерильним і, звичайно ж, ослаблення імунітету.

На сьогодні відомо три способи лікування алергії. 

Перший, і самий дієвий - ніколи не стикатися з алергеном. На жаль, у сучасних умовах, це важке завдання, особливо якщо питання стосується пилку дерев або пилових кліщів.

Другий спосіб лікування - це використання симптоматичної терапії. Лікарі призначають пацієнтам антигістамінні препарати, які блокують алергічну реакцію. Це можуть бути спреї в ніс або антигістамінні препарати. Проте робота проводиться не над лікуванням, як таким, а над полегшенням стану пацієнта. Тож цей спосіб теж не дуже ефективний, бо не запобігає самому захворюванню. Справа в тому, що алергічні риніти можуть призводити до бронхіальної астми.
Підступність алергії в тому, що людина може набути сенсибілізацію до нових алергенів. Тобто крім алергічних реакцій на пилок рослин і дерев, з плином часу, у людини може проявитися нова реакція на пил або на шерсть домашніх тварин. А найбільша небезпека алергії у тому, що вона може призвести до бронхіальної астми. Якщо не лікувати алергію при перших проявах алергічних реакцій, захворювання може погіршитися і перейти в бронхіальну астму.

Колесникова Ольга (Фейсбук): Симптоматична терапія не перешкоджає розвитку бронхіальної астми, і не захищає від появи реакцій на нові алергени.

Третій спосіб лікування найбільш ефективний і є єдиним прикладом модифікуючої терапії, яка перешкоджає подальший розвиток захворювання - це алерген-специфічна імунотерапія або аллергенная імунотерапія.

Це терапія, що дозволяє привчити імунну систему до алергену. Для того щоб приступити до лікування, потрібно чітко з'ясувати на що у пацієнта є реакція, а вже згодом цей алерген в малих дозах автоматично вводиться пацієнтові. Така терапія триває від 3-5 років і існує в двох варіантах. Якщо лікування проводиться імпортними алергенами іспанської фірми Імунотек, то можна використовувати спреї під язик, які частіше використовують для дітей, але його вибирають і дорослі. Пацієнт щодня, протягом трьох років, бризкає спреєм Оралтек під язик. Є й інший варіант - підшкірні ін'єкції. Протягом першого місяця пацієнтові ставлять один укол в тиждень, а далі - одна ін'єкція на місяць протягом трьох років. У чому складність при ін'єкційної терапії? У тому, що вона проводиться тільки в алергологічному центрі і більш того, наступні півгодини після ін'єкції людина обов'язково знаходиться в полі зору лікаря-алерголога. 

Для такої терапії використовують препарат Alxoid, він застосовується при лікуванні алергічного риніту, кон'юнктивіті, астмі, які розвиваються внаслідок гіперчутливості до таких алергенів, як кліщ домашнього пилу, суперечки цвілевих грибів, пилок рослин і шерсть домашніх тварин. Терапія починається поза сезоном цвітіння, після проведення імунотерапії - людина смож

Введення мікродоз проводиться лікарем-алергологом, який знає всі реакції і механізми, тому терапія безпечна. Чому потрібно пацієнтові півгодини перебувати в полі зору лікаря? Тому що можуть бути реакції, найчастіше це місцева реакція, яка виглядає як почервоніння або легкий свербіж у місці введення алергену. Проте важливо пам'ятати, що подібна реакція не є небезпечною. На жаль, в літературі описані також і системні реакції, хоча зустрічаються вони досить рідко.

Колесникова Ольга: Інгаляційна алергія це різновид алергій, де реакція відбувається через вдихання алергенів, які знаходяться в пилку, пилу або шерсті домашніх тварин і цвілевих грибів. Алергоспецифічна імунотерапія дозволяє вирішити проблему саме інгаляційних алергій. Це означає, що людина у подальшому може обходитися без використання симптоматичної терапії.

А ось харчова алергія буває абсолютно різною. Це може бути перехресна харчова алергія на кісточкові фруктів, на горіхи, на моркву. Людина, яка вживає такі продукти, особливо сирі, може відчувати свербіж у роті або неприємні відчуття в горлі. Це називається оральний алергічний синдром. Що цікаво, білок який викликає алергію руйнується після термічної обробки. Людина може абсолютно спокійно пити компоти або їсти шарлотку з яблук, але якщо вона з'їсть сирі яблука - реакція відбудеться миттєво. 

Бувають більш серйозні харчові алергії, які проявляються з боку шлунково-кишкового тракту і викликають болі в животі, блювоту, розлад шлунка. І найважчий випадок, це анафілаксія молекули алергенів є в рибі, в горіхах у молюсків, а також в яйцях. Анафілаксія це важка алергічна реакція, яка може мати летальні наслідки.

ВОЗ вважає, що до 2030 року, кожен другий житель Землі буде страждати на алергію.

Найбільше алергією страждають жителі розвинених країн. Часто це пов'язано з теорією надлишкової стерильності. Саме ця проблема актуальна в усіх розвинених країнах, так як зайве стерильна середовище не дозволяє імунній системі розвиватися правильно. В останнє десятиліття наша імунна система все менше стикається з різними вірусами, бактеріями і паразитами. Так як імунна система не може не працювати, за відсутності патогенів вона змушена боротися з потенційно безпечними речами. Через це і виникають нові алергічні реакції.

Не є лікарським засобом. Перед застосуванням необхідно проконсультуватись з лікарем!!!

Новости по теме: аллергия