Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
24 апреля
Загрузить еще

Факт. Об’єднати та "Підтримати мрію"

Факт. Об’єднати та

Симптоми хвороби були описані ще в XIX столітті, але донині невідомі причини її виникнення. Просто одного разу імунна система людини починає працювати проти свого організму, знищуючи мієлінові оболонки нервових клітин. І в місці пошкодження виникає проблема. Дослідники припускають, що причиною прояви захворювання може бути поєднання декількох різних факторів: стрес, куріння, проблеми екології, недостатній синтез вітаміну D в організмі - захворювання рідше зустрічається в країнах з жарким кліматом. Розсіяний склероз не передається у спадок, але деякі генетичні особливості можуть спровокувати його прояв. Проводиться величезна кількість досліджень, щоб з'ясувати, яку роль відіграють ці фактори і наскільки великий їх ефект.

Особливістю розсіяного склерозу є те, що хвороба вражає молодих і активних людей у віці 20-40 років. Тобто в розквіті життя, надій і прагнень, в ході реалізації життєвих планів людина може опинитися в інвалідному візку.

Поведінка хвороби не передбачувана, симптоми дуже різні і можуть відрізнятися за інтенсивністю. Все залежить від локалізації і ступеня пошкодження нервових волокон. Це може бути раптове погіршення зору, "туман" або "двоїння" в очах, оніміння або поколювання в тілі або кінцівках, погіршення координації руху, тремор кінцівок або інших частин тіла, слабкість, запаморочення, проблеми з концентрацією уваги і запам'ятовуванням, підвищення стомлюваності або так званий "синдром хронічної втоми", депресія. У важких випадках людина втрачає здатність самостійно пересуватися.

Якщо захворювання діагностовано на ранніх стадіях і вчасно розпочато лікування, прогресування його можна значно сповільнити і людина ще довгий час зможе вести повноцінне життя. Існують високоякісні сучасні високотехнологічні препарати для лікування розсіяного склероза, та симптоматичні засоби, що дозволяють полегшити дискомфорт пацієнта і послабити деякі симптоми захворювання.

Однією з найбільш актуальних проблем людей з розсіяним склерозом в Україні є забезпечення такими необхідними для них дорогими лікарськими препаратами. А це їх шанс на продовження активного життя, шанс залишатися повноцінним членом суспільства, шанс на самостійність і незалежність.

Це проблема, яку люди з РС намагаються донести до суспільства в цілому і держави зокрема. І дуже важливо, щоб вони були почуті. Адже при формуванні бюджету на 2019 рік була озвучена потреба в препаратах тільки для 3,5 тисячі пацієнтів, а хворих на розсіяний склероз в Україні щонайменше 20 тисяч. Багато людей не отримали лікування, не отримали свій шанс.

Для залучення уваги до проблем і потреб людей, які страждають на розсіяний склероз, за участі спільноти людей з РС і їх рідних і близьких, був створений проект "Підтримай мрію". На сайті з небом, засіяним зірками, люди з РС мають можливість поділитися мріями і надіями, розповісти свою історію життя і бути почутими.

Кожен з нас може підтримати їх, пройшовши за посиланням і написавши слова підтримки. Наше небайдужість дасть їм можливість відчути, що вони не одні, додасть сил боротися з хворобою, а наші спільні зусилля допоможуть їм отримати сучасне лікування і шанс на довге щасливе життя. Не будьте байдужі, підтримайте мрію!

Детальну інформацію ви можете отримати на сайті і на персональній сторінці спільноти в Facebook

Новости по теме: Здоровье