Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 апреля
Загрузить еще

Украинские 11-классники написали изложение о поисках Атлантиды

Украинские 11-классники написали изложение о поисках Атлантиды
Фото: Номер изложения озвучил министр образования. Фото: сайт МОН.
27 мая в 9 утра министр образования Дмитрий Табачник в "прямом эфире" на трех сайтах озвучил, по какому тексту выпускники будут писать изложение по украинскому языку. 
 
Телеканалы в понедельник на профилактике, так что тему изложения пришлось объявлять по радио и в интернете, в трансляции онлайн. 
 
- Государственная итоговая аттестация по украинскому языку (изложение) для выпускников 11-х классов происходит по сборнику переводов для ГИА по украинскому языку для 11 класса (К. "Центр учебно-методической литературы" 2013 г., составители сборника: Шелехова Г.Т., Новоселова В.И., Ярмолюк А.В.), - огласил министр. 
 
Тему вытащили из специального лототрона, номер изложения был написан на шарике (на фото). Текст изложения в сборнике под номером № 52, находится на 88 странице и называется "Атлантида: легенда чи дійсність?". Текст состоит из 448 слов. 
Тема, конечно, звучит несколько неожиданно для украинских учеников. Впрочем, только в этом сборнике – 60 изложений, а вообще выбирают из нескольких сотен, так что вариантов было много – от "Как тебя не любить, Киев мой!" до "Украинское боевое искусство" или "Талантливый жизнелюб". 
 
Напомним, сегодня учащиеся одиннадцатых классов начали сдачу государственной итоговой аттестации (ГИА). Результаты изложения должны быть на следующей неделе. 

ЗАИНТЕРЕСОВАЛИСЬ ТЕКСТОМ? ВОТ ОН:

"Атлантида: легенда чи дійсність? 
 
Атлантида! Мабуть, важко знайти людину, яка б ніколи не чула про легендарний острів Суперечки про нього не затихають уже два десятиріччя. 
 
Про Атлантиду, таємничий материк, похований десь на дні океану, написано чимало різних наукових праць і пригодницьких творів, висунуто понад тисячу сімсот теорій про її місцезнаходження й причини безслідного зникнення. Та чи справді безслідного? 
 
Видатний учений Давньої Греції Платон у своїх творах посилається на афінського державного діяча й поета Солона, якому один єгипетський жрець розповів про велику країну атлантів, що існувала і навіть воювала з греками за дев’ять тисяч років до Платона Античні автори під Атлан тидою розуміли державу, яка знаходилася на одній стадії розвитку із Грецією, воювала з нею. Під час однієї з воєн вона загинула в результаті грандіозної катастрофи. 
 
За цими досить скупими відомостями, країна атлантів була розташована на крайньому заході, за Гібралтарською протокою.
 
Як писав Платон, це була велика й багата країна з дуже розвиненим для тих часів господарством і великими, багатолюдними містами. Мальовничу, укриту лісом країну перетинали численні зрошувальні канали Атланти становили федерацію з десяти царств, вони підкорили весь захід Європи й намагалися захопити стародавні Афіни й Єгипет. Та афіняни в запеклій боротьбі завдали поразки військам атлантів. І ось усього лише за добу могутня держава назавжди зникла від землетрусу страшної сили. 
 
Чи не є Атлантида однією з тих чарівних вигадок, на які так багаті стародавні грецькі легенди? Дехто з учених стверджує, що це витвір людської фантазії: навряд чи материк може безслідно зникнути за одну добу. 

Проте більшість учених вважає, що Атлантида існувала, бо, як кажуть, диму без вогню не буває. Адже знайшли археологи залишки стародавньої Трої, яку так само вважали колись витвором фантазії Гомера. Розкопки довели, що рівень культури троянців, які жили багато тисяч років тому, був досить високий. А щодо Платона, то він – серйозний автор, а не казкар.
 
Де шукати Атлантиду? 
 
Кращим доказом реального існування Атлантиди була знахідка залишків її матеріальної культури. 
 
Багато авторитетних учених вважає, що Атлантиду слід шукати десь на дні Атлантичного океану в його центральній частині між Європою і Північною Америкою. Адже, мовляв, і Платон вказував, що саме там містилася ця земля. Стверджуючи свої думки, учені посилаються на те, що в Європі й Північній Америці є багато однакових видів рослин і тварин. 
 
На думку інших, потепління в Європі зумовлене проривом до її берегів теплої течії, що стався внаслідок того, що океан- ські води, які піднялися, прорвали перешийок і затопили Атлантиду Не всі мешканці загинули під час страшної ка- тастрофи Частина їх дісталася до берегів Америки, інша переправилася до Європи… Мова басків, що живуть у Піренейських горах Іспанії, не схожа на жодну з європейських і надзвичайно подібна до мови деяких індіанських племен. 
 
Отже, можливі й нові знахідки подібного роду. Але де вона, таємнича держава Атлантида, покажуть подальші дослідження".