Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
18 апреля
Загрузить еще

Жительница Запорожья выиграла суд у коммунальщиков

Жительница Запорожья выиграла суд у коммунальщиков
Фото: Татьяна Тимошова добивалась справедливости полгода.

Несчастье с женщиной случилось еще в январе. В четыре часа дня Татьяна Васильевна решила сходить в магазин. Спускаясь по лестнице в темном подъезде, она оступилась и кубарем скатилась по ступенькам. В итоге попала в больницу с повреждением связок левого голеностопного сустава. Пробыв две недели на лечении, Тимошова твердо решила наказать коммунальщиков, которые устроили в подъезде «темную».

- Никому нет дела до того, что наши дома находятся в ужасающем состоянии, а люди калечатся, - возмущается Татьяна Васильевна. - За последнее время семеро моих соседей падали на той лестнице. А коммунальщикам наплевать на то, что в парадных нет полноценного освещения, оторваны перила, не работают лифты. Мало того что у нас не было света в подъезде уже много лет, так еще и окно закрыли фанерой. В подъезде из-за этого темно и днем, и ночью.

Судебная тяжба затянулась на полгода. Женщина требовала возместить ей 303 гривны, потраченные на медикаменты, и еще тысячу гривен морального ущерба. Судья вынес решение в ее пользу, обязав ПРЭЖО № 2 (производственное ремонтно-эксплуатационное жилищное объединение), в чьем ведении находится дом, выплатить Татьяне Тимошовой 1303 гривны.

Пока шло судебное разбирательство, коммунальщики таки застеклили окно и вкрутили на первом этаже злополучного подъезда лампочки. Поэтому деньги отдавать категорически не хотят, считая, что у Татьяны Васильевны слишком предвзятое отношение к их работе. 

- Сведения, предоставленные Татьяной Тимошовой, неверны, - считает юрист предприятия Виктория Яковенко. - Мне известно, что пострадавшая не ложилась в больницу, а ходила туда только на перевязки и обследования. Да и то, что с ней произошло, может случиться с каждым как в подъезде, так и на улице. Ее претензии вызывают улыбку хотя бы потому, что в ее доме половина жильцов вообще не платят за коммунальные услуги. А у нас нет дополнительного фонда, чтобы обеспечивать подъезды всем необходимым.

ПРЖЭО обратилось в Апелляционный суд с просьбой пересмотреть дело. Татьяна Тимошова тоже решила не церемониться и повысила размер моральной компенсации до 3 тысяч гривен.

КОМПЕТЕНТНО

Екатерина КИРИЧЕНКО, юрист:

- Оформляя претензию или исковое заявление в суд, пострадавший должен направить письмо с жалобой на имя заместителя городского головы, начальнику городского жилищного управления и в райадминистрацию по месту жительства. Параллельно с этим необходимо подавать заявление в суд. Для того чтобы дело сдвинулось с места, эти инстанции должны работать синхронно. В конечной инстанции, то есть в суде, истец предоставляет все заключения и вердикты вышеупомянутых служб.

Образец искового заявления


Назва та адреса суду ……

Ім’я та адреса позовника ……

Назва та адреса установи-відповідача ……

Сума позову … …

 

ПОЗОВНА ЗАЯВА 

про стягнення витрат на лікування та стягнення моральної шкоди

Я ……… родилася ……… . Проживаю та зареєстрована за адресою ……… .

За стан нашого житлового дому та при домової території несе відповідальність Комунальне Підприємство ……… .

Починаючи із червня 2008 року у житловому будинку відсутнє освітлення біля входу у під'їзд та на сходах будинку, та на першому прольоті сходів вікно забито фанерою і не пропускає світла на сходи. Це робить неможливим безпечне користування сходами під'їзду житлового будинку у темну пору доби, не освітлення сходів під'їзду приводить до травматизму серед мешканців будинку. Тим більш, що значну частку жильців складають люди похилого віку.

За цей час мешканці будинку декілька раз зверталися до Відповідача із проханням усунути недоліки по освітленню будови, робили записи у журналі ……… . Але Відповідач ніяк не відреагував на ці записи та прохання мешканців.

08.01.09 року, я, виходячи із під’їзду житлового будинку на неосвітлюваних сходах впала та травмувала ногу. Визвали швидку медичну допомога, яка оказала першу допомогу. 09.01.09 року у лікарні мені поставили діагноз - пошкодження лівого голеностопного сустава.

Під час лікування я вимушена була купувати ліки та медичні препараті на суму 303 грн. 15 коп.

Після отриманої травми я вже не мала змоги вести свій нормальний образ життя довгий час. Зазначена травма завдає мені велику кількість перешкод. Я не можу часто ходити, зустрічатися із своїми друзями, виходити із дому. Я не можу спілкуватись та допомагати своїм близьким родичам так часто як раніше. У зв’язку з чим у мене в сім’ї часті сварки. Постійно почуваю себе нікому не потрібною людиною, у мене постійно пригнічений настрій.

Тобто отримана мною травма, у зв’язку із не освітленням сходів мого будинку привела мене до морального дискомфорту, що виразився в погіршенні стану здоров’я, постійному хвилюванні. Більш того, я отримала сильний емоційний стрес, наслідком якого виявилися   часткова втрата сну, головні болі, підвищена дратівливість, не можливість вести активний образ життя.

Завдану, бездіяльністю Відповідача, та ухиленням його від виконання своїх обов'язків, мені моральну шкоду я оцінюю у _____ грн.

Відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», Закону України «Про житлово-комунальні послуги», «Правил користування приміщеннями житлових будинків та прибудинковими територіями» до послуг з утримання будинків, які повинні надавати ЖЕУ, належать: підготовка до весняно-літнього та осінньо-зимового періодів, прочистка димарів та газоходів, наладка та регулювання технічного обладнання будинку, обстеження стану несучих і огороджувальних конструкцій, прибирання сходових кліток, прибудинкової території, вивезення сміття, освітлення місць загального користування, обслуговування ліфтів та інше.

Я є інвалідом другої групи і звільнена від сплати державного мита.

На підставi вищевикладеного, керуючись ст.ст. З, 109, 118 ЦПК України, Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду», Законом України «Про житлово-комунальні послуги», «Правилами користування приміщеннями житлових  будинків   і прибудинковими територіями»,

ПРОШУ

1.    Задовольнити мої позовні вимоги та стягнути із відповідача:
-    ______ грн. витрат на лікування,

                    -   ______грн. моральної шкоди.

2.    В обґрунтуванні моїх позивних вимог визвати та опитати наступних свідків:
-

-

-

-

Додатки:

1.       Копія паспорту - 2 аркуши.

2.       Копія посвідчення про інвалідність -1 аркуш.

3.       Копії медичних довідок - 3 аркуши.

4.       Копії фіскальних чеків на медичні засоби — 2 аркуши.

5.       Договір по обслугованою житлового будинку - 2 аркуши, копія.

6.       Копії позивної заяви із додатками для відповідача    12 аркушів