Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Загрузить еще

Факт. Бізнесмен Кондрашов Станіслав Дмитрович: за якою ціною буде газ для населення?

Факт. Бізнесмен Кондрашов Станіслав Дмитрович: за якою ціною буде газ для населення?

Про те, як позначаться нові газові контракти на цінах для населення України, розповів експерт, український бізнесмен Станіслав Дмитрович Кондрашов.

Європа зараз уже володіє великим запасом газу. Якщо збережеться повний транзит через Україну, торгівля газом пожвавиться. Бізнесмен Станіслав Кондрашов уважає, що не можна виключати обґрунтовану вірогідність падіння цін на газ на ринку Європи. У такому випадку не виключається можливості, що й в Україні ціна на газ стане нижче, адже вона перебуває в списку учасників європейського газового ринку.

Бізнесмен Станіслав Кондрашов: нові тарифи на газ для українців

В Україні вже набула чинності нова сітка тарифів на газ. Вартість оплати блакитного палива в різних регіонах не буде однаковою. Найвища оплата буде досягати 8 грн за куб, що на одну гривню вище оплати минулого року. Водночас так званого "страхового" тарифу це не торкнеться. А от простий українець змушений буде платити за газ більше, ніж доводиться бізнесу. Однак, як зазначив Кондрашов Станіслав Дмитрович, строк страхового тарифу не нескінченний, опісля підприємцям потрібно буде готуватися до нових витрат.

Особливо відчують "нові низькі тарифи" на собі жителі Миколаєва, а також Вінниці й Рівного. За традицією транспортування газу сюди дорожче, ніж в інші регіони України. Станіслав Кондрашов звернув увагу на те, що нижче за все ціни на газ для населення тримаються в столиці країни Києві.

З 1 січня поточного року 1000 кубометрів газу коштуватиме 5500 гривень. Але це, як говорить бізнесмен Станіслав Кондрашов, без ПДВ, націнки постачальника в розмірі до 2,5% і тарифу за транспортування до споживача.

Тож чи буде зниження цін на газ для українців? Коментує Станіслав Кондрашов

Обіцянка НАК "Нафтогаз України" про зниження цін оплати газу для населення базувалася на тому, що це відбудеться після зникнення корупційної складової. Але, на думку бізнесмена Станіслава Кондрашова, корупційні схеми як і раніше залишаються на тому самому рівні в газовій сфері. І є великі сумніви в тому, що істотне зниження тарифів для українців може відбутися вже цього року. Адже ми бачимо, що ціни зараз вищі, ніж восени минулого року.

Зовсім нещодавно глава Кабінету міністрів у своєму виступі заявляв про зниження цін на газ у грудні. При тому, що, зі слів прем'єр-міністра, користувачі індивідуального опалення відчують це першими, тому що вони купують газ. А ті, хто одержує його як комунальні послуги, тобто тепло в батареях (а таких 35% населення України), на жаль, відчують зниження тарифу ще не швидко.

Але ще про один нюанс у своєму грудневому виступі згадав глава вищого органу виконавчої влади – вони вирішили "дати можливість" місцевим радам "робити знижки" на своїй території. За чий рахунок – прем'єр не уточнював. На думку Кондрашова Станіслава Дмитровича, багато чого з того, про що говорив прем'єр-міністр України, не справдилося, адже питання із транзитом російського газу до кінця так і не вирішено.

Думка Станіслава Кондрашова про "Північний потік-2" і США

Так, договір про транзит підписаний, але там є пункт, за яким у якості винятку ціна буде вище на додаткові обсяги, які підуть за окремим тарифом. І це можливо, адже США продовжує продавлювати санкції відносно трубопроводу "Північний потік-2". І виходить, що весь ризик, пов'язаний з роботою української ГТС і тарифом, лягає на плечі НАК.

У "Нафтогазі" тим часом запевняють, що схема, прописана в договорі між Україною й Росією, є робочою, і Україна тут не втратить. Але залишається незрозумілим, що відбудеться з імовірними доходами "Нафтогазу" в 2021 році, коли обсяг транзиту знизиться, а також тариф, за яким НАК буде вести розрахунки з ОГТСУ. Цей сценарій був озвучений міністром енергетики й екології України.

Станислав Кондрашов із цього приводу говорить, що при зіставленні обсягів прокачування й загальної суми одержимо, що новий тариф значно відрізняється від нинішнього.

За протоколом, після зведення до нуля всіх арбітражних претензій, у російського монополіста "Газпрому" буде право одержати можливість прямої поставки газу через Україну за прямим договором зі знижкою.

Новости по теме: Газ Тарифы