Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Загрузить еще

Директива ЕС не требует пересдачи экзамена при замене прав

Директива ЕС не требует пересдачи экзамена при замене прав
Фото: Фото: gp.gov.ua

Много шума наделало сообщение замминистра МВД по евроинтеграции Анастасии Деевой относительно изменений порядка выдачи водительских удостоверений в Украине.

По ее словам, Украина должна гармонизировать свое законодательство с ЕС, поэтому будет выполнять директиву 2006/126/ЕС. В частности, украинских водителей ожидают микрочипы в удостоверениях, а срок действия подкатегории будет изменен. По ее словам документ будет выдаваться на срок от 5 до 15 лет, в зависимости от категории транспорта.

Многие издания после этого вышли с заголовками, которые говорили, что украинцам придется пересдавать экзамен в ГАИ каждые 5-15 лет. Однако, в самом сообщении замминистра об экзаменах ни слова. Приводим цитату языком оригинала:

"Сьогодні національне посвідчення водія дає право на керування транспортом протягом 30 років з дати його отримання. За вимогами Директиви нормами мають будуть встановлені нові строки від 5 до 15 років в залежності від категорії транспорту з метою періодичної перевірки відповідності здоров’я водіїв встановленим медичним та психофізичним вимогам. До речі, категорії транспорту також будуть переглянуті".

Фактически Анастасия Деева процитировала статью 7 директивы ЕС, которая гласит, что национальные водительские удостоверения выдаются на срок от 5 до 10 лет, но по инициативе страны этот срок может быть увеличен до 15 лет. Опять же приведем цитату официального документа ЕС, который мы взяли на сайте Минюста. При этом в Директиве нет ни слова о том, что нужно будет заново сдавать экзамен.

2. "(a) Починаючи з 19 січня 2013 року, посвідчення, видані державами-членами для категорій AM, A1, A2, A, B, B1 і BE матимуть адміністративну дійсність 10 років,

Держави-члени вправі подовжити термін адміністративної дійсності таких посвідчень до 15 років;

(b) починаючі з 19 січня 2013, посвідчення, видані державами-членами для категорій C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, матимуть адміністративну дійсність 5 років;

(c) відновлення посвідчення водія може покласти початок новому періоду адміністративній дійсності для іншої категорії або категорій посвідчень для транспортних засобів, якими власнику дозволено керувати, якщо це відповідає умовам, викладеним в цій Директиві;

(d) наявність мікрочипу згідно із статтею 1 не може бути передумовою дійсності посвідчення водія. Втрата посвідчення або його читабельності, або будь-яке його пошкодження не впливає на дійсність документу.

3. Відновлення посвідчень водія, коли їх адміністративну дійсність вичерпано, здійснюється за умови:

(a) подальшого підтвердження мінімальних стандартів фізичної і розумової придатності для керування транспортними засобами, зазначених в Додатку III щодо посвідчень водія категорій C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, і

(b) звичайного проживання на території держави-члена, в якій видано посвідчення або підтвердження, що заявник навчається на її території протягом щонайменше шести місяців."

Как видите, ни в директиве ЕС, ни в сообщении замглвы МВД пока что нет ни слова об экзаменах при замене прав. Правда, в пункте 4 статьи 7 есть фраза, которая может разрешить МВД инициировать введение экзамена при замене прав. Но ЕС не требует пересдачи экзамена.

"4. Без шкоди для положень національного кримінального законодавства і поліцейського права держави-члени можуть після консультування з Комісією застосовувати під час видачі посвідчень водія положення національних правил, які передбачають інші умови, окрім тих, що зазначені в цій Директиві".

Полный текст Директивы

Новости по теме: Евросоюз Анастасия Деева