Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Загрузить еще

"Украгролізинг" відстоюватиме ефективність фінансового лізингу в аграрній галузі

 30 липня на брифінгу у Державній фінансовій інспекції України директор Департаменту державного фінансового аудиту бюджетних програм та діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки Віталій Максименко заявив про неефективність заходів з фінансування виконання Державної цільової програми реалізації технічної політики в агропромисловому комплексі на період до 2015 року.

Прозвучали, зокрема, і деякі критичні зауваження стосовно діяльності Національної акціонерної компанії "Украгролізинг", яка є співвиконавцем лізингових програм в аграрному секторі України. При цьому були озвучені лише окремі цифри, вирвані із загального контексту діяльності Компанії. Знехтувано більшістю аргументів, які стосувалися обґрунтування незгоди "Украгролізингу" з положеннями проекту аудиторського звіту. Хоча листом Голови Держфінінспекції України П.П.Андрєєва від 09липня 2013 року  офіційно підтверджено, що Компанія "Украгролізинг" свої обґрунтування надсилала і вони Держфінінспекцією отримані та опрацьовані.

А загальна цифра нібито неефективно використаних 699 млн грн. державних коштів взагалі не знаходить ніякого документального  підтвердження і з точки зору професіоналів виглядає лише популістським, необгрунтованим викидом в інформаційний простір.

"Украгролізинг" принагідно інформує, що упродовж 2009-2013 років Державною фінансовою інспекцією та її регіональними органами проведено 2 планових контрольних заходи щодо фінансово-господарської діяльності ДПАТ "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг". Крім того, ще 2 позапланових контрольних заходи, а також перевірка Рахунковою палатою України. І за їх результатами суттєвих недоліків у роботі Компанії НЕ БУЛО ВИЯВЛЕНО.

Практично на кожну претензію нинішньої перевірки "Украгролізинг" відповів обґрунтованими фактами, що зафіксовано прикінцевими документами. Однак Держфінінспекцією аргументи практично були зігноровані.

Зокрема, йдеться про нібито спрямовані 130 млн грн. на закупівлю техніки  іноземного виробництва. На що "Украгролізинг" пояснив, що закуповує і закуповував за кошти державного бюджету для подальшої передачі у фінансовий лізинг техніку лише вітчизняного виробництва. І робив це у суворій відповідності до Переліку сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва, узгодженого відповідною конкурсною комісією Міністерства аграрної політики та продовольства.

При цьому Компанія самостійно не визначає питому вагу вузлів, агрегатів, деталей, комплектуючих у техніці та обладнанні, що поставляється, а закуповує таку техніку відповідно до зазначеного Переліку.

"Украгролізинг" від офіційного Переліку не відступав. Крім того, закуповує і передає селянам виключно техніку, яка користується широким  попитом у сільгосптоваровиробників, згідно їх безпосередніх замовлень.

Паном Максименком також закидається використання "Украгролізингом" коштів для забезпечення підприємств, які нібито не є сільгосптоваровиробниками. Хоча у згаданих підсумкових документах аудиту чітко і докладно роз’яснюється, що згадані клієнти Компанії – зокрема, компанія "ДПЗКУ-МТС" -  як і всі потенційні лізингоодержувачі, ще до укладання договору фінансового лізингу надали необхідні документи, згідно яких вони є суб’єктами підприємницької діяльності агропромислового комплексу (з наданням відповідних довідок, вказанням кодів ЄДРПУО). Не помітити комбайнів, автомобілів із логотипами "ДПЗКУ-МТС" останніми роками навіть звичайному мешканцю сільської місцевості просто неможливо. Натомість перевіряючі з Держфініспекції представляють це підприємство ледь не примарним.

У прес-релізі згадується закуплена упродовж 2010-2012 років, але нібито не передана аграріям у фінансовий лізинг сільгосптехніка на 151 млн грн. В той же час проігноровано детальні пояснення "Украгролізингу" про те, що відповідно до договору фінлізингу Сторони – Лізингоодержувач та Компанія – письмово, цінним листом повідомляють одна одну про зміни місцезнаходження. "Украгролізинг" постійно, згідно графіків перевіряє наявність і технічний стан лізингової техніки як силами працівників центрального  апарату, так і співробітників обласних філій. Конкретно роз’яснено ситуацію з усією номенклатурою вказаної у перевірці технікою та обладнанням.

На звинувачення у спрямуванні коштів не на виконання Програми, а на власні цілі Компанії "Украгролізинг" пояснив у хронологічному порядку усі поетапні перерахування, з яких слідує, що лізингові платежі, які повертаються  лізингоодержувачами за отриману у фінансовий лізинг техніку, придбану у 2010-2012 роках, залишаються у розпорядженні Компанії і використовуються відповідно до фінансових планів, затверджених відповідними рішеннями Уряду (від 11.08.2010 №1629-р, від 15.12.2010 №2227-р, від 28.12.2011 № 1359-р).

Про недостатність фінансування лізингової програми "Украгролізинг" постійно заявляє на усіх рівнях, обґрунтовуючи високу потребу аграріїв у лізинговій техніці. Адже "Украгролізинг" щорічно отримує від селян замовлення на сільгосптехніку та обладнання на понад 1 млрд грн.

Компанія відкрита для спілкування із засобами масової інформації. І не просто в режимі кабінетних розмов чи стихійних викидів "смаженого".

"Украгролізинг" ініціює прес-турдля знайомства із клієнтами і партнерами Компанії. Вислухаємо пропозиції журналістів щодо їх участі у поїздці, регіонів, які представники редакцій хотіли би відвідати. Компанія готова надати можливість прямого спілкування у конкретних господарствах (на власний вибір журналістів), де працює техніка, передана на умовах фінансового лізингу. Готові розглянути пропозиції щодо будь-яких регіонів, адже представництва "Украгролізингу" активно працюють в усіх областях України.

Таким чином у представників медіа буде пряма можливість порівняти голослівні заяви із реальностями буднів сільгосптоваровиробників, переважно – представників дрібного і середнього бізнесу, фермерами.

За підсумками такого прес-туру Компанія планує провести спільну прес-конференцію, куди будуть запрошені, зокрема, і представники перевіряючи органів. "Украгролізинг" готовий для відкритого повноцінного діалогу, який виключає будь-які кулуарні недомовленості та упередженість.

Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" й надалі аргументуватиме ефективність реалізації лізингових програм і буде відстоювати свою ділову репутацію згідно із чинним законодавством.

Прес-служба Національної акціонерної компанії "Украгролізинг"