Факт. Навести лад на набережній та у зелених зонах Дніпра: підсумки чергової сесії міської ради

20 жовтня у Дніпрі відбулася одинадцята сесія міськради. 

20 жовтня у Дніпрі відбулася одинадцята сесія міськради. Засідання минуло фактично без розбіжностей думок в основних блоках, адже фінансово-бюджетні питання, звіт про виконання бюджету, соціально-економічні програми, організаційно-кадрові ініціативи проголосували без дискусій.

«Серйозним було обговорення питань щодо зелених зон. Фракція «Пропозиція» поставила на голосування пропозицію надати протокольне доручення органам міської ради щодо перевірки зелених зон. Зокрема, об’єктів, що розташовані у прибережній зоні», – сказав секретар міської ради Олександр Санжара, коментуючи підсумки сесії.

За його словами, протягом 2005-2014 років було зведено чимало об’єктів у прибережній зоні. Це викликає невдоволення людей.

Тож під час сесії була підтримана ініціатива щодо перевірки зелених зон, а також законності отримання технічних умов та підключення збудованих там об’єктів до води і каналізації.

«Це означає, що ми проведемо величезну роботу зі звільнення зелених зон. Таке рішення підтримали всі депутати, крім двох фракцій, — «Слуга народу» і «Громадська сила»», – додав секретар міськради.

Ще одне рішення стосувалося житломасиву Перемога-6, де мешканці обурилися початком будівництва Всеукраїнського реабілітаційно-відновлювального спортивного центру. Депутати, крім двох фракцій, проголосували за заборону зведення та зобов’язали забудовника провести громадські слухання щодо місця розміщення планованого об’єкта.

Зі свого боку, виступаючи в сесійній залі, мер Дніпра Борис Філатов наголосив, що лад наводитимуть по всій території набережної – без винятків.

За зверненням фракції «Пропозиція» під час сесії 20 жовтня депутати міськради Дніпра проголосували за призупинення землевідведень, а також будь-якого нового будівництва в районі міської набережної. Мова йде про всі ділянки вздовж набережної річки Дніпро, каналу озера Московського і річки Самара. Крім того, прийняте рішення передбачає проведення перевірок і скасування технічних умов для закладів громадського харчування, які там знаходяться. Примітно, що в цю категорію потрапляють, в тому числі, ресторани «Барон Розгуляєво», «Ріо», «Міміно», до яких має відношення ряд місцевих депутатів.

Коментуючи прийняте рішення, мер Дніпра Борис Філатов, який також є одним з авторів ініціативи, назвав це політичним айкідо до тих, хто видає власні майнові претензії за інтереси територіальної громади.

«Ви повинні розуміти, що набережна - одна. І якщо ми будемо наводити порядок, то будемо робити це скрізь. Ви повинні замислюватися про наслідки. У мене немає на набережній майнових інтересів. А у вас вони є», - сказав Борис Філатов

Як відомо, раніше будівництво водноспортивної бази підготовки по водно-веслувальним видам спорту Всеукраїнського реабілітаційно-відновного спортивного центру на житловому масиві Перемога-6 викликало обурення мешканців прилеглих будинків. Люди зажадали припинити будівництво і провести громадські слухання.

«Багато хто вважає, що на місці майбутньої водноспортивній бази повинен вирости черговий ресторан, торговий центр або житловий комплекс. Чи можемо ми звинувачувати в цьому людей? Ні, тому що ми бачили багато прикладів того, коли будівництво об'єктів рекреації перетворювалося в комерційні об'єкти. Питання наведення порядку в цій сфері вже неможливо ігнорувати. Громада має право на доступ до водних ресурсів, збереження і розширення зелених зон», - йдеться у зверненні фракції «Пропозиція».

При цьому в ході нинішньої сесії критичні висловлювання деяких депутатів з цього приводу виглядали дещо недоречно. Адже 4 роки тому це рішення одноголосно прийняв депутатський корпус минулого скликання, багато з якого є депутатами і в поточній каденції.

В результаті мер Дніпра Борис Філатов і депутати від партії «Пропозиція» запропонували проект рішення щодо наведення порядку на всій міській набережній.

При цьому так звані опозиційні депутати, які мають відношення до забудови набережної і працюючим там кафе і ресторанах, не знайшли що заперечити і утрималися від голосування за це рішення.

У разі з будівництвом на Перемозі, якщо землекористувач НЕ проведе громадські слухання до 19 грудня цього року або жителі не підтримають цю ініціативу, договір оренди землі розірвуть.