Как продают лес во Львове

В редакцию пришло письмо от работников лесокомплекса «Брюховичи»

В редакцию пришло письмо от работников лесокомплекса «Брюховичи»

 «ОРЕНДА» ПО-ЛЬВІВСЬКИ  

«Відповідно до стратегії розвитку лісового господарства на 2007 рік і подальші роки, розробленої Держкомлісгоспом України у галузі лісового господарства, рекомендується провести відокремлення лісопромислової діяльності від лісового господарства. Своєрідно таке відокремлення проводиться у ДП «Львівське лісове господарство» Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, де директором є Дудич Р.І., а зокрема по лісокомплексу «Брюховичі» цього підприємства. Своїм наказом №88 від 25.06.07р. «Про призупинення роботи цехів по переробці деревини» директор лісгоспу змусив піти у профспілкову відпустку, аз1серпня 2007 року - у неоплачувану відпустку за свій рахунок робітників цеху переробки деревини, мотивуючи це тим, що виробництво нерентабельне.

Коли цех переробки деревини лісокомплексу «Брюховичі» у 2005 році отримував для переробки 2/3 об'єму круглого лісу пиловником III сорту, а решту техсировиною, він випускав продукції на 890.2 тис. гривень, відправляючи щомісячно чотири автомашини продукції на експорт, був рентабельним, його роботу згадували, як другий після ДП «Бродівський лісгосп» підрозділ у системі Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства (ЛОУЛМГ) за об'ємом випуску твердолистяних заготовок на експорт.

З 2006 року та протягом шести місяців 2007 року пиловник дуба та бука III сорту інтенсивно продається на експорт, незважаючи на те, що у промфінплануванні його закладено на власну переробку. Наш цех переробки деревини неритмічно (2-3 дні на місяць простою) забезпечується в основному техсировиною (наполовину дров'яною), що призводить до того, що випускається одна або дві автомашини на експорт, а затрати на стрічкові пили та матеріали зростають, тому що їх необхідно більше витрачати на 1 м заготовки з техсировини, при цьому кількість і сортність експортних заготовок падає у 2 рази. Таким чином, цех переробки доводиться до нерентабельного.

А далі ще цікавіше. Директор ДП «Львівський лісгосп» п.Дудич Р.І., не оголошуючи оренди майна цеху колективу цеху переробки, намагається його передати чи продати зацікавленим особам.

Тільки після звернення колекиву цеху у Держкомлісгосп України працівникам було пояснено, що першочергове право на оренду цеху переробки деревини має його колектив. Були проведені профспілкові збори колективу цеху, де одноголосно було прийнято рішення створити колективне підприємство, про що подано заяву та виписку з протоколу зборів.

Директор ДП «Львівський лісгосп» п. Дудич Р.І. організовує «незалежну» оцінку майна цеху (хоча така вже існувала, але для зацікавлених осіб), у котрій на деяких позиціях навмисно завищуються ціни.

Дивною виглядає оцінка старих, зношених рейок колії, по котрій подається ліс у цех, у 20 тис. гривень та 1 тонної кранбалки у ЗО тис. гривень, а рівно з тим відомо, що директор Дудич Р.І. оцінив у 12 тис. гривень садибу лісового кордону «Пирогівка» площею понад 0.5 га, що знаходиться практично у Сихівському районі м.Львова в кінці вулиці Пасічної, край лісу, у гарному місці і коштує за сьогоднішніми цінами як мінімум 1млн. гривень, і приватизував цех кордон разом зі землею по сфальсифікованому рішенні профкому лісгоспу та будує там собі «палацик», хоча за 7 років роботи на посаді директора ДП «Львівський лісгосп» за державні кошти одержав квартиру у тому ж таки Сихівському районі м.Львова.

Інший епізод діяльності директора Дудича Р.І.. У 2000 році він перерахував 26375 грн. за прохідну КТП кабельного типу та 5833 грн. за трансформатор, котрі мали бути встановлені на лісокомплексі «Брюховичі» і котрих немає до цього часу.

Вважаємо, такий керівник державного майна, як директор ДП «Львівський лісгосп» п.Дудич Р.І., не може проводити чесної та прозорої оренди майна підприємства і взагалі відповідати за державне майно.

На сьогоднішній день працівники цеху переробки деревини лісокомплексу «Брюховичі» четвертий місяць сидять без роботи, їм пропонується оплата у 440 грн. за місяць, котру невідомо коли буде проведено. А в цей час інтенсивно відправляється круглий ліс у вигляді пиловника III сорту та техсировини на експорт, хоча результати загального аукціону по продажу необробленої деревини заготівлі четвертого кварталу 2007 року по Львівському ОУЛГ показали, що ціни пиловника дуба у деяких позиціях вищі, ніж експортні.

Напевно, як ніколи на Україні назріло питання про припинення експорту круглого лісу, що дало б можливість залучити іноземні інвестиції у переробку деревини в нашій країні, що створило б додаткові робочі місця і стримало частину українців, котрі їдуть на заробітки за кордон та пом'якшило безробіття в країні. Питання відокремлення переробки деревини від лісового господарства, напевно, ще передчасне, тому що не створено прозорих і чесних правил його проведення.

Є хороші приклади успішної роботи у комплексі лісового господарства та лісової промисловості на Львівщині, це зокрема ДП «Бродівський лісгосп», ДП «Радехівський лісгосп», де директори цих підприємств справжні господарі та патріоти своєї галузі, піклуються про державу, її економічний розвиток та своїх людей.

На превеликий жаль, у ДП «Львівський лісгосп» такого нема, і ми, працівники лісокомплексу «Брюховичі», звертаємося через газету з проханням роз’яснити нам, чи можливо у наш час чотири місяці не працювати, чи справедливою буде компенсація у 440 гривень на місяць за вимушений простій, і чи нормальний стан речей на нашому підприємстві, рівно ж просимо компетентні органи дати оцінку роботи директора ДП «Львівський лісгосп» п.Дудича Р.І.».

 Писарев Петро Григорович, начальник лісокомплексу «Брюховичи»

Попелишин Юрій Іванович, ст. майстер цеху переробки деревини лісокомплексу «Брюховичі»

Гоштанар Михайло Михайлович, бригадир цеху переробки деревини лісокомплексу «Брюховичі»

Кравець Богдан Данилович, оператор стрічкопильної рами лісокомплексу «Брюховичі»

ДП «Львівське лісове господарство» Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного комітету по лісовому господарству України