«Циганський барон» в Черкасах

Міжнародний театральний проект.

ТВОРЧИЙ СКЛАД ПРОЕКТУ

Постановочна група:

Виконавці ролей:

 

ПІТЕР КОКС / Pieter Сox  (Нідерланди)

МУЗИЧНИЙ КЕРІВНИК та ГОЛОВНИЙ ДИРИГЕНТ

Вивчав теорію музики і хормейстерство в Брабантській консерваторії в Тільбурзі. Своє навчання він продовжив в Брюссельській Консерваторії у Рональда Цольмана і в 1988 отримав відзнаку за навчання. Брав участь у майстер-класах в Нідерландах, Ізраїлі та Англії, у Лукаса Віза, Жана Фурне, Михайла Табачника і Ноама Шеріфа.

Дебютував в 1987 на професійній сцені під час Дартінгського фестивалю в Англії. Диригував студентським оркестром у Брабантській консерваторії, симфонічним оркестром Брюссельської консерваторїї, Національним Бельгійським оркестром, Брабантським камерним оркестром, Варегемським камерним оркестром та іншими. У Тільбургському оркестрі, заснованому в 90-тих роках, він виконує симфонічні твори Баха, Генделя, Моцарта, Гайдна, Мендельсона, Дворжака, а також сучасних композиторів – Бріттена, Раміреса і Бернстайна.

В 1997 Коксу запропонували місце диригента в Брабантській консерваторії.

Пітер Кокс зробив великий внесок у розвиток музичного театру і став відомим театральним диригентом. Він диригував оперетковими виставами Кальмана, Штрауса, Оффенбаха в Амстердамі.

В 2000 році Пітер Кокс створив з тенором Реіном Кольпа і імпресаріо Жаком Зенфом Нову нідерландську оперету.

В 2006/2007 роках підготував першу постановку оперети «Паризьке життя», яка була представлена в Нідерландах і Бельгії, у ній були задіяні Ернст Данель Смід, Рейн Копла, Дік Коен, Ант’є Монтейро, Лаура Власблом і актриса Труді Лабій. В 2008/2009 роках – «Веселу вдову»

Пітера Кокса надихають романтичний та імпресіоністський жанри. В Коксі цінують не тільки якості диригента, але й педагога. В його репертуарі є багато симфонічної музики, а також музики для театру усіх жанрів. Він працював з артистами: Гуус Мееувіс, Бас Гроненберг, Бен Крамер, Хек Поорт, Ельс Бонгерс і Мануела Кемп, а в класичних оперних постановках – з великими вокалістами: Теа ван дер Путтен, Чарльз Хенс, Хек Сміт, а також з всесвітньовідомим тенором з Віденської державної опери Арнольдом Бецуйеном.


МАРK КРОН / Marc Krone (Нідерланди)

РЕЖИСЕР-ПОСТАНОВНИК

Актор, режисер, музикант

Починав творчу біографію актором у Нью-Йоркській школі Стелли Адлер. Тоді ж, в Америці, йому довелося грати у багатьох виставах за п’єсами класичного репертуару:  Шекспіра, Мольєра і Теннессі Уїл’ямса.

Після повернення в Нідерланди він працював актором в театрах і зіграв більш ніж у 30 виставах. Зіграв багато великих і малих ролей в телесеріалах, мав сольні виступи і співав в оперних виставах. В середині 90-х років він брав участь у виставах «Титанік», «Компані», «Три мушкетери» та інших.

Деякий час Марк Крон працював в Тільбурзькій консерваторії педагогом з майстерності актора майбутніх співаків опери і оперети. Й зараз він співпрацює з багатьма молодими талантами, такими як  Йомен Оттен, Еві Де Жан і Ельське Ролема.

Як режисер, Марк Крон працює для театру, кабаре, опери і телебачення.

В його портфелі постановки опер «Кармен», «Церус, Вакхус і Вену» під час Голландського фестивалю.

На постійні основі він працює в Брабантському оркестрі, Амстердамському мистецькому фестивалі і в «Камерата Траєстіна».  


НГУЕН ПІОН ТАО / NGUYEN PHUON THAO (Бельгія, В’єтнам)

ХОРЕОГРАФ, ТАНЦЮРИСТКА

Народилася в 1976 році, в Туй Хоа у В'єтнамі. Навчалася танцювати в Академії Танцю в Амстердамі і в американській Школі Алвін Айлей в Нью-Йорку. Як танцівниця, працювала з JazzScool і «Данс компані» Амстердама. За контрактом працювала з хореографами: Реда (Німеччина), Ренді Вліге (Бельгія), Рей Тадіо (США) і Гвідо Вервер (Нідерланди).

Крім того, Нгуен Тао викладає майстерність танцю в Академії Танцю в Амстердамі і Роттердамі.


КАРЕЛ ШПАНХАК / Karel Spanhak (Німеччина, Нідерланди)

Сценограф 

Карел Шпанхак навчався в Художній Академії в Амстердамі та Ешеде. Ще у студентські роки працював по запрошенню Голландського Фестивалю та Нідерландського Театру Танцю. Був сценографом та художником з костюмів у театрах Вільгельмсгафену та Баден-Бадену, і також художником-потановником у театрах Трієру, Сант Галену і Фрайбургу.

З 2002 – запрошений сценограф в Державному театрі Заарбрюкена і Вісбадена, та у театрах Білефельду, Оснабрюку, Мюнстеру і Роттердаму.

У 2004 одержує Перше місце в категорії "сценографія" за версією Нордрейнвестфальського журналу "Theater Pur".

Співпрацює з режисерами Кароліною Грубер, Стефаном Губером, Андреасом Бестером, Аннет Лайстеншнайдер, Річардом Верлоком, Франком Матусом, Франком Готтшалком, Мартіном Дрісеном, Олександром Вармбруном, Кшиштофом Зануссі.

У серпні-вересні 2009 року Карл Шпанхак створив сценографію вистави «Дон Жуан» за оперю Моцарта для «Нової одеської опери».


МАРРІТ ван дер БЮРГТ / Marrit van der Burgt

ХУДОЖНИЦЯ З КОСТЮМІВ

Навчалась в Академії мистецтв в Амстердамі на факультетах Моди та Монументального текстильного мистецтва.

Працює художником з костюмів з 1980 року.

З 1986 по 2001 вона очолювала відділ костюму і дизайну в Національному театрі Голландії.

З моменту її першого ескізу і до сьогодні вона створила костюми для 60 постановок.

Значну частину в роботі Марріт займають постановки в драматичних театрах, але в останні роки, вона також працює над операми, мюзиклами, фільмами та інсталяціями в Голландії і Європі.

Марріт ван дер Бюргт  створила костюми для великої музичної вистави DE JANTJES, для оперних постановок «Così fan tutte», «La Gazetta», «La scala di seta», «Русалка» та інших.

Вона була одним з художників та розробила частину костюмів фільму Пітера Грінуея «Чемодани Люпера».

Вона була художницею з костюмів на відкритому показі GOLD у Франкфуртському державному театрі, організованому Саскьєю Бодеке за сценарієм Пітера Грінуея.

Марріт ван дер Бюргт працювала також для різних вистав та показів у Франції та Італії.

Вона розробила костюми для великої інсталяції ДІТИ УРАНУ Саскьї Бодеке в Генуї і Неаполі для Фестивалю «della Scienza».

У 2007  Марріт стала автором костюмів для кінофільму NIGHTWATCHING (Нічна варта) Грінуея. (Нагорода за найкращий проект і номінація за найкращий дизайн костюмів «Polish film awards»).

Для World EXPO 2008 в Сарагосі був створений проект ВLUE PLANET (ГОЛУБА ПЛАНЕТА) з костюмами від Марріт ван дер Бюргт, який було названо кращою продукцією EXPO.

Її характерною рисою є те, що вона любить працювати з незвичайними матеріалами, і використовувати прекрасні кольори, що постають в крайніх або дуже витончених формах. Сила її таланту в блискавичній імпровізації та в близькій співпраці з режисером.

Марріт ван дер Бюргт була художницею з костюмів в постановці «Дон Жуана» Моцарта в «Новій одеській опері» у вересні 2009 року.


БЕРТ ШІМХОФФЕР / Bert Simhoffer (Нідерланди)

ВИКОНАВЕЦЬ РОЛІ ЗУПАНА

Теноральний баритон Берт Шімхоффер навчався у вищій школі і школі права, потім в музикальному ліцеї і в Консерваторії Амстердама.

З 1980 по 1984 Берт Шімхоффер навчався у легендарного Кобі Рінерстма та профессора Кноля у Зальцбурзі (Австрія). З 1989 Берт знайшов ідеального наставника у особі оперної діви Крістіни Дойтком. КВж в якості соліста Берт Шімхоффер пропрацював 7 років в Нідерландській опері.

У 1985 році, в результаті численних виступів по радіо він виграв Перший приз у конкурсі  NCRV.

Берт Шімхоффер сьогодні – один з найпопулярніших акторів-коміків у Нідерландах, затребуваний телебаченням, театром, мюзиклами та багатьма міжнародними проектами.


АНДРЕАС ШАГЕРЛ / Andreas Schagerl (Австрія)

ВИКОНАВЕЦЬ РОЛІ БАРІНКАЯ

Народився в 1971 в Австрії.

Навчався у професора Вальтера Мооре в Університеті Музики у Відні та завершив навчання з Джеймсом Кінгом і Томом Попеску.

В 1998 одержав Спеціальний Приз Жюрі на 5-му міжнародному музичному віденському конкурсі, в наступному році – медаль фонду "Дан-Фредерік Переноуд" в Нойшателі у Швейцарії і дебютував як Ферандо в "Così fan tutte " Моцарта на Фестивалі Моцарта в Шонбруні.

У 2000 зіграв роль Оттокара в "Циганському бароні" Штрауса в «Seefestspiele» в Морбіші.

В тому ж році він одержав Приз критики і Приз міста Констанца в Міжнародному конкурсі тенорів у Лугої (Румунія). Там він з'явився в численних ролях, між іншими в ролі Адама і Станіслауса у «Продавці птахів» Карла Целлера, Жаквіно у "Фіделіо" Бетховена, Барона Кронталя в "Бракон’єрі" Альберта Лортцінга, а також в ролі Карамелло у "Ночі у Венеції" Йоганна Штрауса. Він співав цю роль також 2004 року в Театрі Hof і в Байройтському оперному домі. Дебютував в Кельнській опері в ролі Мольфельса у виставі "Жарт, сатира, іронія і глибше значення" Детлева Гланерта і в 2004/05 був запрошений до Королівської опери Канади на постанову "Чарівної флейти" в ролі Таміно, за виконання якої був нагороджений Канадською трансляційною корпорацією званням "Артист місяця".

У 2006 Андреас Шагерл з'явився, в ролі графа Цедлау в опереті "Віденська кров" Йоганна Штрауса, з постановою якої об’їздив більше 30 сцен у Нідерландах, Бельгії і Німеччини.

Згодом виконував партію Альфреда в "Кажані" Йоганна Штрауса у Бад Райхенхалі і графа Тасіло "Графині Маріза" Кальмана в Літній Кобургській опереті.

Брав участь у концертах: в Залі Ференца Ліста в Будапешті – з угорською прем'єрою «Книжки за сімома печатками» Шмідта; в Зальцбурзі – з «9-тою симфонією» Людвіга ван Бетховена (під керівництвом Густава Куна).

Влітку 2009 знову вийшов на сцену в ролі графа Зедлау у "Віденській крові" в літній опереті Кобурга. Виконав партію Борса в "Ріголетто" Джузеппе Верді на фестивалі опери Святої Маргарети; і дебютував на Тірольському фестивалі в ролі Давида в «Нюрнберзькому мейстерзінгері» Ріхарда Вагнера під керівництвом Густава Куна.


КРІСТІНА ХОСРОВІ / Christina Khosrowi (Німеччина)

ВИКОНАВИЦЯ РОЛІ САФФІ 

Крістіна Хосрові (меццо-сопрано) навчалася в 2001 у профессора Хайдрун Франц-Феттера в інституті музики "Ганнса Айслера" і отримала там диплом в лютому 2008. Також з 2001 вона навчалася в класі співів Вольфрама Ригера, нею опікувався Ірвін Геідж.

Її оперний дебют відбувся в травні 2006 в державній опері Унтер ден Лінден в Берліні в ролі Флори в „Травіаті“ Джузеппе Верді разом з Христиною Шефер.

З того часу вона виступає в численних операх: барабанщик в „Імператорі Атлантиди“ Віктора Улльманна; композитор в „Аріадні на Наксосі“ Рихарда Штрауса; Амастре в „Ксерксі“ Георга Фрідріха Генделя; Друга і Третя дама в "Чарівній флейті" Вольфганга Амадея Моцарта.

Гастролі привели Крістіну Хосрові до державного театру Брауншвейг, Кельнської опери, Бранденбургського театру, Бременського театру, Берлінського концертного залу. Вона співпрацювала з визначними диригентами: Густав Кун, Маркус Штенц, Михаэль Зандерлінг, Паоло Аррівабені, Александр Джоель та Енріко Деламбой.

Навесні 2009 вона співала поруч з Эдітою Груберовою на галаконцерті в кельнській опері під керівництвом Ральфа Вайкерта, а влітку – дебютувала в ролі Магдалени в «Нюрнберзькому мейстензінгері» Ріхарда Вагнера в Тіролі, а також в ролі Маддалени в «Ріголетто» Джузеппе Верді. 


ДІТЕР ГОФФІНГ / Dieter Goffing (Німеччина)

ВИКОНАВЕЦЬ РОЛІ ОМОНАЯ

Дитер Гоффинг живе як вільний співак в Детмольді. Він родом з Заарланду. Після отримання атестату зрілості, він навчався музикознавству і грі на фортепіано в Консерваторії Заарбрюкена. Додатково він займався співами у Філіппа Хуттенлохера і Зігмунда Німсгерна. В Консерваторії Пітера Корнеліуса у Майнці він продовжив здобувати освіту у Яна Тамару. У Детмольді Дітер Гоффінг став учнем професора Хельмута Кречмара. Постійні запрошення привели його в театри в Детмольді і Плауене / Цвікау. Гастролюючи він співав в міських театрах в Ульмі, Магдебурзі, Дармштадті і Берліні. Володіє широким репертуаром оперних ролей, таких як Папагено ("Чарівна флейта"), граф ("Весілля Фігаро"), Гульельмо ("Cosi fan tutte"), граф ("Бракон’єр"). В оперетті співає також доктора Фалке ("Кажан"), Мірко Цеті ("Весела вдова") і в мюзиклах до його репертуару належать Энтоні Хоп ("Sweeney Todd"), шериф Ед Еарль ("Найкраший маленький публічний дім" Карола Хола).


РІТА-ЛЮЦІЯ ШНАЙДЕР / Rita-Lucia Schneider (Австрія)

Виконавиця ролі Чіпри

Ріта-Люція Шнайдер народилася у Відні, де вона навчалася балету протягом семи років у відділенні Королівської Британської Школи Танцю. В 1985 почала відвідувати уроки співу Гани Янку, пізніше вчилася у Вальтера Беррі і Петри Чібо. Вона дебютувала як солістка в головній ролі "Ловець щурів", в мюзиклі австрійського композитора Мартіна Геналя.

Ріта-Люція Шнайдер в статусі запрошеної солістки співала декілька сезонів у Віденській народній опері, спочатку в ролі Аніти, а згодом – в ролях Маддалени ("Ріголетто"), Маргарити ("Фауст") і в ролі циганки Чіпри в "Циганському бароні" Йоганна Штрауса.

В 2003/04 вона стала членом ансамблю Едуард-фон-Винтерсштайн-театру в Анаберзі, де вона створила ролі Княгині Орловської ("Кажан"), Зібель ("Маргарета"),  брала участь у виставі "Скрипаль на Даху".

В 2005 в Державній Гданській Опері вона успішно дебютувала в ролі Октавіана ("Кавалер троянд") і відправилася з цією виставою в турне по Австрії, Німеччині, Франції і Швейцарії. Пізніше вона виконувала партію Княгині Орловської в Ганновері.

В 2008 вона повернулася до ролі Октавіана під час туру по Іспанії, після чого дебютувала в Словенському Національному Театрі Марі Бор в ролі Дорабели (під керівництвом Гая Юстена) і Кармен (під керівництвом Алессіо Піцеха).

2009 вона співала Ореста ("Прекрасна Єлена" Оффенбаха), під час туру по Німеччині і Дону Ельвіру ("Дон Жуан" Моцарта) під час турне Японією.

В ролі концертної співачки, Ріта-Люція Шнайдер часто виступає в Європі. Вона співала з Ерцбіргським Симфонічним Оркестром,  Модглінгським Симфонічним Оркестром та ін.

В липні 2005 вона дала свій перший сольний концерт у Нью-Йорку під час Австрійського Культурного Форуму.


СВЕА ЙОНСЕН / Svea Johnsen (Австрія)

ВИКОНАВИЦЯ ПАРТІЇ АРСЕНИ

Навчалася співам в Любеку, Мюнхені і Відні у Сена Юрінака.

Вже студенткою виконала роль Лізи («Графиня Маріца») у Любекській літній опереті, а також роль Арсени в "Циганському бароні" Штрауса.

Вона швидко стала популярною як виконавиця ролей в оперетах. Після її виступів в Кельнській оперній студії, почала виступати в Дрезденській Державній Опереті, де виконувала численні партії.

В 2006 вона дебютувала в ролі Ольги в "Маленькому сажотрусі" в Берлінській Комічній Опері.

Свеа Йонсен профілювала останнім часом також в ліричних партіях сопрано, в ролі Гретель в "Ганзель і Гретель" Хумпердінка.

СТАН ЛАМБРЕГТС / Stan Lambregts (Нідерланди)

ВИКОНАВЕЦЬ РОЛІ КАРНЕРО (тенор)

 На фото зліва направо: Stan Lambregts (tenor) Joost Manders (tenor) Rosemarie Seuntiëns (pianiste)


 

ДАНІЕЛЛА БЮЙК / Danielle Buijck  (Нідерланди)

ВИКОНАВИЦЯ ПАРТІЇ МІРАБЕЛЛИ (сопрано) 

Даніела Бюйк (ліворуч) і Кателяй ван Дон Ген

 





11 грудня 2009 року

м. Черкаси

ПРЕС-РЕЛІЗ

Шановні представники ЗМІ, критики та поціновувачі театрального мистецтва ! 

23 грудня 2009 року за підтримки черкаської мерії відбудеться сенсаційна подія в театральному та мистецькому житті України. Вперше на сцені Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театрі ім. Т.Г. Шевченка відбудеться Міжнародна прем’єра комічної опери Йоганна Штрауса «Циганський барон».

 

Вистава є сенсаційною подією, адже саме на черкаський сцені, тільки один раз в Україні, вона буде показана мовою оригіналу (німецькою). У постановці задіяний унікальний, спеціально створений для «Циганського барону», творчий колектив з представників різних країн (Нідерландів, Німеччини, Австрії, Бельгії та України). Виконавців для опери обирали на спеціальному кастингу у Амстердамі. Усі іноземні виконавці — це найкращі голоси своїх країн і світу загалом.  

Виконавці епізодичних ролей та хористи – актори Черкаського музично-драматичного театру, солісти Черкаської обласної філармонії. Також бере участь балет та оркестр театру, доповнений музикантами з Одеси, Черкас, Ялти.

Прем’єра, яка відбудеться 23 грудня, буде благодійною. Кошти, отримані від реалізації квитків, спрямують на придбання обладнання для черкаської міської дитячої стоматологічної поліклініки.

Українська версія опери, авторські права на яку залишаться у черкаського драматичного театру, буде представлена 27 березня 2010 року, у Міжнародний день театру.

 Творчий колектив: Пітер Кокс (Нідерланди)  – музичний керівник, головний диригент; Олена Бєлкіна – диригент, хормейстер, завідувачка музичною частиною Черкаського академічного українського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка; Марк Крон (Нідерланди) – режисер-постановник; Тао Нгуен (Бельгія-В’єтнам) – балетмейстер; Карел Шпанхак (Німеччина) – сценограф; Душан Локі Марковіч (Німеччина) – художник зі світла; Марріт ван дер Бюргт (Нідерланди) – художниця з костюмів;

Головні ролі виконують: Андреас Шагерл; Крістіна Хосрові, Маарті Раммерлоо; Дітер Гоффінг; Хубертус Cімхоффер; Свеа Йонсен; Ріта Люція Снайдер; Стан Ламбрегтс; Даніелла Бюйк; Рік ван де Рійдт.

Дата проведення: 23 грудня 2009 року.

Місце проведення: Черкаси, Черкаський академічний обласний музично-драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка.

Час проведення: 19-00.

 

Інформацію щодо перебігу подій Міжнародного театрального проекту

«Циганський барон» у Черкасах» ви можете одержати через наступні канали:

Сторінка проекту в Інтернеті –  http://cherkassybaron.livejournal.com/

Прес-секретар проекту – Євгенія Федоряка, тел. 067-392-61-67, (0472) 45-80-50

ФАКТ