23 травня
Завантажити ще

Сім основних змін Закону про мобілізацію, який запрацює з 18 травня

Сім основних змін Закону про мобілізацію, який запрацює з 18 травня
Фото: armyinform.com.ua

Цього тижня набуває чинності Закон про нові правила мобілізації  та військового обліку. Відлік його дії починається з 18 травня. Які новації і зміни чекають на військовозобов’язаних - у матеріалі Коротко про.

1. Необхідно мати при собі військово-обліковий документ

Стаття 22 закону зобов’язує на час проведення мобілізації всіх чоловіків віком від 18 до 60 років мати при собі військово-обліковий документ. Навіть якщо особа визнана "непридатною з виключенням з військового обліку". Йдеться про приписне посвідчення,  військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Право перевіряти такі документи надано працівникам ТЦК та СП, поліцейським, прикордонникам (у прикордонній смузі або на пунктах пропуску).

Перевіряти дійсність документа будуть через програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, що має назву “Оберіг”.

У разі відсутності документа громадянина зможуть доставити до ТЦК та СП для уточнення облікових даних або постановки на військовий облік.

2. Оновлення облікових даних

Протягом 60 календарних днів – до 16 липня - всі чоловіки військовозобов’язаного віку, а також жінки медичних спеціальностей, які стоять на обліку, повинні оновити свої військово-облікові дані. Виключення становлять ті, хто має у документі позначку “непридатний з виключенням з військового обліку” і ті, хто вже оновив інформацію у період з 4 квітня до 18 травня.

- Це пов’язано, зокрема, з тим, що 4 квітня набув сили закон про цифровізацію військового обліку, який передбачає внесення до “Оберегу” більшого обсягу інформації, ніж було до цього, - пояснює юрист Ганна Стернова. – Треба надати номер мобільного телефона, електронну пошту, підтвердити адресу проживання, повідомити про володіння іноземними мовами, перетинання кордону, наявність водійських прав або права на керування повітряними чи водними суднами.

Разом з оновленням даних громадяни можуть отримати направлення на ВЛК, якщо мають статус “обмежено придатний”, якщо була надана відстрочка з повторним переоглядом або якщо не проходили комісію. Тим, хто має відмітку “придатний”, не потрібно буде заново проходити ВЛК.

З 18 травня закон дозволяє оновити облікові дані у центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) або через електронний кабінет призовника.

3. Електронний кабінет військовозобов’язаного

Він теж має запрацювати з 18 травня. Принаймні, так говорить заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко. Створити свій кабінет можна буде через мобільний застосунок, доступний для завантаження на смартфонах в App Store та Google Play Market. Це не обов’язок, а добровільне рішення, в Міноборони називають його зручним.

Створивши кабінет, військовозобов’язаний отримує доступ до своїх даних у системі “Оберіг” і може оновити їх в період з 18 травня до 16 липня без візиту до ТЦК. В ефірі “Радіо Свобода” Катерина Черногоренко сказала, що до кабінету достатньо внести номер телефона, електронну пошту та фактичну адресу проживання. Надалі, якщо буде потреба, представники ТЦК самі зв’яжуться з власником електронної картки.

Повістки і виклики до ТЦК та СП в електронний кабінет не надсилатимуть.

4. Облік за кордоном

Обов’язок оновити свої військово-облікові дані стосується також і чоловіків у віці 18 – 60 років, які перебувають за кордоном. Без цього вони не зможуть скористатися консульськими послугами або отримають такі послуги одночасно з оновленням інформації.

Закон дозволяє оновити дані, не повертаючись до України – через електронний кабінет військовозобов’язаного, телефоном або поштою. Юристи радять надіслати до ТЦК та СП цінного листа, в якому вказати інформацію, зазначену в п. 4 ст. 6 закону про електронний реєстр.

Знятих з військового обліку у зв’язку з виїздом за кордон закон зобов’язує поновитися, однак поки така дія чинна тільки на території України. Кабмін повинен розробити порядок для емігрантів.

5. Нові правила вручення викликів і штрафи

У період з 18 травня до 16 липня мають набути чинності нові розміри штрафів за порушення правил мобілізації та військового обліку: від 17 000 до 25 000 гривень. Такий законопроєкт депутати ухвалили 9 травня. Новий порядок передбачає, що ТЦК зможе винести постанову про накладення штрафу без складання протоколу, тобто заочно -  без присутності порушника. Таким чином, санкція поширюється і на тих, хто переховується від оновлення даних і повісток в Україні, і на тих, хто за кордоном. Але за однієї умови: у ТЦК має бути документ, що підтверджує отримання виклику. З 18 травня така процедура також може відбуватися заочно.

У разі неявки особи за викликом до ТЦК його керівник має право звернутися до поліції щодо адміністративного затримання та доставлення громадянина в терцентр. Якщо розшукати порушника не вдалося, на його адресу надсилається рекомендований лист про вимогу виконати обов’язок. Якщо лист не отриманий адресатом, пошта ставить відмітку про неможливість вручення. І увага - з цієї дати виклик вважається отриманим, після цього можна заочно накладати штраф або ініціювати заходи впливу.

6. Заходи впливу

Набувши чинності, закон наділить керівників ТЦК та СП повноваженнями клопотатися перед судом про тимчасове обмеження порушника в праві керувати транспортним засобом. Обмеження буде діяти, доки не буде виконана вимога.

- Однак є два випадки, коли такий захід впливу не може бути застосований, - зазначає юрист Ганна Стернова. – Перший – це коли обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування. Наприклад, чоловік працює таксистом і платить з того податки. Другий – коли на утриманні військовозобов’язаного перебувають особи з інвалідністю I чи II групи або дитина з інвалідністю.

7. Хто втратить відстрочку

З 18 травня починають діяти певні зміни в правилах відстрочки від мобілізації. Право на неї втратять:

  • студенти, які здобувають другу освіту, що не вища рівнем за першу. Наприклад, власник диплому бакалавра знову вчиться на бакалавра;
  • педагоги коледжів, вишів та шкіл, які працюють на одному місці менше, як на 0,75 ставки;
  • батьки трьох і більше дітей, які мають заборгованість зі сплати аліментів більше як за три місяці;
  • чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років, а мати дитини не позбавлена батьківських прав, не померла, не має статусу зниклої безвісти або безвісно відсутньої, не знаходиться у місцях позбавлення волі;
  • чоловіки, які мають тестя чи тещу з І чи ІІ групою інвалідності, однак у них є син чи донька, які не є військовозобов’язаними;
  • чоловіки, чия дружина має ІІІ групу інвалідності.

- При цьому закон передбачає, що відстрочка може бути надана, коли дружина з ІІІ групою інвалідності потребує постійного стороннього догляду. Це має засвідчити висновок лікарсько-консультативної комісії, - каже Ганна Стернова. – Такий висновок також стане підставою для відстрочки, якщо близький родич має важку хворобу, але інвалідність йому не встановлена.

Відстрочка знімається з працівників підприємств, установ та організацій Міністерства оборони. Вони підлягатимуть правилам бронювання.