Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ЧС-2022: Загадковий Марокко, Роналду на лаві та битва Мбаппе з Кейном

ЧС-2022: Загадковий Марокко, Роналду на лаві та битва Мбаппе з Кейном
Фото: en.psg.fr

10 грудня визначаться ще дві пари півфіналістів Чемпіонату світу з футболу у Катарі. Станеться це у протистояннях Марокко-Португалія та Англія-Франція. Марокканці зіграють із португальцями о 17:00. А англійці з французами о 21:00 за київським часом.

Ще одна сенсація від африканців?

Гра збірних Марокко та Португалії на перший погляд геть-чисто позбавлена інтриги. Португальці у 1/8 знищили Швейцарію з рахунком 6:1. А марокканці ледь протиснулися в черговий етап, вигравши в іспанців у серії пенальті. Але цікаво тут те, що якщо для Марокко така перемога була все-таки досить характерною для цієї команди – це не було чимось надзвичайним. То понад результативна гра Португалії в атаці – це результат фантастичний. На прагматичну команду Фернанду Сантуш це зовсім не схоже.

«Атлаські леви» у цьому протистоянні мають статус впевненого андердогу. І є два моменти, які можуть максимально ускладнити їхнє становище – поки що під питанням участь у матчі Агерда та головної зірки команди Ашрафа Хакімі. У португальців все добре - всі здорові, ніхто не дискваліфікований.

У португальців занадто багато розмов навколо Кріштіану. Після того як Гонсало Рамуш забив швейцарцям 3 голи і віддав 1 результативний пас, очевидно, що саме він займе місце в старті. Чи залишить Сантуш на лаві запасних Рафу Леао? Навряд чи. Тому швидше за все Роналду почне другу гру рядом на лаві запасних, але точно отримає свій шанс хвилині на 70-й, причому незалежно від рахунку. Сантуш дає йому грати, щоб зберігати у команді баланс. Чи всі ці проблеми Роналду впливають на справи у збірній? Схоже, що ні. Здається, Кріштіану довіряє Сантушу, а тому не наражає його авторитет на сумнів. Та й капітан португальців давно добре знає цього тренера – багато в чому завдяки його роботі Роналду може вихвалятися золотом Чемпіонату Європи.

Яким буде цей матч? Напевно, прагматичним, з мінімумом моментів і максимальною обережністю обох команд. Розраховувати на погром від португальців, мабуть, не варто. Чи під силу марокканцям створити сенсацію? Однозначно так. Списувати з рахунків їх точно не варто.

«Три лева» проти «гальських півнів»

Найімовірніше, якби не масові травми гравців у збірній Франції, то це протистояння було б дещо іншим. З Канте, Погба, Бензема та Нкунку шанси французів були б значно вищими. А так англійцям доля подарувала певну кількість шансів, але ними ще треба скористатися.

У чому полягають слабкі місця французів? Насамперед у півзахисті. Через травму Нголо Канте середня лінія французької збірної виглядає недостатньо сильною з погляду оборони. Трійця Чуамені-Рабьо - Грізманн - це не найкраще поєднання гравців для гри з таким грізним суперником. На цьому ЧС у збірної Франції ще жодного разу не виникало особливих проблем, але сумніватися в тому, що вони з'являться в цьому матчі, не варто і будуть вони саме в середній лінії.

Головний гравець – Антуан Грізманн. Саме на нього покладено функцію загострення дій команди за рахунок передач. Навіть суто статистично, Гризманн на цьому Мундіалі явний лідер за показником «хА» - співвідношення результативних до очікуваних результативних передач.

В атаці у французів грає найефективніший атакуючий футболіст ЧС – Кіліан Мбаппе, у якого вже 5 забитих голів за очікуваних («xG» -2,7). Це говорить про те, що Кіліан забиває навіть більше, ніж повинен теоретично, роблячи це не з очевидних моментів для взяття воріт. Мбаппе має неймовірну швидкість, що в такому протистоянні буде важливим козирем. Англійській обороні буде важко за ним встигати.

Слабке місце збірної Англії? Оборона. Саме її критикують найбільше, часто говорячи про те, що цій Англії краще грати постійно в атаку, тому що на оборону розраховувати не варто, вона не надійна. Насамперед – через Харрі Магуаера. Захисник «Манчестер Юнайтед» здатний помилятися навіть щодо безпечних ситуаціях. А тут на нього давитимуть Мбаппе, Жиру та Дембеле. Йому буде неймовірно складно відіграти без помилок. Але рішення брати саме Магуаера – це справа рук Гарета Саутгейта, який йому відчайдушно довіряє. Навіть не викликав до збірної лідера «Мілана» та одного з найкращих захисників Європи Фікайо Томорі. Зрозуміти логіку цього рішення складно, відповідальність на Харрі покладено величезну.

У чому сила англійців? У варіативності атаки і Харрі Кейне, який проводить на полі неймовірно невелику кількість часу з м'ячем у ногах, але при цьому забиває та віддає результативні передачі. Зараз Кейн – це чудовий лідер, який допомагає розкривати потенціал молодих Фодена та Сака. Його вплив на гру так само велике, як і у французів у Антуана Грізманна. На додаток до Сака і Фоден у Саутгейта є Решфорд, Гриліш, Манут, Стерлінг - а це вже чимало. Кожен з них може вийти як у старті, так і на заміну і істотно змінити малюнок атак. Так потужно посилити свою атаку з лави французи не можуть.

Історія протистояння

В іншому, Англія і Франція - це суперники добре знають один одного. Особистих зустрічей між собою у цих збірних більш ніж достатньо. Але остання битва на великому турнірі між ними відбулася вже досить давно: на груповому етапі Євро-2012 в Україні та Польщі. Тоді команди зіграли у груповому турнірі з 1:1. З того часу в обох складах залишився лише один гравець - воротар французів Уго Льоріс.

До цього команди зустрічалися на Євро 2004 року, тоді перемогу здобули французи з рахунком 2:1, легендарний Зінедін Зідан забив обидва голи наприкінці матчу. Сьогодні Франція вірить у свою нову зірку – Мбаппе.

На Чемпіонатах світу статистика за англійцями – вони вигравали особисту зустріч на ЧС у 1982 та 1966 роках, 3:1 та 2:0 відповідно.

Найсвіжіший матч – товариський, 2017 року, його виграла 3:2 Франція. Усього команди грали між собою 10 разів: 4 перемоги у Франції, 3 нічиї та 3 перемоги у Англії. Обидві команди забили по 15 голів.

Французи чинні чемпіони світу, вони на цьому турнірі захищають свій титул. Команда Дідьє Дешама знає собі ціну, а ще знає як досягати успіху. Психологічно французи будуть упевненішими. Команда Гарета Саутгейта ще пам'ятає програний фінал Євро Італії. Команда має величезне бажання реабілітуватися за програний Євро. Але останні результати Англії поза цим ЧС лякають своєю нестабільністю. Навіть ігри Англії на цьому ЧС дуже відрізняються один від одного за змістом. Долю матчу вирішать мікро епізоди, де кожен із лідерів має показати себе з кращого боку та здобути перемогу.