Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Європейські команди відмовилися від пов'язок на підтримку ЛГБТ після попередження FIFA

Європейські команди відмовилися від пов'язок на підтримку ЛГБТ після попередження FIFA
Фото: Джуліан Фінні/Getty Images

Капітани збірних Англії, Уельсу, Бельгії, Нідерландів, Швейцарії, Німеччини та Данії відмовилися носити пов'язки "OneLove" на підтримку ЛГБТ+ після попередження FIFA в рамках Чемпіонату світу з футболу. Про це йдеться у спільній заяві футбольних асоціацій, пише The Times Live.

- Ви ж не хочете, щоб капітан розпочинав матч із "жовтої картки"? Саме тому ми з важким серцем, як робоча група УEФА і як команда, ухвалили рішення відмовитися від нашого плану, - йдеться у заяві голландської футбольної асоціації KNVB.

Представники федерації Уельсу повідомили журналістам, що країни були готові заплатити штраф, який зазвичай застосовується за порушення правил використання екіпірування, але спортивні санкції були занадто великими. 

- Як національні федерації, ми не можемо ставити наших гравців у становище, коли вони можуть зіткнутися зі спортивними санкціями, включаючи видалення [з поля], тому ми попросили капітанів не намагатися носити пов'язки на іграх Кубка світу FIFA, - заявила федерація Уельсу.

На день раніше FIFA попередила шість країн, що їхнім капітанам буде показано "жовту картку", якщо ті надягнуть пов'язку, щоб передати послання "проти будь-якої форми дискримінації". Зокрема, йдеться про підтримку спільноти ЛГБТ+, оскільки одностатеві стосунки заборонені у Катарі. У вересні під час матчу УЄФА у Брюсселі футболіст Гарет Бейл вийшов на поле із пов'язкою "One Love".

Тепер же, згідно з правилами FIFA, на екіпіруванні команд не повинно бути жодних політичних, релігійних чи особистих гасел, заяв чи зображень, а під час фінальних матчів FIFA капітан кожної команди "має носити пов'язку, надану FIFA".

Це не перший скандал, пов'язаний із правами людини у Катарі, який приймає Чемпіонат світу з футболу. Напередодні країна відмовила у прийомі літака збірної Німеччини, на фюзеляж якого було нанесено зображення кількох чоловіків, які поклали один одному руки на плечі. Влада ісламської держави пов'язала малюнок із пропагандою гомосексуалізму, забороненого в країні.

ЧС-2022 у Катарі триватиме до 18 грудня. Це буде останній Мундіаль в історії, у фінальній частині якого виступатимуть 32 команди.