Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Загрузить еще

Коллеги, не спим, или Как депутаты принимали бюджет-2016 под стенограмму

Коллеги, не спим, или Как депутаты принимали бюджет-2016 под стенограмму
Фото: Члены правительства во время ночного заседания Верховной Рады Украины. Фото: УНИАН

Стенограмма 45 заседания Верховной Рады, на которой приняли бюджет-2016. Приводим текст оригинала.  

Сесійний зал Верховної Ради України

24-25 грудня 2015 року

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

2:15 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, усі вичитали бюджет? Прочитали всі норми? Ознайомились? (Шум у залі)

 Тоді запрошуємо колег депутатів в зал для продовження нашої непростої, але такої потрібної для України роботи. Будь ласка, колеги, заходимо в зал, запрошуємо в зал колег депутатів. Секретаріат Верховної Ради України, прошу, запросіть депутатів в зал, хай відірвуться від документів, і до роботи в зал, будь ласка.

Вже є представник Президента, це вже півсправи. Будь ласка, голови фракцій, мобілізовуємо особовий склад. Готуємося до професійної дискусії. Будь ласка, заходимо в зал, колеги, займаємо робочі місця. Будь ласка.

Шановні колеги, ще не всі зайшли в зал. Я прошу заходити, займати робочі місця. Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити депутатів, щоб з комітетів переходили вже в сесійний зал для роботи. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, будь ласка, прошу, займайте свої місця. Ми розпочинаємо розгляд проекту Закону України про Державний бюджет України. За відповідною процедурою відповідно до Регламенту Верховної Ради України пропоную наступний порядок розгляду цього питання. Доповідь міністра фінансів – до 10 хвилин, співдоповідь, відповідь міністра фінансів на запитання народних депутатів – до 5-ти. Доповідь першого заступника голови комітету Амельченка Василя Васильовича – до 5 хвилин. Відповідно до 5 хвилин – відповіді представника комітету, виступи представників депутатських фракцій і груп – до 3 хвилин на виступ і  три виступи депутатів – по 3 хвилини. Потім заключне слово міністра фінансів і заключне слово представника комітету. На все ми виділяємо  1 годину 10 хвилин.

Будь ласка,  прошу займайте свої місця. Для доповіді запрошую міністра фінансів України Наталію Яресько. 

 

 02:56:50

ЯРЕСЬКО Н.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Проект  Державного бюджету України  на 2016 рік допрацьований з урахуванням прийнятих змін до  Податкового кодексу та інших законів, що входили в бюджетний пакет, і ви прийняли сьогодні.

Дохідна частина проекту Держбюджету розрахована з урахуванням  реформування  податкового законодавства, у тому числі ЄСВ, зміни умов спеціального режиму оподаткування сільського господарства  і запровадження рентної  плати за видобування бурштину та інше.

Прогнозні показники доходів Державного бюджету на 2016 рік порівняно із затвердженими показниками 2015 року зі змінами  збільшуються  на …… мільярд гривень, на 15,1 відсотків – до 595,1 мільярд гривень.

Загальний обсяг видатків та надання кредитів Державного бюджету на 2016 рік порівняно із затвердженими показниками 2015 року зі змінами збільшується на 86,7 мільярдів гривень, 14,5 відсотків – до 684,5 мільярдів гривень.

Проектом бюджету передбачено підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму на 12,5 відсотків, грудень до грудня попереднього року, в два етапи: з 1 травня та з 1 грудня. Видатки на оборону та безпеку з урахуванням рішення РНБО від 11 листопада 2015 року на рівні 113,6 мільярдів гривень або 5 відсотків від ВВП.

Слід відмітити, що ми тут врахували десь приблизно двадцятку змін, які були внесені депутатами Верховної Ради протягом останнього тижня. Тобто змін до бюджету, який був внесений вам від 11-го цього місяця, є десь двадцятка, які виходять із тих законопроектів, які ми з вами прийняли.

Останнє, я хочу відмітити, що в проекті Державного бюджету країни на 2016 рік дефіцит передбачено на рівні 3,7 відсотка ВВП в межах маяка МВФ проти 4,1 відсоток  ВВП у 2015 році.

Дякую за увагу. І прошу підтримати за основу і в цілому згідно з пропозицією бюджетного комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 5 хвилин на запитання. Будь ласка.

Запишіться.

(Шум у залі)

 Шановні колеги народні депутати, я ж сказав 5 хвилин на запитання, і ви записались. Ну чого ви так говорите? Ще раз хочете? Колеги, ще раз буде запис. 5 хвилин – на запитання. Записуйтесь. Будь ласка, записуйтесь на запитання.

Вікторія Пташник. Будь ласка, запитання.

 

03:01:00

ПТАШНИК В.Ю.

Рибаку, будь ласка, передайте.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Рибак.

 

03:01:06

РИБАК І.П. Шановні колеги! В статті 11 є такий цікавий підпункт "Установити, що джерелами формування спеціального державного фонду Державного бюджету України на 16-й рік в частині доходів є…" і далі розписано "кошти від сплати інвалідами часткової вартості автомобілів та кошти від реалізації автомобілів повернутих  інвалідами. Якщо не зраджує пам'ять, ми прийняли рішення про те, що ніякі автомобілі не повертаються інвалідами і навіть після їхньої смерті їхніми родичами.

І друге питання, що таке 50 відсотків коштів від реалізації надлишкового озброєння у країні, яка перебуває у стадії війни? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Відповідайте, будь ласка.

Будь ласка, відповідайте, Міністерство фінансів.

 

03:02:00

КАЧУР Р.П.

Шановні народні депутати!

Це кошти, які надходять від продажу техніки до спецфонду Міністерства оборони.

Технічна правка, ми внесемо зміни ці, вилучимо. Да.

 

03:02:26

ЯЦЕНЮК А.П. Вилучені. Інваліди буду вилучені, тому що ми прийняли окрему норму закону про те, що техніка від інвалідів не вилучається. Тому з норми Закону бюджету ми це вилучаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мартовицький, народний депутат, "Опоблок".

Наталя Королевська.

 

03:03:03

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Прошу передать слово Наталье Королевской.

Спасибо.

 

03:03:10

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Я хочу спросить Министерство финансов, которое в 3 часа ночи раздали бюджет. Бюджет, который не видел ни один депутат в данном зале, и сейчас ночью, вы хотите за него голосовать.

За бюджет в котором на 5 долларов, я хочу обратить ваше внимание: на 5 долларов повышается минимальная заработная плата и на 6 долларов поднимается минимальная пенсия. И вы считаете, что с такими социальными стандартами в вашу Рождественскую ночь мы имеем право предлагать бюджетную конституцию страны на следующий год.

Но также в этом бюджете вы предлагаете 391 миллион гривен потратить на финансирование политических партий. "Оппозиционный блок" считает, что это недопустимо. И хотелось бы услышать ваше мнение, как людям жить в 2016 году с такими предложениями бюджета? Мы категорически это не поддерживаем.

 

03:04:20

ЯРЕСЬКО Н..

Дякую за запитання. Перш за все, бюджет був поданий 15 вересня і відкликаний. Він висів і був оприлюднений на веб-сайті Міністерства фінансів.

Друге. Бюджет був внесений одинадцятого цього місяця. І тут, як я вам сказала, зміни є тільки десь двадцятка. Ми його внесли раніше і ви мали доступ до нього.

Щодо соціальних норм, то ми дуже горді, що в цьому році ми змогли раніше ніж було пропоновано піднести соцнорми понад 13 відсотків і в наступному році на рівні інфляції, і швидше. Тобто з першого травня, не прикінці року, починаючи з першого травня.

Щодо фінансування політичних партій, це відповідає закону, який ви прийняли тут всі у Верховній Раді і є Закон України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Мустафа Найєм.

 

03:05:12

НАЙЄМ М.

Прошу передати слово пану Рефату Чубарову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

03:05:18

ЧУБАРОВ Р.А.

Дякую колезі Найєму Мустафі. Шановний Голово, шановний Прем'єр-міністре, шановні колеги! Не буду забирати у вас часу аби пояснювати вам про катастрофічні наслідки для кримськотатарського народу  в наслідок російської окупації. Ми намагаємося максимально здійснювати ті  чи інші просвітницькі освітні  програми  або утримувати культуру кримськотатарського народу. Ми говорили про  необхідність фінансування програм Меджлісу  кримськотатарського народу.

Пане Прем'єре-міністре або пане   міністре  фінансів, я хочу, щоб ви прокоментували те, що фінансування програм Меджлісу кримськотатарського народу,  включаючи витрати  на  діяльність єдиного  у світові  кримськотатарського  телевізійного  каналу АТR. Ми говорили про  40 мільйонів гривень. Я їх не бачу в бюджеті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  відповідайте.

 

03:06:22

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановний пане Рефат, в першу чергу  я дуже ціную вашу  позицію і те, яким чином ви боретесь за  права  кримськотатарського народу. Ваша позиція була  у тому, що  уряд і держава зобов'язана так само боротися  і вам допомагати. Саме тому безпосередньо  на підставі вашої пропозиції до бюджету було включено  40 мільйонів гривень на фінансування і допомогу діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Що стосується діяльності компанії  АТR, то  в бюджеті  Держкомтелерадіо передбачені  відповідні кошти. І  ми будемо закуповувати відповідні телевізійні програм  в каналу  АТR.

40 мільйонів  безпосередньо на діяльність Меджлісу передбачено  в бюджеті. В бюджеті,  я це кажу зараз під стенограму, в бюджеті 40  мільйонів  через відповідне профільне  міністерство.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, народний депутат  Веселова.

 

03:07:27

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Прошу передати слово Альоні Бабак.

 

03:07:33

БАБАК А.В.

Хочу запитати віце-прем'єра Зубка стосовно запиту, і об'єднання "Самопоміч", і профільного комітету, по фінансуванню різниці в тарифах в цьому бюджеті.

Скажіть, будь ласка, чому… як так, що ви не змогли відстояти і обґрунтувати наявність збитків у підприємств, що надають людям воду, тепло через те, що держава не відшкодовує в повному обсязі тарифи і встановлює, які Національною комісією.

Як так, що профільне міністерство не змогло відстояти абсолютний факт, який сьогодні існує? Це перше запитання.

І друге запитання до міністра оборони. Як так виявилося, що держава забула свої обов'язки по компенсації роботодавцям заробітної плати тих людей, яких роботодавці повинні утримувати, а вони сьогодні мобілізовані? Скажіть, будь ласка…

 

03:08:42

ЗУБКО Г.Г.

Шановна Альона Валеріївна, шановні колеги, я б хотів би нагадати, що це спільне наше завдання взагалі використовувати ті кошти, які є в державі і, які направляються на субвенцію в різниці тарифів.

З цього року було направлено урядом 5,6 мільярдів. На сьогоднішній день взаєморозрахунки до кінця не проведені. Є 8,3 мільярди - загальна заборгованість. Питання сьогодні стоїть не в тому, щоб тільки погасити ті… ту різницю в тарифах і використати ті кошти, які вже направлені урядом і повинні використані бути  комунальними підприємствами, а привести тарифи до економічно обґрунтованих згідно тих законів, які ми разом тут приймали. І нам в попередньому… в наступному році потрібно працювати разом, спільно над  цими завданнями, а не закидувати один одному ті питання, які ви сьогодні ставите. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Будь ласка, міністр оборони.

 

03:09:35

ПОЛТОРАК С.Т.

Шановні народні депутати, справа в тому, що питаннями опікування військовослужбовцями, які демобілізовані, займається Міністерство соціальної політики. Але це питання враховане, і ті люди, які будуть звільнятися  і не буде вистачати грошей, вони передбачені бюджетом, будуть передбачені бюджетом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, співдоповідь, час на запитання і відповіді завершено, співдоповідь від комітету.

Будь ласка, останнє питання, Олексій Мушак, прошу.

 

03:10:28

МУШАК О.П.

Шановний пане  Прем'єр-міністр,  шановні міністри! Олексій Мушак,  "Блок Петра Порошенка", міжфракційне  об'єднання "Єврооптимісти". 

Перш за все хочу привітати вас  зі значним прогресом: ми, звичайно, голосуємо також  вночі, ви, звичайно, вносите в останній парламентський день бюджет, але принаймні ми хоча б маємо паперову версію.  Сподіваємось, що через деякий час, можливо, років через 2, через 3, ми дійдемо до того моменту,  коли бюджет буде вноситися згідно  Регламенту 15 вересня.

Разом з тим, якщо ви дали вже паперову версію бюджету, то викликає питання проведення Всеукраїнського фестивалю патріотичної пісні "Будь вільним" –  24 мільйони гривень або мільйон доларів. Ми, народні депутати, готові прийняти участь  в кастингу на цей фестиваль і співати самі, чесно кажучи. (Шум у залі)

 Друге. Якщо все ж таки ви вирішите, що народні депутати не достойні цього, ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд завершуйте.

 

03:11:41

МУШАК О.П.

За ці гроші ми готові привезти групу "U2" або "Red Hot Chili Peppers" – на ваш вибір. Дякую.

 

03:11:58

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановний пане народний депутат з "Блоку Петра Порошенка", я категорично підтримую вашу позицію, що співати можна і без грошей. Тому те, що було внесено Державним управлінням справами, не Кабінету Міністрів України, а іншою організацією, вилучається з Державного бюджету України і передається на фінансування Міністерству закордонних справ України. Ви ж єврооптиміст.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, від комітету, будь ласка. Будь ласка, колеги. Прошу, Сергій Мельник, доповідайте, 5 хвилин на доповідь.

 

03:12:57

МЕЛЬНИК С.І.

Шановний Голово, шановні народні депутати, щойно закінчилося засідання Комітету з питань бюджету, на якому розглянуто доопрацьований урядом законопроект про Державний бюджет на 2016 рік. З урахуванням його обговорення під час представлення Верховній Раді зауважень Комітету з питань бюджету та прийнятих змін до податкового, бюджетного та іншого законодавства.

На засіданні комітету підтримано пропозиції змін та доповнень до текстових статей, зокрема, щодо посилення парламентського контролю за використанням бюджетних коштів та уточнення назв окремих бюджетних програм. Також запропоновано внести зміни до деяких показників, зокрема збільшення на 100 мільйонів гривень видатків Міністерству закордонних справ, шляхом зменшення на таку суму видатків Міністерству оборони та озброєння. Збільшення на 42 мільйони гривень видатків Міністерству культури на розвиток та здійснення загальнодержавних культурологічних заходів, застосування української мови за рахунок збільшення надходжень. Передбачення видатків у сумі 200 мільйонів гривень на придбання мамографів та УЗД-обладнання, програми, яка діяла в цьому році, але не профінансована.

При цьому передбачено доручення Кабінету Міністрів опрацювати всі надані Комітету з питань бюджету пропозиції та внести до 1 березня на розгляд Верховної Ради відповідні пропозиції змін до Державного бюджету на 2016 рік.

Загалом подано більше 600 ресурсних пропозицій. Загалом Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховної Ради доопрацьований урядом законопроект за реєстраційним номером 3000 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету, які зараз оформлюються, вже оформлені і подані. У разі прийняття такого законопроекту при оформленні відповідного закону на підпис доручити Комітету з питань бюджету разом  з Міністерством  фінансів та  Головним юридичним управлінням Апарату  внести до нього  необхідні зміни, пов'язані з прийняттям рішення, а також  редакційні та  техніко-юридичні правки. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Будь ласка, Максим Курячий. Потім  продовжить Сергій Іванович, будь ласка.

 

03:16:09

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні пані урядовці! Вельмишановний пане  Арсеній Петровичу! Шановні народні депутати! Всі знають, які   трагічні події переживала  країна, в цьому році велика кількість пожеж, велика кількість нещасних випадків. Це все здалося завдяки  тому,  що у нас у вкрай тяжкому стані знаходиться Служба з питань надзвичайних ситуацій. Вони не забезпечені нормальною технікою щодо пожежогасіння. Саме тому, шановний Арсеній Петровичу, шановні колеги, я прошу вас підтримати нашу  пропозицію і додати 265 мільйонів гривень по програмі придбання пожежної техніки саме вітчизняного виробництва по коду  бюджетної класифікації  1006090. А задля забезпечення  даної  програми коштами пропоную зменшити на відповідну суму видатки із програми по  коду 1211000, це із Міністерства економіки загальнодержавні видатки.

Я вважаю, що  із…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

03:17:26

КУРЯЧИЙ М.П.

Я вважаю, що із загальнодержавних видатків саме ці персональні видатки на придбання пожежної техніки вітчизняного виробництва будуть більш сприйняті нашим суспільством. Це більш потребує сьогодні наша держава.

Дякую і пропоную і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 5 хвилин, запишіться на запитання до співдоповідача, заступника голови комітету. Будь ласка, записуйтесь на запитання.

Будь ласка, народний депутат Левус.

 

03:18:18

ЛЕВУС А.М.

Передайте, будь ласка, Медуниці слово.  Дякую.

 

03:18:23

МЕДУНИЦЯ О.В.

Шановні друзі, якщо ми зараз у цій залі будемо від кожної фракції,чи від кожної депутатської групи чи від кожного депутата висловлювати пропозиції, то ми  з вами розгляд бюджету закінчимо через два місяці.

Тому я вас прошу проголосувати пропозицію бюджетного комітету і проголосувати за прийняття цього бюджету в тій  редакції, в якій бюджетний комітет разом з урядом вніс у Верховну Раду в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Це не запитання.

Роман Семенуха, будь ласка.

 

03:19:09

СЕМЕНУХА Р.С.

Прошу передати слово Альоні Бабак.

 

03:19:13

БАБАК А.В.

Шановний доповідачу, скажіть, будь ласка, як комітетом було оцінено надання державних гарантій по боргах державного... публічного акціонерного товариства "Нафтогаз України" за плату імпортованого від європейських постачальників  природного газу. Скажіть, будь ласка, з яких це пір держава гарантує  по... дає гарантії по боргах підприємств, які мають бути на самозабезпеченні? Ми іншим постачальникам газу таких привілей не даємо. То мені хотілось би почути, яке  було обговорення цього питання на комітеті.

І друге, інше приватне підприємство "Криворізький  гірничозбагачувальний  комбінат окислення руд", чому ми йому також з бюджету даємо підтримку в розмірі 23,8 мільйона гривень? Прохання пояснити, як це питання обговорювалося в комітеті: надання державних гарантій і підтримки приватному підприємству. Дякую.

 

03:20:14

МЕЛЬНИК С.І.

Ну, щодо питання надання гарантій, було підготовлено 2 законопроекти, які, на жаль, не розглядалися, але були винесені на розгляд, щоб створити додатковий уряду інструмент надання гарантій на гарантію, це кошти європейські, які виділяються на створення енергетичного фонду для закупівлі реверсного газу. Тому на комітеті це питання ми не розглядали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Прем'єр-міністр.

 

03:20:50

ЯЦЕНЮК А.П.

Я б хотів би шановному народному депутату, шановній народній депутатці дати конкретну відповідь. Ви щойно зазначили про те, що це начебто приватне підприємство ГОКОР в Кривому Розі, хочу вас проінформувати про те, що це ніяке не приватне підприємство, а що це підприємство, яке ще будувалося в радянські часи Румунією, Угорщиною і Україною, це спільна власність, яка є державною власністю України і ми зараз знаходимося в міжнародних судах з приводу того, що судах з приводу того, щоб закріпити це підприємство остаточно за державою власністю. Саме тому ці кошти відправляються виключно на державне підприємство. Це для уточнення для вас.

Щодо будь-яких інших державних гарантій, то хотів би вам чітко зазначити, що саме завдяки нашим спільним зусиллям, і вашим в тому числі, уряд України отримав можливість отримати надзвичайно дешевий кредит від Європейського банку розвитку і реконструкції та від інших європейських партнерів для закупівлі газу, тільки не в Російської Федерації, а на західному кордоні України в європейських компаній. І саме під це ми видаємо державні гарантії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Олександр Кодола, "Народний фронт".

 

03:21:57

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, Чернігівщина, 209 виборчий округ. Фракція "Народний фронт" підтримує рішення комітету, підтримує рішення коаліційного уряду, і як основа коаліції наша фракції пропонує перейти до голосування і підтримати проект бюджету на 2016 рік. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Сергій Лещенко.

 

03:22:24

ЛЕЩЕНКО С.А.

У мене запитання не до нашого колеги-депутата, який заручник обставин, а до Прем'єр-міністра.

Рік тому ви нам казали, що це виключення, треба голосувати о 5 ранку, бо в нас усіх цейтнот. А що сталося цього року: чому ми знову голосуємо о 4 ранку? Що нам заважає провести нормальне обговорення? Що відбувається?

І у мене запитання: а де дивіденди від компанії "Укрнафта" в бюджеті на наступний рік? Скільки було отримано цього року? Чи виконав Прем'єр-міністр Яценюк статтю бюджету в частині отримання 1,8 мільярда гривень дивідендів від компанії Коломойського, який є бізнес-партнером його найближчого оточення?

Його найближчого оточення.

Нехай Прем’єр-міністр прозвітує  про те, скільки ми  отримали, українські платники податків, за цим… за цією змовою. Можливо, в нього є якісь аргументи для нас. Дякую.

 

03:23:30

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельми народний депутат України пане Лещенко! Я проінформую вас по кожному питанню, яке ви щойно задали.

Перше. Ви сказали про те, що в минулому році ми обіцяли не приймати бюджет о 5-й ранку. Ми виконали свою обіцянку. Ми приймем бюджет в півчетвертої.   (Шум у залі)

Друге. Ви прийняли закон, а точніше ви прийняли Постанову Верховної Ради  України, яка чітко визначає… (Шум у залі)  Товариші! Якщо дозволите завершити. Яка чітко визначає порядок і процедуру  розгляду Закону України про Державний бюджет. Відповідно до Постанови  Верховної Ради України уряд України  вніс всі закони до українського парламенту з  тією метою, щоб збалансувати Державний бюджет України. І я дуже ціную і шаную позицію народних депутатів України, які прийняли сьогодні, тільки сьогодні рішення щодо  прийняття змін до податкового законодавства  та до інших законів, які формують дохідну  і видаткову  частину Державного бюджету.

І не дивлячись на те, що уряд України 15 вересня, як це передбачено  Бюджетним кодексом, подав проект Закону     України про Державний бюджет.

Друге. Уряд України 11 числа поточного року так само подав до  Верховної Ради  проект Закону України про Державний бюджет.

Третє. Уряд України  відповідно до вашої постанови, яку  ви прийняли, доопрацював Закон України   про Державний бюджет, який зараз прийнятий на збалансованій основі,  на підставі тих законів, які були проголосовані о 16-й годині, ми сьогодні, сподіваюся, приймемо Закон "Про Державний бюджет", і Україна з 1 січня буде мати Закон "Про Державний бюджет".

Щодо вашого питання про 1,8 мільярда гривень, які повинна компанія "Укрнафта" заплатити до державного бюджету в якості дивідендів. Нагадаю, що завдяки нашій спільній праці була підтримана саме пропозиція Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Закону України "Про акціонерні товариства" і держава Україна повернула контроль над компанією "Укрнафта". Саме уряд України провів спостережну раду та загальні збори акціонерів. І британський громадянин Марк Роллінз був призначений загальними зборами акціонерів керівником компанії "Укрнафта". Відповідно до контракту, який підписаний з керівником компанії "Укрнафта", він зобов'язаний до кінця поточного року виплатити дивіденди у розмірі 1,8 мільярда гривень. До кінця поточного року залишилося декілька днів. Вчора я мав зустріч з керівником компанії "Укрнафта" Марком Роллінзом і попередив його про те, що невиконання зобов'язання, яке він особисто підписав при призначенні на цю посаду, тягне за собою звільнення з посади і невиплату, штрафні санкції.

Я очікую, що компанія "Укрнафта" і керівник компанії "Укрнафта", як це було визначено контрактом, до кінця поточного року сплатить 1,8 мільярда гривень дивідендів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Час на запитання завершено. Зараз будуть виступи від фракцій. Одне запитання. Ярослав Москаленко. Будь ласка. І виступи від фракцій.

 

03:27:13

МОСКАЛЕНКО Я.М.

Шановні міністри! Шановний Прем'єр-міністр!

Арсеній Петрович, я точно впевнений, що нашим людям не легше від того Кабінет Міністрів подав якусь норму на фінансування чи ДУС. І ми зверталися до вас, ви від поточного року зменшили видатки по програмі соціального захисту постраждавших від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. І ми просимо вас все-таки урахувати те, що в наступному році 30 років від ліквідації і залишити рівень видатків на рівні поточного року.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Арсеній Петрович, коментуйте. 

 

03:28:00

КАЧУР  Р.П.

Дякую за запитання. В зв'язку з тим, що змінилося законодавство, змінилися категорії яким надаються пільги, було скореговано відповідно до фактичної потреби.

Я хотів би зазначити, що у 2015 році всі соціальні програми і заробітні плати були повністю профінансовані. І на сьогоднішній день відсутня заборгованість по бюджетній сфері в цілому по країні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги! Запитання завершено.

Будь ласка, виступи від фракцій. Запишіться. Від фракцій по 3 хвилини. Від фракцій і груп.

Будь ласка, шановні колеги, виступи.

Партія "Відродження", народний депутат Клімов.

Віктор Бондар.

 

03:29:22

БОНДАР В.В.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! Безумовно, партія "Відродження" з самого початку існування цієї коаліції, цього уряду з лютого місяця постійно говорила і нагадувала, що буде новий рік. І в лютому місяці ми почали говорити про те, що потрібно формувати бюджет на новій основі, потрібен новий Податковий кодекс і не відкладати його до кінця року, останні три тижні робити, а робити з лютого місяця.

Ми в вересні говорили про те, що буде наступати новий рік, і буде новий бюджетний рік, треба в вересні вносити кодекс, бюджет і починати з ним працювати. На жаль, ви зробили, коаліція, все, для того, щоби затягнути, як завжди, бюджет, Податковий кодекс до кінця року, а тепер галопом зробили заручниками повністю парламент і хочете зробити так, щоб ми вимушені були голосувати під ялинкою все те, що нам подали тут і як хочете, так і розбирайтеся.

Але ми розуміли ситуацію, ми бачили вашу роботу, побачили за два роки скільки наробили біди в країні, як розігнали інфляцію, скільки зробили соціальних проблем для людей, що з тарифами наробили і так і не вирішили питання. І ми розуміємо, що треба виходити з цієї ситуації, бо ви заручниками вже взяли не тільки парламент і уряд, ви взяли заручниками вже всю країну. Соціальними заручниками, експерименти економічні проводите. Але треба зупинятися.

Тому ми внесли сотні поправок, які дали можливість захистити соціальні речі, які зупинили ваші податкові експерименти, які зберегли спрощену систему податкову, які дозволили піти на зниження єдиного соціального внеску, які для аграріїв розв'язали питання, щоб не зарізали останню нашу корову дядьки в своїх селах. 

Ми вирішили питання, щоб залишити дітям харчування безкоштовне, щоб місцеві бюджети не були пограбовані, як було заплановано цим урядом і цією коаліцією. І ми розуміємо, що ще десятки питань, які треба вирішувати.

Але ми розуміємо відповідальність за те, що бюджет має працювати. Що пенсії мають бути воврємя виплачені, що вчасно має бути зарплата бюджетникам, вчителям, лікарям і так далі. Тому ми, безумовно, розуміємо, що ваша безвідповідальність приведе до того, що бюджет може просто бути провалений, неприйнятий і країна залишиться знову у прірві. І будемо чекати, поки ви зберетеся в лютому чи в березні місяці приймати якісь нові правки.

Тому ми бачили, що враховані більшість наших зауважень, які дали можливість хоча б частково розв'язати ситуацію, забезпечити місцеві бюджети коштами. І ми прийняли рішення все ж таки дати вам можливість вийти з цієї ситуації, підтримати. Але ми розуміємо, що в І кварталі вам треба вносити зміни в бюджет, вирішувати тарифні питання, соціальні питання, збільшувати заробітні плати, доходи населення. І розв'язати ті проблеми, які ви створили людям за ці два роки вашої, вибачте, коаліції. Хоча коаліцією це вже назвати неможливо. Це анархія, яку ви розвели не тільки в парламенті. В міністерствах, в областях. І на жаль, ця анархія зараз приходить до людей і люди пожинають плоди вашої діяльності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Луценко, "Блок Петра Порошенка".

 

03:32:39

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Шановний Прем'єр-міністре і члени Кабінету Міністрів України! Ви знаєте, один із депутатів нашої фракції у партійному чаті вчора написав фразу, з якої я хочу почати цей виступ. В країні забагато істерії, в країні забагато бажаючих присвоїти собі повноваження суддів і прокурорів і  в країні так мало людей, котрі  говорять про будівництво і розвиток.  

 Ми зрештою повинні тут, у парламенті, навчитися не виголошувати  лише критичні спічі, хоча підстави для них є. Ми повинні не тільки  засуджувати і  знаходити помилки в діяльності і Президента, і уряду, і нас  з вами грішних. Але ми повинні все ж таки закладати нову і нову цеглину в українську державу. І сьогоднішній  бюджет  стане такою цеглиною. Я йому аплодувати не буду, це дуже важкий бюджет, це дуже важкий Податковий  кодекс, це дуже важкий соціальний пакет. Але  без  цього  не буде пенсій, зарплат і розвитку підприємництва, а отже  і перспективи країни. 

Ми представляємо, БПП представляє  партію, котра взяла на себе відповідальність. Ми вдячні всім колегам, які зараз будуть голосувати разом.   Бюджет – це не партійний документ, бюджет – це документ для всієї країни. Колеги із "Самопомочі",  так само  як Кривому Рогу потрібні чесні вибори, так само всій країні потрібен  бюджет.  

 Я дуже розраховую, що ми пройдемо ці важкі часи. І  їх залишилося не так багато. Але, як  і багато  моїх колег, я пам'ятаю Польщу 90-х, куди я  їздив  заробляти  копійку поза зарплату, яку не платили, і рік за роком вони дебатували, але будували  Польщу і  збудували її. Так само,  як збудували  Прибалтику, Чехію, Словаччину, Болгарію –  усі країни на  захід від нас. Нарешті Президент привіз нам цивілізаційне рішення – безвізовий режим. Ми в Європі!

І тому зараз, можливо, не по-європейські, але голосуємо за рух вперед. Бюджет  це є запорука того, що країна буде розриватися, а не в стагнації і в гіперінфляції попаде під… пропаде. Колеги, всі, хто зараз проголосує "за", візьме на себе важку ношу, але той, хто цього не зробить, зробить ніби легко, але ризикує скинути країну просто в пропасть гіперінфляції, анархії і безвідповідальності. Ми за тих, хто бере відповідальність на себе в найважчі моменти, ми за все відповідаємо! Але віримо: Україна буде. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Бойко, "Опозиційний блок".

 

03:35:54

БОЙКО Ю.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, на протязі 2015 року ми чули оптимістичні заяви представників уряду стосовно поліпшення ситуації в економіці стосовно перевиконання державного бюджету і, відверто кажучи, сподівались, що частина цих перемог ввійде в новий проект бюджету, який будемо розглядати на 2016 рік.

На жаль, ми отримали проект бюджету, який по нашому досвіду є суттєвим… приведе до суттєвого погіршення життя людей. І головна проблема цього бюджету – це проблема пенсіонерів, тому що немає достатньо коштів в бюджеті для індексації пенсій, а, враховуючи те, що за 2 попередні роки при інфляції 80 відсотків була тільки 12 відсотків індексація, а на цей рік закладається 12 відсотків також. Ми вважаємо, що 10 мільйонів пенсіонерів суттєво,  у них буде суттєво погіршено умови життя.

Є також проблеми, пов'язані з фінансуванням освіти і з фінансуванням охорони здоров'я. Просто зменшилось фінансування охорони  здоров'я, і немає відповідної індексації  по фінансуванню  освіти.

Тому, враховуючи ті фактори, наша фракція вважає, що цей бюджет не відповідає інтересам суспільства, голосувати за нього ми не будемо. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Анатолій   Гіршфельд, "Воля нарду".

 

03:37:56

ГІРШФЕЛЬД А.М.

Уважаемый Владимир Борисович, уважаемые  коллеги! Скажите, что можно  было ожидать  от бюджета, когда за последний год страна  потеряла  самый большой объем ВВП за свою историю? Мы скатились за последних два года со 174 миллиардов долларов практически на 80 миллиардов долларов. Какие социальные стандарты мы можем обеспечить, имея такой низкий ВВП?

Что должно было сделать правительство в этой ситуации? По крайней мере, составить серьезную  дорожную карту реформ, которой бы помогли  понять валовый  продукт, создать  новые рабочие места, действительно, наметить экономический рост.  К сожалению, мы этого не увидели.

Мы приняли  сами сегодня непростые решения, которые позволили как-то сверстать бюджет в этой ситуации.  Хочу сказать, что  в таких сложных решениях, которые были приняты по сельскому хозяйству  сегодня, необходимо было, безусловно, добавлять деньги и на поддержку тваринництва, и на финансовый лизинг сельхозтехники для того, чтобы как-то облегчить условия ведения бизнеса аграриям, потому что им предстоит не простой год.

Я хотел и о нашей обороне, я смотрю статью, по которой должны финансироваться новые разработки, а они финансируются из статьи, которая предусматривает доходы от коррупционных схем, которые будут по своему усмотрению выделены Кабинетом Министров. То есть, если у нас в стране не будет коррупции, новые разработки в Министерстве обороны финансироваться не будут. Хотя мы с вами приняли 10 миллиардов дополнительных денег на Министерство обороны.

Нам нужно всерьез говорить о тех реформах, которые мы проведем в стране для того, чтобы выйти из рискованной зоны, потому что мы с вами сегодня находимся в крайне рискованной зоне по уровню дохода населения, выработки ВВП на душу населения. Нам нужно определить отрасли, которые будут локомотивами, специальные экономические режимы, которые создавались в восточной Европе, и, в конце концов, выиграть битву за инвестиции. Если мы ее не выиграем и не создадим такую законодательную базу, нам не помогут изменения, которые мы сегодня приняли в Податковый кодекс. Мы будем находится на обочине мирового разделения труда и никогда не сможем вырваться из той ямы, где сегодня находится страна. Имея социальную ответственность и учитывая, что многие предложения нашей группы были учтены, я думаю, те вещи, которые я сказал с трибуны, будут тоже учтены, мы будем поддерживать бюджет, но нам необходимо в ближайшем квартале наконец-то сделать ту дорожную карту, которая поможет выйти стране из той ситуации, в которой мы находимся. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

03:40:58

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хочу звернутися до Прем'єр-міністра Арсенія Петровича Яценюка. Арсеній Петрович, майже 4 ранку, 25 грудня 2015 року, Різдво Хрестове у наших братів католиків з чим ми їх і вітаємо.

Коли ви кажете, що ви обіцяли народним депутатам, що вони будуть разом з вами ночувати в парламенті і Санта Клаусом, безумовно, можливо це вам і цікаво, але я думаю, що ви як лідер партії, керівник уряду повинні об'єднувати цей зал і подякувати всім  народним депутатам, що вони сьогодні працюють вночі, вранці в цьому залі для того, щоб розглядали ті документи, які ви мали бути внести в парламент до 15 вересня. Ви не виконали ці вимоги закону, ви їх не внесли, ви їх і минулого року так і цього року ви вносите бюджет під ялинку і змушуєте весь парламент, і всю країну спостерігати за цими перипетіями. Якби ви виконували вимоги Конституції і закону, то в передбачений термін все би розглянули, проголосували і люди були б із своїми сім'ями, рідними і близькими, а не сиділи тут ночували в парламенті.

Тепер, що стосується суті і я чекаю пане Прем'єр-міністр, коли ви подякуєте народним депутатам. А тепер, що стосується суті розглядуваного документу. Два головні інструменти в країні: Податковий кодекс і бюджет мають бути інструментами розвитку. Чи є зміни, які сьогодні проголосували в парламенті, чи є бюджет, який пропонує уряд інструментами розвитку? Ні, вони такими не є, вони не стимулюють розвиток економіки, вони не підтримують малий і середній бізнес, вони не підтримують сільське господарство сільське господарство вони не дають можливість розвиватися  країні. Але яку функцію виконує цей  бюджет? Єдина ймовірна  функція цього бюджету – це бюджет виживання.

Радикальна партія перебуває в опозиції до того курсу, який веде Президент, уряд і парламентська більшість. Ми вважаємо, що цей курс шкідливий  для країни, ми вважаємо, що для того, щоб  країні не просто виживати,  а жити і бути  успішною, ми повинні подолати корупцію і в першу чергу  робити ставку на власну економіку, на розвиток власної економіки, оцим цілям має служити бюджет. На жаль, він не  виконує ці цілі, ні бюджет 2015 року, ні запропонований вами бюджет 2016 року.

Але Радикальна партія в опозиції до влади, но Радикальна  партія не в опозиції до України і ми розуміємо, що  Україна  повинна бути з бюджетом. Саме тому  наша фракція голосуватиме за  ваш бюджет, за ваш ганебний бюджет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег… Альона Бабак.

 

03:44:13

БАБАК А.В.

Об'єднання "Самопоміч" сьогодні  віддала значну  частину своїх голосів за підтримку Податкового кодексу – кодексу, який мав би, як ми всі зрозуміли, кодексом не розвитку, а хоча би не погіршення. І ми очікували, що саме  в такому контексті буде й підготовлений бюджет. Коли ми ознайомились  з цим бюджетом, так само як і всі ввечері, сьогодні, і побачили, що  в ньому знаходяться дискримінаційні норми    по відношенню до  суб'єктів ринку, який ми  щойно почали лібералізувати, коли ми даємо привілейовані позиції "Нафтогазу України" до всіх решти, коли ми перекладаємо на роботодавців фінансування заробітної плати мобілізованих в армію військових, коли ми ігноруємо або закриваємо очі на те, що ми перекладаємо на споживача оплату штрафів по боргах держави і кажемо, що в нас все нормально і ми абсолютно на біле кажемо чорне, коли ми фінансуємо Маріїнський палац, його ремонт в умовах зменшення фінансування закупівлі медикаментів для хворих онкозахворюваннями, гепатитом, коли ми цілий рік вважали, що в нас з'явиться нова програма монетизації пільг, а натомість ми  намагаємося з'ясувати, на який рівень бюджету просто їх перекласти, ми розуміємо, що сьогодні зараз об'єднання "Самопоміч" не може проголосувати за цей бюджет.

Ми готові розглянути його  після того, коли ми побачимо, яким чином ті правки, які подавалися депутатами, які сьогодні обговорювалися на комітеті, як вони будуть враховані і що буде допрацьовано, ми готові розглянути цей документ в понеділок або у вівторок. Сьогодні, в таких умовах ми не готові підтримувати цей документ держави. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

03:46:37

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогі друзі, сьогодні ми голосуємо не за бюджет країни, якщо він буде проголосований, а за стратегію розвитку держави на 2016 рік. Всі ми розуміємо, що при радикальному падінні економіки в державі треба було би всі головні ресурси бюджету спрямовувати на економічну діяльність, на підтримку економіки.

Я в руках тримаю висновок Рахункової палати по структурі видатків бюджету. Так вот на економічну діяльність на 30,9 відсотка видатків спрямовується менше. Нам потрібно було би зараз підтримати в країні культуру, духовність, освіту, натомість... для того, щоби бути сильнішими, натомість ми маємо на  духовний і культурний розвиток – мінус 40 відсотків, за даними Рахункової палати, а на освіту – мінус 16 відсотків із скороченням на 10 відсотків вчителів в школах, викладачів і взагалі скорочення всіх освітніх закладів.

Ви знаєте, я думаю, що цей бюджет повний родзинками і перед тим, як сказати про декілька стратегічних речей, я все ж таки скажу, наприклад, я  повторю те, що... про що сказала "Самопоміч", 95 мільйонів на ремонт просто декоративних приміщень для української влади, 95 мільйонів – це в три рази більше, ніж на утримання всієї системи омбудсмена, це по захисту прав і свобод людини. А якщо скласти спеціальні програми по ДУСУ і "Мистецькому арсеналу" ми отримаємо з вами 150 мільйонів в нікуди і це приблизно те ж саме, що спрямовується на облаштування державного кордону під час війни.

Особлива родзинка, унікальна, наприклад, на утримання адміністрації Вінницької області спрямовується більше, ніж на утримання столичної адміністрації міста Києва. Скажіть, ми що, нове мусимо переживати з вами?! При цьому залишається тарифна політика, проти якої виступали всі депутати в цьому залі. Залишається відсутність індексації пенсій і заробітних плат при інфляції в 46 відсотків. Залишається тут недофінансування Міністерства оборони під час війни: мінус 8,2 відсотка. І 5,5 мільярда на Міністерство оборони з конфіскату, якого не буде.

На регіональні бюджети, села, селища і міста районного підпорядкування – нуль податку на доходи фізичних осіб, закріплених за бюджетом, а їм скидаються всі повноваження.

Що ми робимо?! І тут корупції стільки… Наприклад, на "Укроборонпром" в статутний капітал 10 мільярдів гривень, невідомо на що. Розумієте? І хочу сказати, що все це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 20 секунд, завершуйте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …все це наш бюджет.

Я хочу просто попросити депутатів: несіть відповідальність за те, що ми робимо. І якщо дітям четвертого, першого класу скасовується харчування, а в два рази більше спрямовується на утримання державного апарату, збільшення, що ми робимо? Зупиніться! І будуйте країну, а не свої власні інтереси!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це Вінницька спеціально була названа, я так зрозумів? (Шум у залі)

 Ні. ну це правда. У Вінницькій області найбільша кількість сільських рад в Україні. І я думаю, що коли були різні кабінети міністрів, в тому числі і різних прем'єр-міністрів, то пропорція цих цифр була однакова, бо це заробітна плата людей. І, більше того, це ж не капвидатки.

Будь ласка, Максим Бурбак.

 

03:50:43

БУРБАК М.Ю.

Шановний головуючий! Шановний Прем’єр-міністр! Шановні депутати!  Сьогодні ми приймаємо дуже  важливе рішення. Сьогодні ми повинні визначитися, хто в цьому залі  відповідальний за майбутнє нашої країни, хто розуміє, що наша держава повинна ввійти в наступний рік з бюджетом – бюджетом, яким підтримується наша обороноздатність, бюджетом, яким підтримується  підвищення соціальних стандартів, бюджетом, який  підтримується майбутнє нашої європейської України. Тому "Народний фронт" буде підтримувати  Закон України "Про Державний бюджет на 2016 рік" і закликає всіх депутатів проголосувати "за", за те, щоб України  все ж таки  стала європейською державою. Дякую.  

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

У нас три записи від народних депутатів України.  Будь ласка, підготуйтесь до виступу. Процедура. три виступи від народних депутатів. Будь ласка,  записуємося.

Ірина Геращенко. Будь ласка. Ірина Геращенко, будь ласка. Ірина Геращенко. 

 

03:52:20

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги,  ми хочемо подякувати  бюджетному комітетові, який передбачив збільшення видатків на невелику суму, але збільшення видатків для Міністерства закордонних справ  в умовах війни дипломатичної, яка ведеться проти України. І у мене запитання зараз до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Ми бачимо, що нам роздані ці зміни до бюджету,  де зазначено, що збільшуються на 100 мільйонів гривень видатки на Міністерство закордонних справ за рахунок Міністерства оборони. Ви ж сказали, що так само піде 25 мільйонів від ДУС так само на Міністерство закордонних справ додаткові замість патріотичної пісні. Тому що, я думаю, що наше Міністерство закордонних справ набагато більше патріотичного зробить для України. Правильно ми розуміємо, що збільшуються видатки Міністерства закордонних справ на 125 мільйонів? Правильно?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно. Правильно.

Будь ласка, народний депутат Підберезняк Вадим Іванович.

 

03:53:23

ПІДБЕРЕЗНЯК В.І.

Прошу передати слово Андрію Тетеруку, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Скаже Прем'єр. Але це правда, це враховано.

Будь ласка.

 

03:53:29

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний Голово Верховної Ради, шановний Прем'єр-міністре, шановний уряд, шановні народні депутати України! Я дуже прошу вас всіх зрозуміти важливість моменту, який ми зараз переживаємо. Я чудово розумію, що кожний з нас хвилюється за те, щоб ми зробили свою роботу якісно і від неї була користь в нашій країні. Давайте згадаємо, що ми знаходимося в стані війни і нам надзвичайно важливо не робити помилок. Давайте розуміти про те, що зараз наші хлопці знаходяться в окопах і вони очікують на те, що ми не будемо робити помилок, які можуть погіршити ситуацію в країні. Давайте розуміти також те, що в нашому бюджеті буде профінансовано сектор оборони країни в той час, коли ми потерпаємо від агресії Російської Федерації. Давайте розуміти, що ми виправдовуємо довіру наших партнерів західних, які продовжують підтримувати економіку своїми грошима. Давайте розуміти, що вся країна зараз слідкує за нами і очікує від нас виважених і розумних рішень. Тому я дуже прошу кожного зрозуміти відповідальність, яка стоїть перед нами, і проголосувати за цей бюджет. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, останній виступ, Дмитро Добродомов.

 

03:55:06

ДОБРОДОМОВ Д.Є.

Я прошу передати слово Олегу Мусію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Мусій.

 

03:55:12

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, я хочу до вас звернутися, щоб ви звернули увагу на ті свинства, м'яко кажучи, які закладені в цьому бюджеті, особливо, що стосується вугільної галузі. Це по суті вбивство вугільної галузі  України.

На те, що твориться з охороною здоров'я. Ми бачимо, що з голосу вноситься 200 мільйонів на мамографи, які не використовуються уже давно в світі на діагностику раку молочної залози, а використовується ультразвук. Такі самі лобіські статті, сотні мільйонів, наскрізь пронизані в цьому державному бюджеті.

Я хочу вас закликати особливо мажоритарників подивитися на те, що ви скажете і як ви будете дивитися в очі своїм виборцям, які живуть в селах, де ви вбиваєте українське село. Тим виборцям, які живуть в містах, де ви вбиваєте українське підприємництво. Тим виборцям, які об'єднані в територіальні громади, де медичну субвенцію ви розділяєте не за реформою охорони здоров'я.

Я думаю, що Україна ще один місяць зможе пережити насправді оце знущання над українським народом, яке закладене в цьому бюджеті.

Я хочу висловити позицію нашої партії "Народний контроль", яка не сприймає не тільки метод подачі цього бюджету, який знову виглядає, як знущання Прем'єр-міністра над народними депутатами, і він собі дозволяє такі нотки, знаєте, що ви тут всі зобов'язані.   

І насправді, я думаю, що оця змова чергова, яку ми бачимо в залі Верховної Ради між, здається, провладними партіями "Блоком Петра Порошенка" і "Народним фронтом" знову з тими людьми, які голосували за закони 16 січня, з "Відродження", з "Волі народу", ви не забувайте,  що ви будете нести персональну відповідальність перед українським народом. І український народ довго терпіти отаке знущання не буде. І якщо ви хочете бунт, який назріває в українському суспільстві, то ви його отримаєте обов'язково, тільки набагато кривавішим, ніж була революція гідності.

Я закликаю схаменутися народних депутатів і не голосувати за антисоціальний, антинародний, антиукраїнський і антидержавний бюджет, який пропонує цей ганебний уряд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ви знаєте, я думаю, що цей бюджет, він дає відповідь, в тому числі на збереження системи децентралізації навіть її підсилює. І кожен присутній тут, хто приїде в село, ви побачите, що вас будуть підтримувати.

Те ж саме стосується об'єднаних територіальних громад, які окремо програма підтримки, і це буде історія успіху для України. Є багато позитивних речей і звісно є багато сирих речей, які можливо сьогодні дискутувати. І кожну цифру можна до чогось прирівняти, але чи це буде коректно, це є питання.

Добре. Шановні колеги, ми завершили процедуру обговорення.

Я запрошую до слова Прем'єр-міністра України Арсенія Петровича Яценюка.

І прошу всіх зайняти свої місця у залі, будь ласка, колеги.

 

03:58:44

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановний Володимир Борисович, вельмишановні депутати України! Я хотів би щиро почати зі слів подяки, зі слів подяки кожному народному депутату. "Народному фронту", "Блоку Петра Порошенка", "Самопомочі", Радикальній партії, депутатським групам і фракціям за те, що ви під час напрацювання цього бюджету і всіх цих податкових змін допомогли зробити його кращим. І це не залежить від того, чи ви підтримуєте цей бюджет, чи не підтримуєте, чи ви підтримуєте ці зміни до законодавства, чи ні.

Але нам з вами разом вдалось зробити ті акти законодавства, які вносились урядом, просто кращими, сильнішими і ефективнішими. І Я вам за це щиро дякую.

 Тепер щодо того, що ми приймаємо. Я прошу, щоб всі не забули, що ми робимо конкретно для країни. Хто міг сподіватися, що декілька років тому, що податок на заробітну платню, єдиний соціальний внесок, який є і був тягарем на бізнес, на працівника і на роботодавця, буде зменшений в 2 рази? З 41 відсотка до 22. І це ваша заслуга, шановні народні депутати! Ми це зробили.

Хто міг сподіватись про те, що наша бюджетна  децентралізація, яка широко критикувалася, у тому числі  і  в стінах   шановного  українського парламенту, дасть можливість збільшити доходи місцевих бюджетів на  40 відсотків. І це гроші, які йдуть на лікарні, на школи, на інфраструктуру.  

 Хто міг сподіватися  про  те, що накінець-то ми  з вами  прийдемо до ладу у питанні  як збору, так і відшкодування податку  на додану вартість. Ми  разом з вами провели нову систему адміністрування ПДВ. І ми разом з вами  сьогодні провели нову публічну систему відшкодування податку на додану вартість.  І це також ваша і наша заслуга.

Лунало дуже  багато додаткових пропозицій. Відповідаючи на питання шановної Ірини Геращенко, ми  з огляду на те, що ви правильно поставили питання про підвищення фінансування Міністерства закордонних справ, додали 200 мільйонів  самостійно, 100 мільйонів сьогодні під час засідання комітету  і ще  24 мільйона ….. на МЗС. 

Я шаную  позицію, яка була висловлена  Радикальною партією сьогодні з приводу того, що нам необхідно створити Експортно-кредитне агентство  в Україні. Тому уряд приймає рішення про створення такого  агентства. І "Укрексімбанк"  повинен стати засновником  такого агентства.

Ми відновлюємо програми як по мамографам, так і даємо  фінансування  щодо  400 мільйонів гривень для служби з надзвичайних ситуацій. Ми підтримуємо всі пропозиції   депутатських фракцій, які спрямовані тільки на одне – на економічну стабілізацію країни. Я усвідомлюю про те, що це ненайращий бюджет, бюджет завжди вимагає більше ресурсу, більше грошей і більше витрат. Але ми з вами, щановні колеги, можемо можемо тратити тільки те, що ми заробляємо. 12 відсотків додаткового зростання соціальних стандартів в наступному році. В цьому році завдяки нашого спільному рішенню ми добавили 13 відсотків для пенсіонерів і 19 відсотків зростання соціальних стандартів для державного сектору, для вчителів, лікарів, для нашого публічного сектору.

Я усвідомлюю про те, що нам треба буде далі працювати не тільки над цим бюджетом, але і над всіма реформами як податкової, так і медицини, так і освіти. Ми з вами крок за кроком робимо роботу, ми її реально робимо. 22 місяці ніхто не сподівався, що країна зробить такий прогрес. І я залишаюсь оптимістом не просто єврооптимістом, а українським оптимістом. Ми здатні проводити реформи, ми здатні досягати результату, якщо ми одні і єдині. Єдність  це є наша запорука українського успіху і сильної європейської української держави. Я прошу підтримати наше спільне майбутнє і проголосувати за закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, вношу на голосування для прийняття в цілому проект Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (реєстраційний номер 3000) відповідно до рішення комітету з поправкою народного депутата Курячого, з техніко-юридичними правками в цілому, прошу голосувати. Голосуємо. Прошу  голосувати.  В цілому прошу голосувати. Голосуємо, колеги. Прошу всіх підтримати.

 

04:04:40

За-263

Бюджет ухвалено, колеги!

Колеги, шановні колеги,  я думаю, що ми розчарувались  сьогодні у всіх тих, хто хотів   сценарій дестабілізації для   України. Робота йшла дуже і дуже складно, і цей бюджет не був  бюджетом стратегічним, він скоріше тактичний. І у нас є  багато роботи,  яку ми маємо з вами провести. І я у цьому  переконаний, що ми зробимо все для того,  щоби забезпечити   стратегічний  розвиток нашої держави.

І ще одна річ,   яка дуже важлива. Прошу всіх залишаться на своїх місцях. Колеги, ми зберегли децентралізацію, ми зберегли спрощену систему, ми зберегли багато  речей, які країна очікувала.

Шановні колеги,   є пропозиція щодо  завтрашнього засідання… сьогоднішнього   засідання. Є пропозиція його  розпочати о 12 годині, одразу з зачитування запитів.  Ми достатньо серйозно. Але треба  ваше рішення. Я оцю пропозицію поставлю на голосування, це питання з 12 години – запити і "Різне".  Прошу на голосування цю пропозицію.

Готові голосувати? Прошу,  будь ласка,  запити і "Різне" завтра в… (Шум у залі)

Будь ласка, прошу голосувати цю пропозицію, щоб замінити "годину Уряду" на зачитування запитів і виступи в "Різному". Приймається? О 12-й годин – початок сесії, це має бути ваше рішення. Колеги, прошу це підтримати. Голосуємо "за", прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу всіх підтримати.

 

04:06:57

За-223

Колеги, ще раз, увага. Прошу, я бачу, я прошу всіх, поверніться. Колеги, пропозиція розпочати завтра сесію, от сьогодні, вибачте, сьогодні о 12 годині запити депутатські і виступи в "різному". Тихіше, голосуємо. Прошу підтримати. Прошу підтримати, колеги.

 

04:07:29

За-242

Рішення ухвалено.

Дякую. Оксана Іванівна Сироїд. В 12 годин.

Колеги, я прошу всіх, залишіться, будь ласка, залишіться. Давайте проголосуємо арешт Клюєва. Поверніться.

Колеги, оскільки нема представника Генеральної прокуратури, я це розумію. Є пропозиція у Ганни Гопко, це наша колега, народний депутат, послухайте дуже уважно. Ганна Гопко, послухайте уважно, Ганна Гопко, увага!

 

04:08:44

ГОПКО Г.М.

Шановні колеги, ми не встигли вчора під час ратифікації проголосувати дуже важливу Угоду між Україною і Малайзією про продовження для малайзійської сторони проведення розслідування по авіалітаку. Я дуже прошу сьогодні це зараз проголосувати, будь ласка,  реєстраційний номер 0070. Давайте це проголосуємо, щоб міжнародні малайзійські розслідування могли далі тут працювати, голосуємо 0070.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, народний депутат, голова комітету Ганна Гопко внесла пропозицію проголосувати за основу та в цілому проект Постанови 0070 щодо розслідувань, ви знаєте, збитого "Боїнгу".

Готові? В цілому, 0070. Голосуємо, прошу підтримати, за основу і в цілому постанову. Голосуємо, колеги, 0070, прошу підтримати. Це щодо розслідування Малайзійського "Боїнгу".

 

04:09:50

За-247

Шановні колеги! Шановні колеги! Я… Колеги, ми ж розуміємо, не треба порушувати процедур. Шановні колеги!

Матвієнко слово, будь ласка.

04:10:34

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги, я просив би одну  хвилинку уваги, це стосується  всіх обласних бюджетів. Ви зараз поїдете до себе і будете  мати проблеми, якщо ми її зараз не  вирішимо. Справа в тому, що ми сьогодні комітет підготував зміни щодо екологічного збору, ми мали його ввести з 2017 року. На превеликий жаль, поправка, яка  прозвучала з голосу, була проголосована, щоб ввести його з  2016-го. А  це означає, що обласні бюджети поприймали свої бюджети,  і зараз вони розблансовані. Ми перевели 20 відсотків з фонду спеціального  до загального державний бюджет, а обласні бюджети зараз не збалансують бюджети.

Тому є пропозиція підтримати екологічний збір на спеціальний  фонд, але з 2017 року бюджетний комітет за це проголосував, прохання це підтримати. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що за січень місяць це питання не буде катастрофічним, тим більше я бачу різні думки народних депутатів.

Тому шановні колеги, шановні колеги, оголошую засідання Верховної Ради України  закритим. Дякую вам.

 

 

Новости по теме: бюджет-2016